Naujas tyrimas leido šiek tiek aiškiau suprasti neištikimybės motyvaciją. Leidinyje „The Journal of Sex Research“ publikuoto tyrimo autoriai internetinio klausimyno būdu apklausė 495 jaunuolius. Respondentų buvo teiraujamasi apie jų patirtį, susijusią su neištikimybe.

Rezultatai? Tiesą sakant, buvo patvirtinta tai, ką mokslas jau žinojo (žmones neištikimybei paskatina nepasitenkinimas santykiais, jie jaučiasi apleisti, pyksta arba kam nors staiga pajaučia aistrą).

Vis dėlto, paaiškėjo ir daugiau priežasčių. Tarp atsakymų nuskambėjo tokios frazės:

  • „Aš nustojau mylėti savo partnerį“.
  • „Nebuvau labai atsidavęs“.
  • „Norėjau sustiprinti savo populiarumą“.
  • „Norėjau didesnės seksualinių partnerių įvairovės“.
  • „Buvau išgėręs ir nemąsčiau blaiviai“.

Kodėl tai svarbu? Ką gi, tai reiškia, kad neištikimybė susijusi ne vien su meile ar jos trūkumu poroje. Tai gali būti susiję su tuo, kaip jaučiasi neištikimybei pasiryžęs žmogus, ar situacija, į kurią jis pateko. „Būtų klaida daryti išvadą, kad visi neištikimybės atvejai ir su ja susijęs elgesys vienodai nulemti pirminių santykių trūkumų“, – rašė tyrimo autoriai.

Tad kokie kiti veiksniai gali turėti tam įtakos? Dažniau neištikimybei ryžtasi mažiau sąžiningi žmonės ir tie, kurie jaučiasi nesaugūs. Nesaugumo jausmas santykiuose yra nelaimingumo receptas, nepasitenkinimo ir nesaugumo jausmas skatina ieškoti nusiraminimo kažkur kitur. Dar daugiau, artumo vengiantys žmonės yra linkę peržengti pirminių santykių ribas tam, kad sustiprintų savivertę.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad visos tipinės priežastys, kurias nurodo neištikimi buvę vyrai ir moterys, yra tiesa. Vyrai tam ryžtasi dėl seksualinio potraukio, moterys – dėl nepatenkintų jų poreikių pirminiuose santykiuose.

Jeigu jūsų antroji pusė jums buvo neištikima, greičiausiai galvoje sukasi vienas ir tas pats klausimas – kas buvo negerai? Pasikalbėkite su savo partneriu. Tai vienintelis būdas suprasti, ar santykiuose atsiradusią spragą verta užglaistyti. Tai gali būti sunku ir net keblu, tačiau kitos išeities nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (570)