Jei lyderiai nesugeba atkurti pasitikėjimo Europos projektu, rinkėjai gali nusispjauti į artėjančius Europos Parlamento rinkimus, rodo „Gallup“ apklausos duomenys.

Apklausoje dalyvavusių šešių Europos Sąjungos (ES) šalių – Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Nyderlandų, Danijos ir Lenkijos – piliečiai mano, kad ES juda netinkama linkme ir tik trečdalis apklaustų pasitiki politikais.

Kitais metais Europos Sąjungoje vyks rinkimai į parlamentą, tačiau sociologai jau dabar pažymi, kad visuotinis interesas bus labai mažas. Apklausos rodo, kad rinkėjų aktyvumas tepasieks 50 proc.

Europinio „Gallup” skyriaus vadovas Robertas Manchinas nurodė, kad Europos Sąjungos valdymo sistemai bus nelengva funkcionuoti, kai ją taip silpnai palaiko masės.

„Žmonės nebetiki Europos galimybėmis ir tuo, kad bendromis pajėgomis jos šalių vyriausybės užtikrins darbą, socialinę apsaugą pagyvenusiems žmonėms, valstybių identiteto išsaugojimą, migracijos kontrolę, - teigė R. Manchinas. - Europiečiai abejoja, kad ES politinis elitas gali išspręsti šiuos svarbiausius klausimus“.

„Gallup“ nurodo, kad europiečiai vis mažiau pasitiki Europos Sąjunga ir apskritai nusivylė integracija.

Beveik dvi trečiosios prancūzų mano, kad ES eina ne ta linkme, kuria reikia, ir tik 17 proc. yra patenkinti pasirinkta kryptimi.

Lenkai labiausiai remia savo šalies narystę ES, nors kas penktas respondentas pasisakė už išstojimą iš ES. Apklausa taip pat parodė, kad tradicinės partijos pamažu praranda visuomenės palaikymą, todėl galima darytis išvadą, kad per artėjančius rinkimus į Europos Parlamentą bus pastebimi Europos politinio vaizdo pasikeitimai.