Prie tarppartinės europarlamentarų iniciatyvos, koordinuojamos EP narių konservatorių iš Lenkijos, prisijungė ne tik Leonidas Donskis, bet ir paties Europos Parlamento bei didžiųjų EP politinių grupių vadovai: dabartinis EP pirmininkas Martin Schulz, buvę EP pirmininkai Hans - Gert Pöttering ir Jerzy Buzek, Liberalų ir demokratų aljanso „Už Europą“ (ALDE) lyderis Guy Verhofstadt, Europos liaudies partijos (EPP) frakcijos lyderis Joseph Daul, Europos Parlamento socialistų lyderis Hannes Swoboda, Žaliųjų vadovas Daniel Cohn-Bendit.

Kaip rašoma europarlamentarų laiške Nobelio taikos komitetui, „Memorial“ tikslas – fiksuoti ir viešinti totalitarinę Sovietų Sąjungos praeitį bei stebėti žmogaus teisių situaciją Rusijoje bei kitose postsovietinėse valstybėse. „Memorial“ savo veikla skatina brandžią demokratiją ir įstatymo viršenybe pagrįstą pilietinę visuomenę, taip užkertant kelią totalitarizmo sugrįžimui.

„Memorial“ organizacija ir jos aktyvistai – tokie kaip Liudmila Aleksejeva, Sergejus Kovaliovas, Olegas Orlovas bei kiti – jau keletą dešimtmečių nepailsdami ir nepaisydami pavojaus dirba tęsdami Andrejaus Sacharovo veiklą. Stalininių represijų aukų atminimą ištirti bei įamžinti siekianti „Memorial“ organizacija palaipsniui tapo pilietinių teisių apsaugos centru. Tiesą apie represijas buvusioje Sovietų Sąjungoje ir žmogaus teisių pažeidimus dabartinės Rusijos ir postsovietinių šalių konfliktų zonose viešinanti organizacija gina pabėgėlius, diskriminacijos ir politinio persekiojimo aukas. „Memorial“ taip pat teikia teisinę pagalbą bei garsiai kalba apie žmogaus teisių pažeidimus, susirinkimo, išraiškos, žodžio laisvės suvaržymus postsovietinėje erdvėje.

„Memorial“ organizacijai tenka dirbti itin sudėtingomis sąlygomis – net ir šiandien jos darbuotojai dažnai persekiojami policijos bei valdžios struktūrų, jiems grasinama. Ir šiuo metu vyksta teismai, kuriuose „Memorial“ siekia pakeisti Rusijos prokurorų sprendimą „Memorial“ registruoti kaip užsienio agentą – t.y. nevyriausybinę organizaciją, finansuojamą užsienio valstybių. Pagal pilietinės visuomenės organizacijas diskriminuojantį dabartinį Rusijos įstatymą, jei organizacija atsisakys registruotis kaip užsienio agentas, jai gresia uždarymas, o jos vadovams – kriminalinės bylos.

Tai ne pirmas kartas, kuomet europarlamentaras Leonidas Donskis „Memorial“ veiklą žmogaus teisių ir demokratijos srityje ragina įvertinti ir pagerbti tarptautiniais apdovanojimais. 2009 metais jis daug prisidėjo, kad Sacharovo premija už minties laisvę – Europos Parlamento žmogaus teisių kovotojams skiriamu apdovanojimu – būtų pagerbti „Memorial“ nariai Liudmila Aleksejeva, Sergejus Kovaliovas, Olegas Orlovas bei jų asmenyse kiti Rusijos žmogaus teisių gynėjai.

Norvegijos Nobelio komitetas, kuriam kandidatūras pateikti dar galima iki 2014-ųjų sausio pabaigos, po svarstymų sudarys galutinį nominantų sąrašą bei išrinks vienintelį laimėtoją. Nobelio taikos premija, kaip įprasta, bus įteikta Osle A. Nobelio mirties dieną – gruodžio 10-ąją. Jau paskelbta, kad 2013-ųjų Nobelio taikos premija kitą savaitę bus įteikta Cheminio ginklo uždraudimo organizacijai (Organization for the prohibition of chemical weapons).