„Ukrainos gyventojai – ir tik jie vieni – be jokio užsienio kišimosi turi nuspręsti, kokia turi būti šalies geopolitinė kryptis ir prie kokių tarptautinių sutarčių ir bendrijų Ukraina turėtų prisijungti“, – pažymi EP nariai. Jie ragina Rusiją susilaikyti nuo „netinkamo spaudimo, kuriuo siekiama pažeisti suverenią kaimyninių šalių teisę laisvai spręsti dėl savo ateities“.

Susirūpinę dėl gilios politinės krizės Ukrainoje, europarlamentarai griežtai smerkia smurto eskalavimą taikių piliečių, žurnalistų, studentų, pilietinės visuomenės aktyvistų, opozicijos politikų ir dvasininkų atžvilgiu. EP reikalauja, kad prezidentas V. Janukovyčius nutrauktų gėdingą specialiųjų policijos pajėgų „Berkut“ naudojimą provokuojant, pagrobiant, bauginant, kankinant, mušant ir žeminant judėjimo „Euromaidanas“ šalininkus. Jie taip pat ragina nedelsiant ir be jokių sąlygų paleisti visus neteisėtai sulaikytus protestuotojus bei politinius kalinius.

Rezoliucijoje pažymima, kad ES turėtų toliau tarpininkauti ieškant išeities iš susidariusios krizės. EP nariai mano, kad viena iš svarbių krizės Ukrainoje sprendimo priemonių būtų grįžimas prie 2004 m. Konstitucijos, laikinosios vyriausybės sudarymas ir išankstinių rinkimų surengimas. Kartu jie remia ES ir JAV rengiamą paramos Ukrainai paketą.

Europarlamentarai ragina ES padidinti diplomatinį spaudimą ir taikyti asmenines tikslines priemones – tokias kaip kelionių draudimas, turto ir nuosavybės įšaldymas) visiems Ukrainos pareigūnams, teisės aktų leidėjams ir jų verslo rėmėjams (oligarchams), kurie yra atsakingi už protestuotojams taikomas griežtas priemones ir protestuotojų žūtis. Savo ruožtu ES raginama plačiai atsiverti Ukrainos visuomenei: nedelsiant pasirašyti susitarimą dėl nemokamų vizų išdavimo tvarkos, iš esmės sumažinti vizos mokestį jauniems ukrainiečiams, taip pat plėtoti jaunimo mainų programas.

Ketvirtadienį Europos Parlamentas taip pat priėmė rezoliuciją dėl ES ir Rusijos santykių, kurioje nepritariama Rusijos ketinimui Rytų partnerystės regioną toliau laikyti savo įtakos zona bei pažymima, kad tik patys Ukrainos piliečiai turėtų spręsti, kokia bus jų šalies ateitis.