Ar linijos ant kaktos paneigia tai, kokia jauna esate širdyje? Raukšlės ir nukarusi oda yra neišvengiama senėjimo dalis. Ir taip nutinka dėl to, kad su amžiumi pradeda mažėti kolageno ir elastino – šie svarbūs baltymai odai suteikia stangrumą ir elastingumą – tad ima formuotis matomos raukšlės. Nors senėjimas yra akivaizdžiausia odos raukšlėjimosi priežastis, ankstyvųjų raukšlių atsiradimą ar situacijos blogėjimą gali lemti ir gyvenimo būdas bei kasdieniai įpročiai, pavyzdžiui, ilgas buvimas saulėje ar rūkymas.

Ir nors jūs neabejotinai galite pradėti naudoti apsaugą nuo saulės ir liautis rūkiusios, visiškai sustabdyti odos senėjimo procesų greičiausiai nepavyks. Vis dėlto, yra kelios natūralios priemonės, kurios gali sumažinti raukšles ar net atidėti odos senėjimo procesus.

Ir jos neturi nieko bendro su invazinėmis procedūromis, tokiomis kaip botoksas ar užpildai. Prisiminkite, kad natūralios priemonės yra švelnesnės, o tai reiškia, kad jų naudojimas reikalauja kruopštumo ir laiko rezultatams pamatyti. Nemeskite visko pernelyg anksti! Verčiau įtraukite šias priemones į savo kasdienės odos priežiūros ritualą.

1. Tepkite pasukas

Legenda byloja, kad odos stangrumą išsaugoti norėjusi Kleopatra maudėsi pasukose. Jūs taip pat turite pasinaudoti šia gudrybe! Pasukose yra pieno rūgšties, alfa-hidroksi rūgšties, kuri gali padėti sumažinti raukšles ir išlyginti jūsų odą. Taip pat tyrimais nustatyta, kad naudojant pieno rūgštį didėja kolageno kiekis, o šis proteinas suteikia odai stangrumo.

Ką daryti? Savo raukšleles sudrėkinkite pasukomis ir palikite 20 minučių. Tada nuplaukite drungnu vandeniu ir nusausinkite odą.

2. Tepkite alavijo gelį

Alavijas stimuliuoja ląsteles, kurios gamina kolageną ir elastiną. Kaip jau minėjome, šie baltymai yra labai svarbūs, nes išsaugo odos stangrumą ir elsatingumą. Tepant alavijo gelį ant odos raukšlės ims mažėti, todėl atrodysite jauniau, Žinoma, alavijas nemažiau gerai drėkina odą ir apsaugo ją nuo išsausėjimo. Taigi, abi šias su senėjimu susijusias problemas galite išspręsti vienu ypu.

Ką daryti? Odą ištepkite alavijo geliu ir leiskite jam išdžiūti. Kai kakta bus sausa, nuskalaukite odą.

3. Suteikite šansą avokado minkštimui

Skanūs ir maistingi avokadai gali pasitarnauti ir jūsų odai. Įrodyta, kad avokadų aliejus stimuliuoja kolageno ir elastino skaidulų sintezę, bei padeda išsaugoti odos elastingumą ir stangrumą. Iš avokado išgaunami riebalai taip pat apsaugo odą nuo neigiamo saulės poveikio. Jie gali sumažinti ultravioletinių spindulių daromą žalą.

Ką daryti? Sutrinkite pusę avokado ir minkštą masę užtepkite ant kaktos. Ne mažiau veiksmingas bus ir avokadų aliejus. Palikite kaukę maždaug 20 minučių, tada nuplaukite.

4. Tepkite ciberžolės pastą

Ciberžolė Pietryčių Azijos šalyse jau ne vieną šimtmetį tradiciškai naudojama odos priežiūrai. Su gyvūnais atlikti tyrimai rodo, kad ciberžolė gali užkirsti kelią raukšlių formavimuisi ir neleisti odai prarasti elastingumo, kurį lemia ultravioletiniai spinduliai. Manoma, kad ciberžolė veikia slopindama fermentą, žinomą kaip matricos metaloproteinazė-2, kuris naikina kolageną.

Ką daryti? Galite sumaišyti ciberžolių miltelius su trupučiu vandens ir užtepti gautą pastą ant kaktos. Taip pat galite pasigaminti kremą nuo raukšlių: valgomąjį šauktą ciberžolės miltelių sumaišykite su dviem valgomaisiais šaukštais alavijo aliejaus ir puse stiklinės ekologiško kokosų aliejaus.

