Tai reiškia, kad ši šalis eksportuoja ženkliai daugiau nei perka užsienyje.

„Turime detaliau ištirti situaciją ir suprasti, ar tokia padėtis Vokietijoje ateities perspektyvoje nesukels pavojaus visai Europos Sąjungos (ES) ekonomikai“, - pareiškė EK pirmininkas Jose Manuelis Barroso, leisdamas suprasti, kad pavojuje gali atsidurti ES BVP augimas.

Kaip rašo „Euronews“, ES patvirtintas skirtumas tarp importo ir eksporto – 6 proc. BVP. Vokietijos atveju skirtumas tarp eksporto ir importo sudaro 7 proc. BVP.

Tačiau labiau už šį simbolinį skirtumą ES pareigūnus neramina tai, kad potencialios pajamos išeina už euro zonos ribų.

„Nuolatinis teigiamas skirtumas tarp pajamų iš eksporto ir importo prekybinio balanso, kuris yra gana aukštas, reiškia, kad vokiečiai vis daugiau ir daugiau investuoja į užsienį“, - pažymėjo ekonominės politikos komisaras Ollis Rehnas. „Klausimas, kiek tai naudinga net ir pačiai Vokietijos ekonomikai, nekalbant apie bendrą ES ekonomiką, lieka atviras“.

Kritikų nuomone, į eksportą orientuota Vokietijos ekonomika slopina vartojimo paklausą likusioje euro zonos dalyje bei padidina infliacijos riziką, be to, stiprindama eurą, tokia situacija apriboja eksportą kitose valstybėse, kurias jungia vieninga valiuta.