Gruodžio 4 d. EK pristatyta idėja – tai priemonių paketo, skirto užkirsti kelią žmonių žūtims jūroje bei prekeivių žmonėmis vykdomam išnaudojimui, dalis.

Kaip rašo „Euobserver“, šis siūlymas susijęs su krize Sirijoje. Užregistruota daugiau nei 2 milijonai pabėgėlių iš Sirijos, daugelis jų gyvena perpildytose pabėgėlių stovyklose Jordanijoje, Libane ir Turkijoje.

Praėjusiais metais ES apgyvendino 5 000 tokių pabėgėlių.

Praėjusiais metais ES taip pat suteikė prieglobstį 90 proc. iš 20 000 sirų, kurie savarankiškai pasiekė ES.

„Tai vienintelė efektyvi trumpalaikė priemonė, pasitelkus kurią ES šalys narės gali padėti pebėgėliams ir užkirsti kelią šiems pažeidžiamiems asmenims keliauti labai pavojingu keliu per Viduržemio jūrą“, - sakė ES vidaus reikalų komisarė Cecilia Malmstrom
Tarp kitų priemonių, apie kurias buvo pranešta gruodžio 4 d., ES jungtinė policijos tarnyba, „Europol“ bei papildomi 400 000 eurų (1,38 mln. litų) per metus kovai su prekeiviais žmonėmis.

Taip pat EK ketina skirti 30 mln. eurų (103,6 mln. litų) Italijai ir 20 mln. eurų (69 mln. litų) kitoms ES valstybėms narėms prašančiųjų prieglobsčio sąlygų gerinimui.

EK teigimu, pasienio kontrolės tarnybai „Frontex“ reikia papildomų 14 mln. eurų (48,33 mln. litų) jūrų patruliavimo koordinavimui.

„Frontex“ savo internetinėje svetainėje paskelbė, kad šie pinigai būtų panaudoti tik jau egzistuojančių operacijų Graikijoje ir Italijoje plėtrai.