Daugelis kalbėjusiųjų smerkė tokį kišimąsi ir reiškė didelį susirūpinimą dėl grėsmės privatumui.

Komisijos reakcija

Komisijos vardu kalbėjęs Tonio Borgas teigė, kad „ši programa potencialiai kelia grėsmę privatumui ir ES piliečių asmens duomenų saugumui“.

Jis pridūrė, kad šis klausimas bus keliamas ES ir JAV ministrų lygio susitikime Dubline šios savaitės pabaigoje.

Politinių frakcijų reakcija

„Mano duomenys priklauso tik man – tai kertinis europinės mąstysenos apie asmens duomenų apsaugą akmuo, – kalbėjo Manfredas Weberis (Europos liaudies partija, Vokietija). – Nepriimtina, kad JAV taiko skirtingas taisykles savo ir kitų šalių piliečiams.“

Visgi jis pabrėžė, kad nepaisant visų požiūrio šiuo klausimu skirtumų JAV ir ES yra partneriai.

Socialistų ir demokratų vardu kalbėjęs Claude Moraes (JK) pabrėžė, kad buvo pažeistas pasitikėjimas. „Privalome užtikrinti, kad JAV valdžia ES piliečių duomenų atžvilgiu laikytųsi ES standartų“, – pridūrė jis.

„Mums turėtų būti gėda“, – kalbėjo Liberalų ir demokratų atstovė Sophia in 't Veld (Nyderlandai), kritikuodama Komisiją ir valstybių narių dviveidiškumą.

„Obama pareiškė amerikiečiams: nebijokite, mes jūsų nesekame, šnipinėjame tik užsieniečius, t.y. mus. Ar tai galima vadinti ypatingų santykių statusu“, – klausė ji.

„Tai liečia ne tik asmens duomenų apsaugą, bet ir demokratiją, teisės viršenybės principą, kurie nesiderina su masiniu piliečių sekimu visame pasaulyje“, – kalbėjo Jan Philipp Albrecht (Žalieji, Vokietija), kuris rengia EP nuomonę dėl asmens duomenų apsaugos taisyklių reformos.

„Tos bendrovės, kurios buvo įvardytos ir sugėdintos viešai , kol kas neigia, jog veikė ne pagal įstatymą. Bet mes čia vis tiek jas badome pirštais, o iš kai kurių deputatų girdime „antiamerikietišką“ ir prieš Komisiją nukreiptą retoriką“, – teigė Timothy Kirkhope (Konservatoriai ir reformistai, JK).

„Europos laisvės ir demokratijos“ frakcijai priklausantis Jaroslav Paška (Slovakija) kalbėjo: „Turime įvesti tokias pat sankcijas šioms kompanijoms, kokias taikome tiems, kurie pažeidžia mūsų įstatymus. Paranojiškas mūsų amerikiečių partnerių elgesys yra apgailėtinas.“

Vieningųjų kairių atstovė Marie–Christine Vergiat (Prancūzija) ragino ES derybininkus užtikrinti, kad JAV valdžia gerbtų europiečių teises į privatumą.