Kaip rašo BBC, nusikaltėliai vieno iš Europos bankų bankomatus užkrėsdavo virusinėmis programomis. Ši informacija buvo paskelbta per Hamburge įvykusią konferenciją, skirtą kovos su kibernetiniu nusikalstamumu problemoms.

Du ataskaitą pristatę specialistai pageidavo išlikti anonimiški.

Šių metų liepos mėn. paaiškėjo, kad iš kelių bankomatų buvo pagrobti grynieji pinigai, nepaisant visų panaudotų saugumo priemonių, tarp kurių ir seifas, kuriame pinigai buvo saugomi.

Buvo nuspręsta sustiprinti stebėjimą, tada paaiškėjo, kad nusikaltėliai išardo bankomato vientisumą tam, kad gautų prieigą prie USB jungties ir paleistų virusinę programą.

Paleidus virusinę programą anga būdavo užtaisoma. Tokiu būdu galima buvo vogti pinigus iš to paties bankomato kelis kartus, nesukeliant įtarimo.

Patikrinimo kodas

Norėdami aktyvuoti programą, piktadariai galėdavo bet kuriuo metu įvesti dvylikos skaičių kodą, aktyvuojantį sąsają.

Virusinės programos analizė parodė, kad ją pasitelkus piktadariai gaudavo informaciją apie bankomate esančius grynuosius pinigus. Tada jie galėdavo pateikti užklausą išduoti grynuosius, nurodydami reikiamo nominalo kupiūras.

Specialistų teigimu, tokiu būdu nusikaltėliai galėjo gauti aukščiausio nominalo banknotus, o tai padėdavo sumažinti atliekamų operacijų laiką iki minimumo.

Tačiau, atrodo, nusikaltimų organizatoriai baiminosi, kad kas nors iš grupuotės narių gali pasitraukti, iš anksto užgrobęs virusinę programą, ir pradėti asmeninę nusikalstamą veiką.

Tam, kad to būtų išvengta, prieigai prie bankomato buvo būtina įvesti dar vieną kodą, kuris priklausydavo nuo to, kokie skaičiai pasirodydavo ekrane.

Teisingą kodą galima buvo sužinoti paskambinus kitam grupuotės nariui ir nurodžius ekrane pasirodžiusius skaičius.

Tam buvo skiriamos trys minutės, po kurių bankomatas ir vėl imdavo veikti įprastuoju režimu.

Specialistai pastebėjo, kad nusikaltimų organizatoriai turėjo nemažai žinių apie bankomatus, kuriuos buvo pasirinkę nusikaltimų atlikimui, ir dėjo nemažai pastangų tam, kad kenkėjiškas kodas būtų nuslėptas. Tačiau, remiantis specialistų teigimu, atsargumo nebuvo imtasi rinkmenų pavadinimams, viena kurių vadinosi „hack bat“.