Nors tiesioginio ryšio gali nebūti, šios dvi problemos yra glaudžiai susijusios. Jei bandote kovoti su pleiskanomis ir plaukų slinkimu, atminkite, kad tokios priemonės kaip svogūnų sultys, česnakų tyrelė, citrinžolės ar arbatmedžio eteriniai aliejai gali padėti abiem atvejais, rašo curejoy.com.

Kas yra pleiskanos?

Pleiskanos vargina maždaug 50 proc. pasaulio gyventojų, taigi jūs tikrai nesate vienas su šia problema. Ši odos būklė priverčia jūsų galvos odą luptis, dėl to jūsų plaukuose atsiranda pilkos ar baltos spalvos pleiskanų. Dėl pleiskanojimo taip pat gali niežėti galvos odą, ji tampa sausa. Kai kuriems žmonėms galvos oda netgi parausta ir patinsta. Laimė, pleiskanojimas nėra užkrečiamas, tačiau vaikščioti su pleiskanomis yra nemalonu ir negražu.

Galvos pleiskanojimą gali sukelti:

  • Odos grybelis: suaugusiems žmonėms tai gali būti seborėjinis dermatitas, o kūdikiams – vadinama lopšio kepurė, arba pleiskanų luobas;
  • Galvos odos trichofilija / grybelinė infekcija, pavyzdžiui, galvos grybelis (Tinea Capitis);
  • Egzema;
  • Alerginė reakcija į plaukų laką, putas, gelį ar plaukų dažus;
  • Tokios odos ligos kaip psoriazė.

Stresas ir šaltas oras gali sustiprinti galvos odos pleiskanojimą. Dažnai dėl pleiskanojimą sukeliančios grybelinės infekcijos paspartėja galvos odos augimas, o tai sukelia didesnį nei įprastai žuvusių odos ląstelių kiekį. Būtent jos atsiskiria nuo galvos odos kartu su odos riebalais. Be to, galite pastebėti, kad jums pradėjo slinkti plaukai, kad jie tapo plonesni, kad atsirado išplikimo zonų ar prasidėjo tikrasis plikimas – šie plaukų slinkimo požymiai gali būti susiję arba nesusiję su pleiskanojimu.

Pleiskanojimas gali netiesiogiai sukelti plaukų slinkimą

Pleiskanų problema pati savaime nėra tiesiogiai susijusi su slenkančiais plaukais. Tačiau bėdos su galvos oda kartais priverčia kristi jūsų plaukus. Pavyzdžiui, dėl laikino plaukų slinkimo (Telogen Effluvium), kurį sukėlė šokas ar stresas, gali išplonėti plaukai jūsų viršugalvyje. Panašiai ir su pleiskanojimu susijusios problemos, pavyzdžiui, galvos odos niežėjimas ir lupimasis, gali pakenkti plaukų augimui ar paskatinti iškristi daugiau plaukų.

Plaukų slinkimas

Lėtinis, negydomas pleiskanojimas gali sukelti plaukų slinkimą

Lėtinis galvos odos pleiskanojimas gali padidinti plaukų slinkimą ar net laikinai sumažinti plaukų kiekį viename kvadratiniame galvos odos centimetre (tai vadinama sumažėjusiu plaukų tankumu). Taigi, jei jus jau seniai kankina pleiskanojimas ir jūs jo negydote, jis gali pakenkti jūsų plaukams ir sukelti plaukų slinkimą. Tyrinėtojai netgi pastebi, kad nuo galvos odos, kuri turi pleiskanų, iškrenta daugiau plaukų, negu iš normalios galvos odos.

Nuolatinis draskymasis gali susilpninti plaukų šaknis

Plaukų slinkimą taip pat gali sukelti susijusios problemos. Pavyzdžiui, nuolatinis pleiskanojančios galvos odos draskymas gali sukelti mechaninį plaukų slinkimą. Tai reiškia, kad jūs netyčia patys išraunate plauką iš jo augimo vietos. Dėl sausumo jūsų plaukai gali negauti pakankamai maistinių medžiagų, nes galvos odos riebalai prilimpa prie pleiskanų ir taip neužtikrina gero jūsų plaukų maitinimo.

