Tiems, kas nežino: infraraudonųjų spindulių sauna įkaitinama iki 45-55 laipsnių. Tradicinėje saunoje oras įkaitinamas iki 100 laipsnių.

Infraraudonųjų spindulių saunų gerbėjai tvirtina, kad jose atsikratoma sunkiųjų metalų ir toksinų, švarėja oda, greičiau atsistato raumenys ir, taip, krenta svoris.

Ir kalbame ne apie kūne esančio vandens atsikratymą. Teigiama, kad infraraudonieji spinduliai gali prasiskverbti į odą ir tiesiogine to žodžio prasme deginti riebalus bei šalinti iš organizmo kūno riebalus ir net cholesterolį.

Saunos (tradicinės ir infraraudonųjų spindulių) taip pat padidina kūno temperatūrą, dėl ko ima dažniau plakti širdis. 2017 metais leidinyje „European Journal of Preventive Cardiology“ pristatytas tyrimas, kurio metu nustatyta, kad širdies ritmas išlieka pakilęs dar pusvalandį po saunos, panašiai kaip ir po vidutinio intensyvumo kardio-treniruotės. Dėl to saunos mylėtojai labai greitai tai sutapatino su svorio kritimu.

Ar tikrai galima kaitinantis lieknėti?

Bariatrinės programos „The N.E.W. Program“ medicinos direktorius Brainas Quebbemannas iš Niuport Bičo (Kalifornija) teigia: „Nėra nei vieno tyrimo, įrodančio ilgalaikę svorio metimo naudą naudojant infraraudonųjų spindulių saunas“.

Vieno labai nedidelio Bingamptono universiteto (Niujorkas) atlikto tyrimo metu tiriamieji tris kartus per savaitę po 45 minutes praleido infraraudonųjų spindulių saunoje. Po keturių mėnesių saunoje buvusių tyrimo dalyvių kūno riebalų kiekis sumažėjo 4 procentais, palyginti su kontrolinės grupės atstovais, kurių kūno riebalų kiekis nesikeitė. Vis dėlto, tyrimo metu nebuvo kontroliuojami dalyvių fizinis krūvis ar mityba už eksperimento ribų. Todėl labai sunku pasakyti, kas iš tikrųjų lėmė svorio kritimą.

Tiesą sakant, ekspertai šį „riebalų tirpimą“ vadina farsu. „Aš asmeniškai netikiu, kad tai suskystina mūsų riebalų ląsteles, – teigia gydomosios kūno kultūros instruktorius, dr. Travisas Saundersas. – Pirmiausia todėl, kad jeigu tai tirpintų mūsų ląsteles, nematau jokios ypatingos priežasties manyti, kad nesuskystėtų mūsų odos, širdies, akių ir sėklidžių ląstelės.“

Tad ar yra kokios nors naudos kūnui?

Tikrai gali būti, kad infraraudonųjų spindulių sauna pagerina kai kurių žmonių savijautą, kas galimai paskatina ir svorio metimą. B. Quebbemannas pastebi, kad daugelis žmonių pripažįsta po šios saunos jaučiantys atsipalaidavimą ir mažesnį stresą. Ne paslaptis, kad stresas atlieka svarbų vaidmenį svorio svyravime.

Ar verta išbandyti infraraudonųjų spindulių sauną?

Jeigu paraudę skruostai ir prakaito balos verčia jus jaustis puikiai, nieko nelaukite ir išmėginkite infraraudonųjų spindulių sauną. Tik prieš tai pasikalbėkite su savo gydytoju ir įsitikinkite, kad jūsų kūnas nesureaguos neigiamai į karštį.

Tik prisiminkite, kad nepriklausomai nuo to, kiek prakaituojate saunoje, tai nėra sporto pakaitalas, įspėja B. Quebbemannas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)