Rezultatai gauti 2013 m. – Europos piliečių metais, skirtais platesniam informacijos apie Europos piliečių teises viešinimui.

Be to, remiantis šiandien paskelbta tyrimo informacija, europiečiai mano, kad ES piliečių teisės yra didžiausias ES suteiktas privalumas: 56 proc. visos ES respondentų ir 70 proc. Lietuvos respondentų nurodė, kad jie labiausiai vertina laisvą žmonių, prekių ir paslaugų judėjimą.

Nepaisant krizės, 19-oje šalių iš 28 daugiau gyventojų vertina ES ateitį optimistiškai, negu priešingai. Į šią grupę patenka ir Lietuva – ES ateitį optimistiškai vertina 64 proc. Lietuvos gyventojų. Be to, mažėja gyventojų, pesimistiškai vertinančių krizės poveikį užimtumui. Beveik septyni iš dešimties Europos (67 proc.) ir Lietuvos (72 proc.) gyventojų (dauguma visose valstybėse narėse) mano, kad ES tenka svarbus vaidmuo pasaulyje.

Daugiau negu pusė (51 proc.) visų europiečių palankiai vertina eurą. Lietuvoje eurą palankiai vertina 40% respondentų, o euro zonos šalyse bendrąją valiutą palaiko net du trečdaliai gyventojų (62 proc.). Iš esmės didžiausias palaikymas (68–77 proc.) yra keturiose iš penkių šalių, vėliausiai prisijungusių prie euro zonos (Estijoje, Maltoje, Slovėnijoje ir Slovakijoje).

Lietuvos respondentai kaip dvi svarbiausias problemas šalyje įvardijo nedarbą ir kylančias kainas – atitinkamai 46 proc. ir 36 proc. Visos ES respondentai kaip dvi didžiausias problemas nurodė nedarbą (51 proc.) ir ekonominę padėtį (33 proc.).

Lietuvoje daugiau respondentų nei 27 ES šalyse mano, kad strategijos „Europa 2020“ tikslai yra maždaug teisingi (Lietuvoje taip mano šeši iš dešimties respondentų, o 27 ES šalyse – penki iš dešimties respondentų).

2013 m. pavasario standartinis „Eurobarometro“ tyrimas atliktas 2013 m. gegužės 10–26 d. individualiai apklausiant respondentus. Iš viso apklausoje dalyvavo 32 694 ES valstybių narių ir šalių kandidačių gyventojai.