Seimo pirmininko Vydo Gedvilo teigimu, Europos Sąjungos santykiai su Lotynų Amerikos šalimis ateityje įgaus vis didesnę strateginę svarbą. „Sparčiai plečiasi ir Europos Sąjungos ekonominiai santykiai su Lotynų Amerikos šalimis – užbaigtos derybos dėl laisvos prekybos su Centrinės Amerikos šalimis, taip pat su dviem Andų bendrijos valstybėmis: Peru ir Kolumbija. Tikimės, kad derybos su MERCOSUR šalimis taip pat bus sėkmingai užbaigtos. Labai vertiname strateginę partnerystę su viena iš BRIC šalių – Brazilija“, – sakė Seimo vadovas.

Pastaruoju metu pastebimas nuolat augantis ekonominis Lietuvos ir Lotynų Amerikos šalių bendradarbiavimas. „Auga tiek importo, tiek eksporto apimtys. Neseniai Seimo Užsienio reikalų komitetas pritarė diplomatinių santykių užmezgimui su Kuba. Tai dar vienas svarbus žingsnis į priekį bendradarbiaujant su Lotynų Amerikos šalimis“, – tvirtino Seimo Pirmininkas.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Lino Linkevičius mano, kad labai svarbu, kad tarp ES ir Lotynų Amerikos valstybių būtų dialogas. Jo teigimu, Europa išlieka pačiu svarbiausiu žaidėju visame pasaulyje. „Mes nesame orientuoti vien tik į Rytus ar Šiaurę, mūsų santykiai su Pietumis yra nemažiau svarbūs“, – akcentavo L. Linkevičius.

EuroLat pirmininkas, atstovaujantis Lotynų Amerikos šalims, Leonelis Vásquezas Búcaro pabrėžė, kad Lotynų Amerikos ir Karibų jūros regiono šalių atstovai siekia glaudesnio bendradarbiavimo su Europa. „Mūsų žinia Europai – pats laikas pašalinti visas sienas“, – teigė jis, pridurdamas, kad Lotynų Amerika yra vieninga ir stipri.

Europos Parlamento narys iš Ispanijos José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra akcentavo, kad būtina kartu kovoti su kylančiais iššūkiais, užtikrinti regionų bendradarbiavimą ne tik prekybos srityje.

Europos Parlamento narė iš Lietuvos Laima Andrikienė, kuri yra EuroLat narė, MyEP teigė, kad Lietuva turi unikalią galimybę save parodyti. „Laikas labai geras, nes Lietuva pirmininkauja ES Tarybai, ir kiekvienas ministras, kuris ateis į posėdžius artimiausias dienas, kalbės visos Europos Sąjungos vardu, o tai sustiprins pasitikėjimą Lietuva, kadangi ja pasitiki visa ES“, - svarstė europarlamentarė.

Europos ir Lotynų Amerikos šalių parlamentinė asamblėja (EUROLAT) yra dviejų regionų – Europos Sąjungos ir Lotynų Amerikos bei Karibų jūros regiono šalių – strateginės partnerystės parlamentinė institucija. EUROLAT sudaro 150 narių, 75 yra iš Europos Parlamento, o kiti 75 – iš Lotynų Amerikos šalių.

EuroLat PA komitetų posėdžiuose Vilniuje dalyvauja daugiau nei trys dešimtys Europos Parlamento narių iš įvairių ES valstybių narių: Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Prancūzijos, Airijos, Ispanijos, Liuksemburgo, Rumunijos, Latvijos, Italijos ir kt.