Kaip rašo „Euobserver“, sausio 13 d. paviešintame EK pareiškime teigiama, kad bus tiriama, ar Holivudo filmų licencijavimo sandoriai neturi įtakos tam, kad transliuotojai nesuteikia paslaugų potencialiems klientams iš kitų ES šalių narių, tokiu būdu užkirsdami kelią tarpvalstybinei prieigai prie jų teikiamų paslaugų.

Tyrimas bus atliekamas dėl „Warner Bros“, Rupertui Murdochui priklausančio „Twentieth Century Fox“, „Paramount“ bei transliuotojo „Sky“.

EK planuoja ištirti atvejus, kai televizijos paslaugų vartotojai vienoje iš Europos Sąjungos (ES) šalių negalėjo žiūrėti filmų, jei yra išvykę į kitą valstybę. Didžiosios filmų dalies transliavimo licencija suteikiama tik vienam televizijos transliuotojui atskiru susitarimu tarp konkrečių šalių.

„Mes nekeliame klausimo dėl licencijos teritoriniu pagrindu suteikimo, taip pat nemėginame įpareigoti kino studijų parduoti teises visai ES bendrai“, - patikino už konkurencijos politiką atsakingas eurokomisaras Joaquinas Amunia.

ES šalių narių gyventojų, kurie naudojasi televizija, transliuojama per palydovą arba internetu, skaičius auga, tačiau šie vartotojai negali žiūrėti programų, kai yra išvykę iš šalies, kurioje gyvena.

„Mes ketiname apžvelgti situaciją, susijusią su paslaugų vartotojais, kurie išvyksta atostogauti ar tiesiog praleisti laiką į kitą šalį“, - sakė J. Alumnia, pridurdamas, kad antimonopolinis susitarimas būtų tik kraštutinė priemonė, jei nebūtų rasta kito būdo konkurencingumui užtikrinti.

J. Alumnia patikino, kad EK nėra nustačiusi galutinio susidariusios situacijos ištyrimo termino ir nėra iš anksto numačiusi galimos susidariusios situacijos baigties.

Atskiros šalies licencijavimo pajėgumų sumažinimas galimai sumažintų transliavimo teisių vertę.
Šį tyrimą buvo nuspręsta atlikti po to, kai Liuksemburge įsikūręs Europos Teisingumo Teismas (ETT) priėmė nutartį dėl futbolo rungtynių licencijavimo.

2011 m. spalio mėn. teismo nutartyje dėl bylos tarp „Premier League“ ir Sharono Murphy nurodyta, kad visiškos teritorinės privilegijos suteikimas vienam transliuotojui prieštarautų konkurencingumui ir užkirstų kelią bet kokiam konkuravimui tarp transliuotojų, o taip pat suskaldytų vieningą ES rinką valstybių sienų pagrindu.

ETT nutartyje taip pat teigiama, kad aludės Jungtinėje Karalystėje (JK) savininkas S. Murphy nepažeidė įstatymo, įsigijęs iškodavimo įrenginio korteles bei prenumeravęs Graikijos palydovinius kanalus futbolo rungtynėms stebėti, nes šių kanalų prenumerata buvo pigesnė nei „Sky Sports“ paslaugų užsakymas. „Sky Sports“ priklauso teisės didžiajai daliai „Premier League“ rungtynių transliacijų JK.