Komunikacijų rinkos ES šalyse vienovę ir švaresnę aplinką kuriantys europarlamentarai kovo 13-ąją priėmė direktyvą, kurioje, be kita ko, įvardijamas ir siekis įteisinti vienodą įkroviklį visiems mobiliesiems telefonams.

Bendrame ratelyje – ne visi

Remiantis šia direktyva, visiems ES šalyse parduodamiems mobiliesiems telefonams privalėtų tikti vienas ir tas pats įkroviklis. Kitaip sakant, visi tokie telefonai turėtų sąveikauti, turėdami vienodas įkroviklio jungtis.

Tiesa, ES valstybėse narėse šią direktyvą atitinkanti teisinė sistema gali būti formuojama dvejus metus, tad pereinamasis laikotarpis, siekiant universalaus įkroviklio telefonams, gali užtrukti. Tad kol kas daugelis savo stalčiuose turbūt vis dar laikysime nuo vieną kitą nuo anksčiau įsigytų telefonų likusį įkroviklį: kas žino, o gal prireiks?

Kuo skiriasi šiuo metu Lietuvos rinkoje siūlomų mobiliųjų telefonų įkrovikliai? Kai kurie mobiliųjų telefonų pardavėjai skiria tik du pagrindinius įkroviklių jungčių tipus: micro USB ir kitokias jungtis, būdingas „Apple“ gaminamiems „iphone“ telefonams.

Šiek tiek daugiau jų vardija telefonų remonto įmonės.

„Įkroviklius skiria jų jungtys, pavyzdžiui, micro USB jungtis, 3.5 mm jungtis, mini USB, įvairios kitos multi jungtys. Sprendimą savo gaminamiems įrenginiams pritaikyti skirtingus įkroviklius galėjo lemti ir unikalumo poreikis ir technologiniai mobiliojo įrenginio gamybos sprendimai“, – sakė bendrovės „Mobiliųjų telefonų techninio centras“ Komercijos skyriaus vadovė Ramutė Varnelytė.

Įkroviklis – prabangos ženklas?

„Apple“ produkcijai prioritetą atiduodantys pardavėjai į naująją Europos Parlamento direktyvą žiūri gana kritiškai, pirmiausia nematydami didesnės naudos.

„Nelabai realu ir nelabai įmanoma. Tarkim, „Apple“ kompanijos „iphone“ šalia produkcijos specifikacijų siūlo originalumą ir išskirtinumą, šie telefonai turi visai kitokias jungtis. Netikiu, kad šie gamintojai norėtų gaminti tokius įkroviklius, kokius dabar gamina kitos kompanijos“, – taip siekį įtvirtinti bendrą įkroviklį visiems mobiliesiems komentavo mobiliųjų telefonų pardavėjos bendrovės „Telefix LT“ vadovas Dominykas Šimanskis.

Jis taip pat sutiko, kad pirkėjai šiek tiek gal ir išloštų, nes vienas įkroviklis būtų patogu vartotojams. „Išloštų ir kainų atžvilgiu, nes paprastas, originalus „Samsung“ įkroviklis kainuoja apie 30 litų. Tuo tarpu originalus „iphone“ įkroviklis kainuoja 60 litų. Jei „iphone“ telefonui tiktų dvigubai pigesnis telefono įkroviklis, pirkėju būtų naudinga. Tačiau vis tiek netikiu, kad šių telefonų gamintoja „Apple“ skubėtų tai daryti. Jų įkroviklis suteikia jiems išskirtinumą prieš kitus gamintojus. Paėmęs „iphone“ įkroviklį junti prabangą, o paėmęs „Samsung“ įkroviklį pajunti, kad tai yra pigu“, - tvirtino D. Šimanskis.

Negana to, kad „iphone“ įkroviklių jungtys skiriasi nuo kitų gamintojų įkroviklių jungčių, naujesnių modelių įkroviklių jungtys gali skirtis nuo senesnių.

