Europos Sąjunga (ES) ir JAV jau dabar taiko sankcijas prieš Rusiją – dėl Krymo užėmimo taikomi apribojimai tiek pavieniams rusams, tiek ir įmonėms.

Įtampą tarp Rusijos ir Vakarų dar labiau didina ginkluoti prorusiški separatistai, užėmę valstybinius pastatus Rytų Ukrainoje. Konflikto gilėjimas gali paskatinti ES šalių narių vadovus jau ateinančią savaitę surengti viršūnių susitikimą tam, kad būtų nuspręsta dėl trečiojo sankcijų prieš Rusiją etapo, praneša „Euractiv“.

Kasmetinės Prancūzijos ir Rusijos asociacijos, kurią 2004 m. įkūrė Prancūzijos prezidentas Jacquesas Chiracas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, asamblėjos metu Rusija pabrėžė Rusijos ir didžiausios šios šalies užsienio investuotojos – Prancūzijos – ryšių glaudumą.

„Rusijos geležinkelių“ valdybos pirmininkas Vladimiras Jakuninas pareiškė, kad Prancūzijos įmones gali sudominti bendradarbiavimas tiesiant transporto koridorių iš Rusijos per Ukrainą ir Slovakiją į Vieną bei greitųjų traukinių linijos tarp Rusijos Maskvos ir Kazanės miestų tiesimas.

V. Jakuninas pridūrė, kad Prancūzijos valstybinė geležinkelių bendrovė SNCF, turbinų ir traukinių gamintoja „Alstom“, Prancūzijos statybų ir komunikacijų grupė „Bouygues“ bei kitų ES šalių narių geležinkelių bendrovės gali tapti potencialiomis šių projektų įgyvendinimo partnerėmis.

Asamblėjoje dalyvavo SNCF generalinis direktorius Guillaume’as Pepy ir „Bouygues” generalinis direktorius Martinas Bouyguesas.
„Šiuo sudėtingu laikotarpiu noriu pabrėžti – taip pat padarytų ir mano kolegos iš „Bouygues“ ir „Alstom“, - kad norime tęsti efektyvų, pragmatišką ir draugišką bendradarbiavimą“, - pareiškė G. Pepy.

V. Putino ištikimas sąjungininkas V. Jakuninas įtrauktas į JAV juodąjį sankcijų sąrašą, apie kurį JAV prezidentas Barackas Obama pranešė šių metų kovo mėn., reaguodamas į Rusijos veiksmus Kryme.
V. Jakuninas apkaltino JAV kurstant ES šalis narės imtis naujų sankcijų taikymo prieš Rusiją.

„Ketinimai taikyti naujas sankcijas – tai mėginimas išspręsti problemą kito sąskaita, įskaitant Prancūzijos ir Rusijos ryšius“, - kalbėdamas Rusijos ambasadoje surengtos asamblėjos metu sankcijų taikymą skeptiškai vertino V. Jakuninas.

Balandžio 14 d. Prancūzijos prezidentas Francois Hollande’as po telefoninio pokalbio su B. Obama pareiškė, kad Prancūzija su savo partnerėmis ES pasirengusi siekti ryžtingų ir griežtų sankcijų taikymo.

Tuo tarpu asociacijos nariai patikino, kad planai imtis naujų sankcijų taikymo prieštarautų abiejų valstybių interesams – Prancūzijai tai reikštų darbo vietų mažinimą.