Kaip rašo DW, kovo 30 d. EK pranešė ketinanti supaprastinti vizų išdavimo tvarką daugelyje ES šalių narių. Naujosios iniciatyvos tikslas – supaprastinti įvažiavimą į 22 Šengeno zoną sudarančių valstybių teritoriją, o tai savo ruožtu turėtų skatinti turizmo sektoriaus plėtrą bei ES vidaus ekonomikos augimą.

Pranešama, jog eurokomisarė Connie Hedegaard balandžio 1 d. Briuselyje pateiks siūlymus dėl vizų išdavimo tvarkos supaprastinimo. Remiantis planuojamais pakeitimais, asmuo, kuriam bus išduota viza, galės praleisti Šengeno zonos teritorijoje ne daugiau 90 dienų, tačiau tikslūs buvimo terminai nėra nurodomi. Be to, ES nepriklausančių valstybių piliečiai, ketinantys aplankyti ES šalyse narėse gyvenančius giminaičius, norėdami gauti Šengeno vizą turės pateikti daug mažiau dokumentų.

Tikėtina, kad prašymą gauti vizą galima bus pateikti internetu arba kertant sieną. Iki šiol pateikti prašymą išduoti vizą buvo galima tik Šengeno zonai priklausančių valstybių ambasadose ir konsulatuose.

EK iniciatyvos pagrindimo dokumente taip pat teigiama, jog supaprastinta vizų išdavimo tvarka palengvins santykius tarp tautų ir kultūrų bei pagerins tarpusavio supratimą palaikant tarpkultūrinį dialogą.