Užtruktų apie trejus metus

Pereinamasis laikotarpis, privalomai siekiant vieno įkroviklio visiems telefonams, užtruktų ne trumpiau trejus metus – tokia D. Šimanskio nuomonė. Kita vertus, šis suartėjimas vyksta nebe pirmi metai. O vartotojai prie šio proceso prisitaikė, prireikus kur kas dažniau pirkdami ne naujus įkroviklius, o pereinamąsias jungtis – kištukus arba laidus. Tokia papildoma jungtis kainuoja pigiau – žemutinė kainos riba yra apie 15 litų.

Net jei įkroviklių suvienodinimas ir būtų gamintojams privalomas, pereinamasis laikotarpis, pasak D. Šimanskio, būtų labai ilgas.

Naujai pasirodantiems kai kurių telefonų modeliams, pasak jo, nauji įkrovikliai netiktų, jiems tektų naudoti tarpines jungtis.

„Tarkim, šeštasis „iphone“ modelis pasirodys rudenį, jis bus greičiausiai toks, kaip ir „iphone 5“ ar „iphone 5s“ modeliai. Aš manau, kad jų gamintojai nesutiktų greitai pereiti prie vienodų telefonų įkroviklių sistemos. Tuo tarpu HTC, „Nokia“, „Samsung“ telefonų įkrovikliai yra praktiškai vienodi – nors jie pažymėti skirtingais prekių ženklais, tačiau turi micro USB jungtis, vadinasi, juos galima pritaikyti ir kitos firmos telefonams”, – tvirtino D. Šimanskis.

Siūlo savo ženklu žymėtą prekę

Europarlamentarų viltis, kad suvienodinus mobiliųjų telefonų įkroviklius, juos bus galima naudoti ilgesnį laiką ir į šiukšlynus jų pateks mažiau, panašu, gali atsimušti į šiek tiek kitokius gamintojų ir pardavėjų siekius. Panašu, kad pirkėjai vis tiek gali būti skatinami pirkti vis naujus įkroviklius.

Mobiliųjų telefonų gamintoja LG jau eilę metų taiko savo telefonams vienodą įkroviklio standartą. Todėl, LG atstovo manymu, direktyva, tikėtina, palies tik tuos gamintojus, kurie vis dar naudoja skirtingus įkroviklius.

„LG telefonai visuomet parduodami pakuotėje su įkrovikliu. Tokios tvarkos nauda yra ta, kad gamintojas garantuoja tokio įkroviklio kokybę ir prisiima atsakomybę, jei įkroviklis būtų nekokybiškas, dėl jo sugestų telefonas. Naudojant kito gamintojo įkroviklį, LG negali garantuoti jo kokybės“, – tvirtino "LG Electronics Latvia" skaitmeninės rinkodaros ir komunikacijos vadovas Vjaceslavas Sergejevas (Vjaceslavs Sergejevs).

Didesnių pokyčių savo rinkose nenumato ir daugiau gamintojų bei prekybininkų. „Iš esmės nauja direktyva gamintojui didelės įtakos neturės, nes jau daugiau nei porą metų „Huawei“ gaminamuose telefonuose naudojama universalioji micro USB jungtis“, - sakė „Huawei Technologies Co., Ltd“ pardavimų ir rinkodaros vadovas Baltijos šalims Dainius Švagždys.

„Huawei“ atstovas taip pat teigė, kad šiuo metu įsigyti micro USB jungtį turintį įkroviklį, kad ir „bevardį“, nepažymėtą jokiu žinomu prekės ženklu, galima visur. Svarbu esą, kad jis būtų sertifikuotas ir saugus. Įkroviklių rinka telefonų pardavimams įtakos neturi. Sąveikaus įkroviklio laikai rinkos taip pat pastebimai nepakeis. Telefonų kainai įtakos tai irgi neturės, nes įkrovimo lizdas ar jungtis sudaro ypač mažą telefono kainos dalį – tik kelis centus ar net cento dalį.

Vertina palankiai

„Tele2“ prekės ženklo vadovė Daiva Matukienė naująją Europos Parlamento direktyvą vertina palankiai. Anot jos, tokia tvarka turėtų būti naudinga žmonėms, visiems bus patogiau ir paprasčiau. „Mes pasisakome už visas naujoves, kurios naudingos vartotojams. Lietuvoje dauguma žmonių telefonų įkroviklius gauna kartu su nauju telefonu, todėl didelės įtakos vartotojų elgsenai ir pardavimams pakeitimas nepadarys. Be to, faktiškai įkroviklių vienodinimas jau vyksta – daugumoje „Tele2” parduodamų telefonų yra naudojama ta pati micro USB“ jungtis“, – sakė D. Matukienė.

