Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų), Liberalų ir demokratų už Europą bei Europos konservatorių ir reformuotojų frakcijos bendromis jėgomis atidėjo balsavimą dėl ES Tabako direktyvos.

Kaip rašo „Euractiv“, balsavimas turėjo įvykti rugsėjo 10 d.
Tačiau žalieji išreiškė pasipiktinimą dėl tokio sprendimo, o viena iš Žaliųjų frakcijos vadovų Rebecca Harms pasakė, kad centro dešiniųjų politinės grupės „begėdiškai“ leidžia pelnytis tabako gaminių pramonei.

„Tai – ciniškas veiksmas, skirtas laimėti laiko tabako pramonės lobistams, ketinantiems sušvelninti įstatymo projektą. Tai kelia dar didesnį pasipiktinimą, nes būtent EP darė spaudimą Europos Komisijai (EK), kad ši pateiktų siūlymą kiek įmanoma greičiau“, - pareiškė R. Harms.

Kadangi EP grafikas buvo derinamas su visomis EP grupėmis šių metų pradžioje, o Europos Taryba (ET) patvirtino bendruosius principus dar birželio mėn., proceso atidėliojimas dabar, kaip tvirtina R. Harms, - beviltiškas bandymas pakenkti stipriai pozicijai, kurią patvirtino visuomenės sveikatos komitetas.

„Gėdinga, kad centro dešiniesiems tabako gaminių pramonės pelnas atrodo svarbesnis už visuomenės sveikatą“, - pasipiktinimų laviną toliau bėrė R. Harms.

„Daugelyje europos laikraščių žurnalistai tikina, kad matė dokumentus, kurie atskleidžia tabakos pramonės strategiją. Pagrindinis triukas – tai proceso užtempimas. Kodėl? Nes jie supranta, kad be teisinių kabliukų jie daugiau neturi jokių priežasčių uždelsti“, - tikina Florence Berteletti iš tarnybos „Smoke Free Partnership“

Sąžiningesnės taisyklės

Spalio 8 d. EP nariai balsuos, ar vaizdinis įspėjimas, užimsiantis 75 proc. abiejų pakelio pusių ploto, turi būti privalomas visose ES valstybėse narėse. EP nariai taip pat spręs dėl populiarėjančių elektroninių cigarečių reguliavimo bei plonų ir aromatizuotų cigarečių uždraudimo.

Europos konservatorių ir reformuotojų frakcijai priklausanti EP narė iš D. Britanijos Marina Yannakoudakis patikino esanti patenkinta, kad balsavimas buvo atidėtas. „Mums reikia sąžiningesnių taisyklių dėl elektroninių cigarečių“, - pasakė ji.

Tabako pramonė, Briuselyje įdarbinusi net 100 lobistų, jau metus vykdo didžiulę kampaniją. EP nariai jau anksčiau yra skundęsi, kad sulaukia begalės elektroninių laiškų ir brošiūrų.