Į šiaurę nuo Madrido esančioje sodyboje nedidelė pagyvenusių žmonių grupelė daro rytietiškus lavinimo pratimus, skirtus ne tik kūnui, bet ir sielai, vadinamus „quigong“. Dvelkiant vėsiam ryto brizui jie atsargiai kartoja pratimus, kuriuos jiems rodo mokytojas.

Kaip rašo DW, šie žmonės – Tribensolio bendruomenės nariai. Bendruomenę sudaro 50 pensininkų, įsitikinusių, kad rado naujovišką gyvenimo būdą, užtikrinantį fizinę ir dvasinę gerovę, atsižvelgiant į Ispaniją apėmusius ekonominius neramumus.

Nusipirko saugumą

„Mes nebūtume galėję patekti į privačius senelių namus, nes jie yra labai brangūs“, - pasakoja 70-metė našlė kooperatyvo pirmininkė Paloma Rodriguez. „Taip pat nebūtume patekę ir į valstybinius senelių namus, nes jų nėra daug, o žmonių, norinčių į juos patekti, yra nemažai. Todėl supratome, kad kažką privalome daryti su šia situacija.“

P. Rodriguez kaip ir daugelis kitų gyventojų čia įsikėlė 2013 m. pavasarį, kai Trabensolio kompleksas buvo baigtas įrengti. Ji plačiai nusišypso, kalbėdama apie projektą, kuris suteikė jai galimybę įžengti į naują gyvenimo etapą ir netapti našta savo vaikams.

Kiekvienas kooperatyvo narys per pastarąjį dešimtmetį įnešė po 150 000 eurų (517 920 litų) į projekto vystymąsi. Taip pat bendruomenės nariai kiekvieną mėnesį moka po 800 eurų (2 762 litų). Už tai jie gauna apgyvendinimą, kasdieninį maitinimą, kurį gamina pasamdytas vyrėjas, bei visus kitus būtinus patogumus.

Aktyvūs ir taikūs

Tačiau tiek pat svarbūs ir užsiėmimai, kuriuose dalyvauja bendruomenės nariai. Bendruomenės gyventojai dalyvauja reguliariose išvykose pėsčiomis, „shiatsu“ užsiėmimuose, meditacijose, atminties lavinimo, astronomijos, sodininkystės, stalo teniso užsiėmimuose.

„Šie užsiėmimai nėra dvasiniai religine prasme“, - pasakoja 77 m. Teresa Sagasola kiekvieną dieną lanko šokių užsiėmimus ir eina pasivaikščioti. Šie užsiėmimai suteikia jai energijos bei priverčia pajausti pilnatvę.

Pats pastatas, kuriame gyvena bendruomenės nariai, skatina pajausti vidinę ramybę. Visi butai yra erdvūs ir skoningai įrengti, pro langus matosi bendruomenės auginamos daržovės.

Tikėtina, kad keletas bendruomenės narių išsikels iš čia, nes jiems trūksta ryžto dalyvauti užsiėmimuose arba dėl to, kad jiems reikia priežiūros visą parą.

Griūvantis socialinis saugumas

Nepaisant to, kad Trabensolio bendruomenė šiuose namuose siekia palaikyti ramią atmosferą, šių namų gyventojai puikiai žino viską apie pasaulyje siaučiančias ekonomines audras. Ispanija tik pradėjo atsigauti nuo ekonominio nuosmukio ir vis kovoja su krize. Ispanijos ministro pirmininko Mariano Rajoy vadovaujama vyriausybė kovoja su deficitu, karpydama išlaidas, o nedarbas šalyje siekia beveik 26 proc.

Keli Trabensolio bendruomenės nariai skeptiškai vertina tai, jog vyriausybė faktiškai įšaldė jų pensijas, iš kurių didžioji dalis kiekvieną mėnesį moka įmokas kooperatyvui. kai kurie bendruomenės nariai užsimena, kad turi draugų, kurie negalėjo prisijungti prie bendruomenės, nes jiems nepavyko parduoti namų, tam, kad galėtų surinkti reikiamą pinigų sumą.

Krizės apimta nekilnojamojo turto rinka primena apie burbulą, kurio sprogimas 2008 m. davė pradžią dabar Ispaniją apėmusioms negandoms.