„Mobiliųjų telefonų techninio centro“ (MTTC) paslaugų tinkle, jo atstovės teigimu, klientams siūloma įsigyti originalų įkroviklį originalioje paslaugų pakuotėje. „Tokia prekė skiriasi tik savo pakuote ir mažesne kaina. Pavyzdžiui, populiariausias įkroviklis MTTC yra didelio efektyvumo micro USB jungties įkroviklis už 22,40 litų su PVM. Parduodame daug, tačiau tai nėra mūsų pagrindinė veiklos sritis, mūsų prioritetas ir orientacija yra kokybiškas mobiliosios įrangos techninis aptarnavimas“, – sakė R. Varnelytė.

Paskatins dizainerius

„Kaip mobiliosios įrangos techninis centras ir paslaugas klientams teikianti įmonė, tokią direktyvą vertiname teigiamai. Manau, kad tai pagelbės klientui, kuomet reikalinga įkrauti mobilųjį telefoną neturint nuosavo, nesant namie ar panašiai, be to, palengvins įkroviklio įsigijimo procesą“, – sakė bendrovės „Mobiliųjų telefonų techninio centras“ Komercijos skyriaus vadovė.

Didžiausio mobiliosios įrangos aptarnavimo paslaugų teikėjo titulą Lietuvoje bei Pabaltijo regione sau priskiriančio „Mobiliųjų telefonų techninio centro“ atstovė R. Varnelytė netgi mano, kad nauja direktyva paskatins dizainerius. Ji pastebi, kad klientai vis daugiau teiraujasi konkrečios spalvos įkroviklių, o ne juodo, kas būdinga daugumai gamintojų įkroviklių.

Anot R. Varnelytės, unifikavus įkroviklius, daugiausia naudos gaus mobiliojo telefono naudotojas: sugedus ar neturint reikiamo įkroviklio jis galės įsigyti bet kurio gamintojo įkroviklį rinkdamas pagal vieną kriterijų – t.y. kainą. Žinoma, kiti naudotojai galės pasirinkti ir kito gamintojo  įkroviklį dėl galimo skirtingo, unikalesnio dizaino, spalvos.

Vieno įkroviklio laikus išgyvenome

„Man nėra skirtumo – bus taip ar kitaip. Ypač tada, jeigu, tarkim, perki telefoną už 2,5 tūkstančio litų, norėdamas prabangos ir išskirtinumo”, – kalbėjo D. Šimanskis. Jo manymu, nauji įkroviklių standartus ribojantys reglamentai rinkoje didelių pokyčių irgi nelabai atneštų. Kol kas sunku būtų tikėti, kad gamintojai savo prekę – telefoną – pakuotėje su kitais priedais imtų komplektuoti be įkroviklio. Net patys pigiausi telefonai parduodami su įkrovikliais, nors gali būti, kad pirkėjas jau turi to paties gamintojo įkroviklį, likusį nuo seniau įsigyto telefono.

Perkant telefoną už pusantro tūkstančio litų, įkroviklį greičiausiai irgi norėtųsi įsigyti – jo kaina nebūtų lemiamas aspektas renkantis. O ir gamintojo niekas neįpareigos formuoti naują telefono pakuotę be įkroviklio.

Galų gale, kažkada, kai visą rinką buvo užkariavę „Nokia“ telefonai, visiems jiems tiko vienas bendras įkroviklis – tai jau esame patyrę.

Jis taip pat sveikino europarlamentarų siekį mažinti vartojimo metu augančias atliekas, primindamas, kad yra ir kitų ekologiškų sprendimų. Tarkim, kompanija „Samsung“ šia kryptimi eina, telefonų pakuotes gamindama iš perdirbto popieriaus. D. Šimanskiui labiau patiktų, kad įkroviklių sąveikumo kryptimi eitų kompiuterių gamintojai, nes šioje srityje įvairovė milžiniška.