„Man Booker Prize“ laimėtoja Kiran Desai, „Generation X“ autorius Douglasas Couplandas bičiuliuojasi su Islandijos literatūros pasaulio žvaigždėmis – Gerdur Kristny ir Sjonu. Sjonas taip pat rašo tekstus visame pasaulyje žinomai Islandijos dainininkei Bjork.

Agla Magnusdottir – Islandijos literatūros centro, teikiančio valstybinę paramą literatūros darbams ir jų vertimui, vadovė. „Rašytojai čia gerbiami“, - pasakoja ji. „Jie gyvena gerai. Kai kurie net gauna atlyginimą.“

„Jie rašo viską: modernias sagas, poeziją, knygas vaikams, prozą ir erotiką, tačiau daugiausiai išleidžiama detektyvų“,- pastabi A. Magnusdottir.

Juodosios Islandijos upių vagos, šios šalies garuojanti ir kunkuliuojanti žemė, iškilę ugnikalniai bei upeliūkščiai lyg iš stebuklinių pasakų įkvepia rašytojus kurti.

Islandijos novelisto Solvi Bjorno Siggurdssono teigimu, rašytojai turėtų būti dėkingi praeičiai.

„Esame pasakotojų tauta. Buvo tamsu ir šalta, neturėjome daugiau ką veikti“, - sako jis. „Dėl odžių ir Viduramžių sagų mes visada buvome apsupti istorijų. Po Islandijos nepriklausomybės nuo Danijos paskelbimo 1994 m., literatūra padėjo apibrėžti mūsų identitetą.“

Pelenų ir finansinės griūties kombinacija taip pat išgarsino šią salą.
Komikas, dailininkas ir rašytojas Hallgrimuras Helgasonas įsitikinęs, kad „kreppa“ – taip islandai pavadino šalį ištikusią finansinę krizę – sugrąžino šios šalies gyventojus ant žemės.

„Mes tapome nebe taip pernelyg patenkinti viskuo, o menininkams tai tapo kūrybiškumo injekcija“, - šypsodamasis pasakoja jis.

Tačiau bijoma, kad knygų leidybą taip pat gali ištikti krizė. Islandijoje tiek daug rašytojų, kad labai didelis spaudimas tenka leidėjams.

Šiuo metų laiku vyksta „jolabokaflod“ – Kalėdinis knygų potvynis – metas, kai išleidžiama daugiausiai knygų.

Beveik prie kiekvieno namo durų pristatomas knygų katalogas. Žmonėms jis ne ką mažiau svarbus nei baldų katalogas. Knyga Islandijoje – labai populiari dovana per Kalėdas.

Šiuo metu Islandijoje vykstančioje knygų mugėje dalyvauja ir Bjork.
„Tai maža šalis. Augame kartu, palaikome vienas kitą“, - teigia ji.