5. Gerkite granatų sultis

Tai neįtikėtinas sąjungininkas kovoje su raukšlėmis! Vienas su gyvūnais atliktas tyrimas bandė nustatyti, kaip veikia granatų sulčių koncentratas 15 savaičių ultravioletinės spinduliuotės veikiamus subjektus. Paaiškėjo, kad buvimo saulėje sukeltas raukšles granatų sultys stipriais sumažino. Pagerėjo kolageno ir vandens kiekio odoje rodikliai. Granatų sultys taip pat gali slopinti matricos metaloproteinazės fermentų aktyvumą. Teigiamą poveikį odai turi ir priešuždegiminis, drėkinamasis ir antioksidacinis granatų sulčių poveikis.

Ką daryti? Reguliariai gerkite granatų sultis – jos padės kontroliuoti kaktos raukšles. Stiklinė granatų sulčių per dieną – puiki sveikos mitybos dalis, todėl laikykitės šios ribos.

6. Vartokite sojų pieną ir tofu

Sojos yra visuotinai vertinamos už didelį ląstelienos ir baltymų kiekį. Tačiau ar žinote, kad jos taip pat teigiamai veikia ir odos būklę? Vieno tyrimo metu buvo aiškinamasi, kaip sojos veikia vidutinio amžiaus moterų odą: dvylika savaičių kasdien jos suvartodavo po 40 gramų aglikono (tai sojose aptinkamas izoflavonas). Tai dariusių moterų odos elastingumas žymiai pagerėjo, o raukšlės – sumažėjo.

Ką daryti? Fermentacija didina aglikono kiekį sojose, todėl reguliariai vartokite tokius sojų produktus kaip tofu ir tempė. Galima gerti aglikonu praturtintą sojų pieną.

7. Jeigu labai raukote antakius, naudokite lipnią juostą

Ar pamenate, kaip mama sakydavo vaikystėje, kai darydavote juokingas grimasas, kad veidas toks ir liks? Panašu, kad tame yra dalelė tiesos! Jeigu ilgus metus raukėte kaktą ir kilnojote antakius – ne veltui tos linijos ant jūsų kaktos dar vadinamos veido išraiškos raukšlėmis – odoje galėjo atsirasti pakitimų. Tad kai kitą kartą jausite, kad jau pradedate raukti antakius, susivaldykite.

Jums gali padėti ir lipnios juostos klijavimas ant kaktos. Ne, tiesiogiai raukšlių tai nepaveiks! Tačiau tai primins jums, kad nevalia raukyti kaktos, ką darote nesąmoningai, ir padės treniruoti veido raumenis. Kai kurie žmonės rauko kaktą net miegodami, tad juostos klijavimas nakčiai gali padėti atsikratyti šio įpročio. Tik nelaikykite jos pernelyg ilgai, nes oda turi kvėpuoti.

8. Darykite veido pratimus

Mes visi žinome, kad mankšta yra neatsiejama geros sveikatos dalis, bet ar jūs žinojote, kad veido mankšta gali pagerinti odos išvaizdą? Vieno tyrimo metu buvo nustatyta, kad 20 savaičių darytos veido mankštos tiriamuosius atjaunino trimis metais.

Štai paprastas pratimas, kuris gali sumažinti kaktos raukšles:
Uždėkite rankas ant kaktos taip, kad pirštų galiukai būtų jos viduryje.

Dabar išskėskite pirštus taip, kad jie apimtų plotą nuo plaukų linijos iki antakių, ir švelniai, tačiau su nedideliu spaudimu, braukite jais per kaktą. Kartokite pratimą dešimt kartų.

9. Naudokite apsaugą nuo saulės ir drėkinkite odą

Verta dar kartą pakartoti: apsauginės priemonės nuo kenksmingų saulės spindulių yra geriausias dalykas, kurį galite padaryti, jeigu norite, kad jūsų oda atrodytų jaunai ir nebūtų raukšlių. Tad visada naudokite apsaugą nuo saulės ir bandykite išvengti buvimo saulėje vidurdienį, kai ji yra stipriausia. Padės ir skrybėlė su plačiais kraštais. Ne mažiau svarbu reguliariai drėkinti odą. Kadangi drėkinamieji kremai suteikia odai drėgmės, raukšlės laikinai mažiau matomos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)