Tarpusavyje mes mėgstame juokauti, kad jei ne Lietuva, Kroatija nebūtų tapusi 28-ąja ES valstybe nare liepos 1 d., Ukrainoje nebūtų prasidėjusi antroji oranžinė revoliucija ir jokios kitos ES valstybės narės ministras nebūtų drįsęs uždrausti mėtinių cigarečių visoje ES, ką padarė Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis. Taip ES valstybių narių ambasadoriams Lietuvoje penktadienį vykusių iškilmingų pietų Lietuvos pirmininkavimo užbaigimo proga metu sakė Seimo Pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Jis pabrėžė, kad Lietuvos pasididžiavimas sklandžiai praėjusiu pirmuoju savo istorijoje pirmininkavimu rodo ir tai, kad Lietuvai ir jos piliečiams labai patinka būti demokratine valstybe ir ES nare, kad jie jau priprato prie gyvenimo Europos Sąjungos viduje.

"Mes, lietuviai, nesidrovime sakyti, kad pirmininkaudami padarėme puikų darbą! Prieš keletą savaičių Nyderlandų, kurie yra vieni iš Europos Bendrijos steigėjų ir kurie ES Tarybai pirmininkavimo net 11 kartų, ambasadorius Vilniuje Kornelis Willemas Spaansas man tvirtino, kad Olandija norėtų pasimokyti iš Lietuvos pirmininkavimo patirties", - savo kalboje teigė Europos reikalų komiteto pirmininkas.

"Lietuva ne tik pasidalins gerąja savo pirmininkavimo praktika su olandais, bet galėtų papirmininkauti ir už Graikiją, jei tik ši sumokės visas pirmininkavimo sąskaitas. Iš tikrųjų mes esame labai nepatenkinti, kad pirmininkavimas realiai jau baigėsi, o mums taip patinka, kai visi mus giria už sėkmingą pirmininkavimą. Mes mėgstame manyti, kad, pavyzdžiui, tai Lietuvos išskirtinis nuopelnas, kad Ukrainos visuomenė nori demokratinių pokyčių", - ES valstybių narių ambasadoriams juokavo G. Kirkilas.

Tarp ryškiausių Lietuvos pirmininkavimo pasiekimų G. Kirkilas išvardijo pasiektus galutinius susitarimus dėl ES 2014 metų biudžeto ir dėl daugiametės (2014-2020) finansinės perspektyvos, dėl bankų pertvarkos mechanizmo.

"Mes didžiuojamės net ir tuo, kad pirmininkavome pirmiau už Estiją ir Latviją, nors tai nėra išskirtinis Lietuvos nuopelnas. Vis dėlto esu įsitikinęs, kad pirmininkavimas ES Tarybai išlaisvino Lietuvą kaip valstybę ir jos piliečius iš daugybės kompleksų, kuriuos lėmė istorija, sudėtinga sovietinė praeitis. Iš tiesų mums vis mažiau yra poreikis įrodinėti sau ir senosioms Europos demokratijoms, kad nesame prastesni už juos. Kaip valstybė augame ir tobulėjame labai greitai, ir pirmininkavimas akivaizdžiai tai parodė. Juk turėjome sutelkti tiek daug žmogiškųjų išteklių vienam tikslui, ir mums tai puikiai pavyko", - įsitikinęs G. Kirkilas.

Jei ES valstybių narių skaičius išliks toks pat, Lietuva turėtų pirmininkauti po 14 metų, t.y., 2027 metais.