Klastinga liga gali prasidėti netikėtai

Kaip po išvykos gamtoje pradeda skaudėti galvą, galvojame, kad taip mus paveikė grynas oras. Numalšiname šį lengvą negalavimą vaistais ir užsimirštame. Tik nedaugelis iš mūsų žino, kad tai gali būti pirmasis erkinio encefalito požymis, rašoma pranešime spaudai.,

„Erkinio encefalito pradžia kiekvienam žmogui gali siųsti skirtingus signalus. Vieniems šios ligos virusas sukelia ūmius simptomus: vėmimą, karščiavimą, galvos skausmą ir pan., kitiems – pasireiškia tik po kurio laiko, kai liga jau pažengusi. Vienas pastarųjų atvejų, su kuriuo teko susidurti, buvo pasikeitusi paciento būklė: jam tapo sunku išlaikyti dėmesį, pablogėjo rezultatai mokykloje, atsirado galvos skausmų, kurių anksčiau nebuvo.

Pacientas buvo konsultuotas įvairių medicinos sričių specialistų, tačiau niekas negalėjo įvardinti, kokia šių negalavimų priežastis. Tik vėliau, ištyrus paciento kraują, pastebėta, kad sergama erkiniu encefalitu. Šis žmogus negalėjo net prisiminti, kada ir kur pasigavo užkrėstą erkę“ – pasakojo „Antėja laboratorijos“ šeimos gydytoja Alma Astafjeva.

Šeimos su mažais vaikais – rizikos grupėje

Gajus mitas, kad užkrėstas erkes gali pasigauti tik dažnai besilankantys gamtoje asmenys.

„Grybautojai ar žvejai yra linkę apsisaugoti nuo erkių: tinkamai apsirengia, naudoja erkes atbaidančius preparatus, dažnai būna pasiskiepiję. Tačiau, darbo metu sulaukiu ne vieno paciento, erkinio encefalito virusą nešiojančių erkę pasigavusio pievelėje prie daugiabučio", - sako gydytoja.

Ji išskiria ir šeimas, auginančias mažus vaikus. Mama, tėtis, vaiko seneliai ar kiti artimieji rizikuoja pasigauti erkę prižiūrėdami ant pievelės bežaidžiantį mažylį. Pavojinga, kuomet besilaukiančios moterys neapsisaugo nuo erkių ir taip sudaro riziką ne tik sau, bet ir dar negimusiam kūdikiui.

Veiksmingiausi – skiepai

Nors visuomenėje pastebimos įvairios nuomonės apie skiepus, Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja skiepytis nuo erkinio encefalito.

„Vakciną nuo šios ligos sudaro trys arba keturi skiepai. Jau pirmą kartą pasiskiepijus organizmas išmoksta atpažinti virusą ir įgauna antikūnių, t. y. ląstelių, kurias gydytojai dažnai vadina „atminties ląstelėmis“. Šios organizme įsitvirtinusios ląstelės, gavusios kontaktą su užsikrėtusia erke, iškart atpažįsta encefalito virusą ir iš karto pradeda su juo kovoti.

Jau po pirmo skiepo organizmas tampa daug atsparesnis, po antro – susidaro visiška apsauga. Atlikus tris vakcinas, rekomenduoju pasidaryti kraujo tyrimą, kuris parodys, ar jūsų organizme jau susiformavimo pakankamai antikūnių, galinčių įveikti erkinio encefalito virusą. Taip pat elgtis reiktų, jei pamiršote ar ar praleidote skiepą“, – teigė gydytoja.

Ar galiu skiepytis, jei esu alergiškas?

Gydytoja teigia dažnai sulaukianti pacientų klausimų, ar galima skiepytis nuo erkinio encefalito, jei suaugęs ar vaikas yra alergiškas. Vieningo atsakymo į šiuos klausimus nėra. Šeimos gydytojui reiktų įvertinti paciento organizmo reakciją į aktyvųjį baltymą: kiaušinius ir tam tikrus antibiotikus. Jei šios reakcijos silpnos arba žmogus alergiškas kitiems veiksniams – skiepytis galima, tik reikalinga gydytojo priežiūra.

Vis dėlto, jei dėl nurodytų veiksmų atsiranda stiprių alerginių reakcijų, pasiskiepijus žmogui gali paūmėti alerginiai bėgimai, kuriam laikui pablogėti bendra savijauta. Todėl svarbu vadovautis gydytojų teikiamomis rekomendacijomis ir sudarytu skiepų planu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)