Kaip rašo DW, EP pirmininkas Martinas Schulzas gruodžio 19 d. įspėjo Briuselyje susirinkusius, kad vis dar reikia ilgų derybų dėl jų siūlomo bankų sąjungos susitarimo. Viršūnių susitikimas skirtas paspartinti reglamentavimo plano pateikimą galutiniam EP patvirtinimui.

Šalia viršūnių susitikimo vietos šimtai protestuotojų iš prekybinių sąjungų ir nevyriausybinių organizacijų pamėgino blokuoti penkias pagrindines gatves aplink centrinę ES būstinę taip išreikšdami pasipiktinimą dėl viešojo sektoriaus išlaidų apkarpymo euro zonai priklausančiose valstybėse.

M. Schulzo teigimu, bankų sąjungos susitarimas, patvirtintas gruodžio 18 d., dar toli gražu nebuvo toks, kokio tikėjosi EP.
Ypatingai daug klausimų M. Schulzui sukėlė bendrojo fondo, skirto bankų uždarymui, sąlygos. Jo teigimu, nėra priimtina tai, jog šios sąlygos nėra pateikiamos EP peržiūrai.

M. Schulzas pridūrė, kad derybos su EP bus sudėtingos.

Gruodžio 18 d. ministrų patvirtintas Bendrasis pertvarkymo mechanizmas, kurį paskubino pastaraisiais metais įvykusios finansinės krizės kai kuriose euro zonos valstybėse, ateityje padėtų uždaryti nesėkmingai veiklą vykdančius bankus anksčiau, nei jie pridarytų daug žalos.

Taip pat ketinama sukurti bendrą instituciją bankų priežiūrai vykdyti, kuri būtų finansuojama pačių bankų tam, kad būtų išvengta mokesčių mokėtojų pinigų panaudojimo, kaip tai jau buvo įvykę anksčiau.

Istorinis susitarimas

Prieš gruodžio 19 d. įvykusį viršūnių susitikimo atidarymą, kuriame dalyvavo 28 ES valstybių finansų ministrai, Prancūzijos finansų ministras Pierre’as Mascovici pavadino šį ministrų susitarimą istoriniu.

„Mes norime, kad ES judėtų pirmyn ir taptų stipriu pasaulio žemynu“, - gruodžio 17 d. atvykusi į susitikimą su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande’u teigė neseniai trečiajai kadencijai išrinkta Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Viršūnių susitikimo dalyviai gruodžio 19d. aptarė planus dėl būtinos ekonominės reformos įsipareigojimų tarp ES šalių narių ir ES.
Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schauble sakė, kad tikėjosi, jog ES teisės aktas dėl siūlomos bankų sąjungos bus priimtas dabartinės EP kadencijos iki ateinančių metų gegužės mėn. įvyksiančių ES parlamentinių rinkimų.

Protestai šalia ES būstinės

Ankstesni finansiniai nurodymai, kuriuos ES ir tarptautiniai lyderiai skyrė krizės nualintoms valstybėms tapo ypatingai nepopuliarūs tarp euro zonos narių, tokių kaip Graikija ir Portugalija.

„Sukilkime prie griežtas taupymo priemones“, - skelbiama ant Briuselyje prie viršūnių susitikimo vietos protestuojančių plakatų.
EP socialistų frakcijos lyderio Hanneso Swobodos teigimu, ES vadovai vis dar, atrodo, nesupranta, jog norint padaryti ES sėkminga, europiečiai turi tapti laimingi.

„Tam reikia darbo vietų, ekonominio augimo, lygybės ir galimybių“, - patikino H. Swoboda.

Susitikimo dienotvarkėje – Ukraina ir gynyba

Vykdama į dvi dienas truksiantį viršūnių susitikimą, A. Merkel pažymėjo, kad Europa taip pat privalo daug labiau bendradarbiauti rengdama užsienio ir saugumo politiką.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas išreiškė nuomonę, kad ES šalių narių bendradarbiavimas yra prasmingas, tačiau ES nėra tikslinga turėti bendrą kariuomenę ir oro pajėgas.

Gruodžio 19 d. taip pat aptartas glaudesnis bendradarbiavimas gynybos klausimais bei ES ir Rusijos ginčas dėl Ukrainos, pastarąsias savaites sukėlęs masinius proeuropietiškus protestus Kijeve.

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius neseniai atmetė planus pasirašyti Asociacijos sutartį su ES bei priėmė Rusijos pasiūlytas paskolas ir dujų kainų nuolaidas.