Nuolatinis priešgrybelinio šampūno naudojimas gali pažeisti plaukus ir sukelti jų lūžinėjimą

Kad išsivaduotumėte nuo pleiskanų, veikiausiai daug kartų per savaitę naudojate priešgrybelinius ar paprastus šampūnus. Tačiau tai gali išsausinti jūsų plaukus ir priversti juos lūžinėti. Maža to, jie gali pažeisti plaukų kutikules (išorinį žvynelių sluoksnį) ir pakenkti bendrai plaukų kokybei bei išvaizdai. Plaukai tampa sunkiau šukuojami ir pradeda lūžinėti. Tai priverčia juos iškristi. Šią problemą sumažinsite, jei sušvelninsite plaukų kutikules ir padengsite plauko stiebą apsauginiu sluoksniu.

Vaistai nuo plaukų slinkimo gali sukelti pleiskanojimą

Įdomu tai, kad ir pats plaukų slinkimas gali tapti pleiskanų priežastimi! Jei gydote plaukų slinkimą tam tikrais medikamentais, gali būti, kad būtent jie sukelia pleiskanas, o ne pleiskanojimas sukelia plaukų slinkimą.

Vaistai nuo plaukų slinkimo, pavyzdžiui, minoksidilis, stimuliuojantis plaukų augimą, turi kai kurių šalutinių poveikių, įskaitant galvos odos dirginimą ir dermatitą. Jie taip pat gali sukelti sausumą. Dėl šių priežasčių kai kuriems žmonėms gali atsirasti pleiskanų, o kitiems gali padidėti galvos odos sausumas, susijęs su pleiskanomis. Yra duomenų, kad vartojant minoksidilį, atsiranda pleiskanų ir išsivysto dermatitas. Mokslininkai tyrinėja gydymo metodą, kai plaukų ataugimui skirtas minoksidilis vartojamas kartu su tokiais priešgrybeliniais vaistais kaip ketokonazolis. Toks topinis gydymas gali suteikti vilčių šių problemų persekiojamiems žmonėms. Kitas variantas – minoksidilį tiesiog pakeisti kita alternatyvia plaukų priežiūros priemone.

Pleiskanų gydymas natūraliomis priemonėmis gali sumažinti plaukų slinkimą

Pleiskanos siejamos su sausa, niežinčia, besilupančia galvos oda. Štai kodėl dažniausiai sulauksite patarimų drėkinti galvos odą, kad sumažėtų niežėjimas. Drėkinimas taip pat padeda pamaitinti plaukus nuo šaknų iki galiukų. Dar viena gera žinia ta, kad kai kurios priemonės nuo pleiskanojimo gali padėti įveikti ir plaukų slinkimą.

Štai kelios tokios priemonės:

  • Šviežios svogūnų sultys yra priešgrybelinė priemonė, padedanti nuo pleiskanų. Tačiau jos taip pat garsėja kaip natūralus gydymo būdas nuo židininio plikimo (Alopecia areata), kuris sukelia plaukų slinkimą ištisais lopinėliais.
  • Česnakų pasta ar gelis, tepamas ant galvos odos, yra dar viena priemonė, gydanti tiek pleiskanojimą, tiek plaukų slinkimą.
  • Citrinžolės eterinis aliejus yra puikus tonikas plaukams ir gali pastebimai sumažinti pleiskanojimą.

Plaukų slinkimą gali kelti ir kitos priežastys

Jei pleiskanojimas neturi nieko bendra su plaukų slinkimu, kokios gali būti kitos slenkančių plaukų priežastys? Plaukai gali slinkti dėl tokių veiksnių kaip stresas, nepakankama mityba, skydliaukės ar hormonų disbalansas, vyriškas ar moteriškas plikimas, dar vadinamas alopecija. Plaukų slinkimą gali sukelti chemoterapijos vaistai ar pernelyg didelis kiekis gydomųjų priemonių plaukams.

Trakcinė alopecija yra dar vienas dalykas, kurio reikėtų vengti – šio tipo plaukų slinkimą sukelia pernelyg įnirtingas plaukų šukavimas ir stiprus plaukų sukimas ar pynimas. Galiausiai egzistuoja tokia liga kaip trichotilomanija, kuri verčia žmogų rauti savo paties plaukus.

Taigi, jei plaukų slinkimas ir pleiskanos apsunkina jums gyvenimą, verta pasigilinti ir išsiaiškinti, ar šie dalykai yra susiję, ar juos lemia kitos priežastys, kurias reikėtų spręsti. Jūsų daili plaukų kupeta, kurios taip pasiilgote, to nusipelnė!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)