Už skaitmeninės programos įgyvendinimą atsakinga ES komisarė Neelie Kroes pasisako už naujų taisyklių, reglamentuosiančių mokesčių už mobiliojo tarptautinio ryšio paslaugas panaikinimą, parengimą“, teigiama naujausiame projekte, kurį tikimasi parengti iki rugsėjo.

Visai neseniai N. Kroes paragino panaikinti mobiliojo tarptinklinio ryšio mokesčius iki 2014 metų gegužę vyksiančių Europos Parlamento rinkimų ir pareiškė, jog mobiliojo tinklo operatoriai neturėtų blokuoti tokių telekomunikacijos paslaugų kaip „Skype“.

Dar vienas projekte įvardijamas svarbus tikslas – „Europoje įkurti bevielio ryšio zoną: tai padaryti įgyvendinant bendrą programą, skirtą belaidžio plačiajuosčio ryšio paslaugų spektro suderinimui“.

Viešai prieinamos paslaugos visose bloko šalyse

Naujame reglamento projekte įvardijamas tikslas sukurti bendrą rinką, suteiksiančią ryšio tiekėjams „teisę, galimybes ir paskatą vystyti, plėsti ir naudoti savo tinklus ir teikti paslaugas, nepriklausomai nuo šalies, kur bendrovė įsteigta ir vietos, kur konkrečiu metu yra jų klientai“.

Naujas visame Europos Sąjungos bloke galiosiantis pasas ryšio paslaugų naudojimuisi suteiks ryšio paslaugų tiekėjams galimybę be jokių apribojimų vykdyti veiklą bet kurioje ES valstybėje narėje.

Tokie ambicingi planai greičiausiai nemenkai suerzins ES valstybėse narėse, kur rinkoje ir toliau nuo senų laikų dominuoja tokių paslaugų monopoliai, veikiančius ryšių operatorius.

„Vartotojai pasirengę mokesčių naikinimui, tačiau operatoriams gali kilti bėdų“, - teigia „FTI Consulting“ vadovė Claire Harris.

Dar vienas nerimą keliantis klausimas, kaip sako C. Harris, susijęs su naujais operatoriais, nes jie galės naudotis naująją sistema kaip priemone senųjų operatorių kainų mažinimui – jie siūlys pačias mažiausias kainas visoje ES.

Reglamento projekte išsakyti siūlymai spektro suderinimui taip pat labai ambicingi ir greičiausiai bus vertinami gana prieštaringai. Apie dažnių aukcioną ryšio galvojantys operatoriai iš ES valstybių narių privalės atsižvelgti į „Europos elektroninių ryšių tiekėjų, aptarnaujančių Sąjungos rinką, interesus“.

Nauja sistema užtikrins, jog suvienodinta dažnių aukcionų sistema galios visoje ES, o sutartims turės pritarti pati Europos Komisija.