Šiemetinė Europos knygos premija taip pat įteikta estų kilmės suomių autorei Sofi Oksanen už romaną „Valymas“, kurioje vaizduojama sovietų okupuota Estija.

Ketvirtąją Europos knygos premijos teikimo ceremoniją vedė buvęs Europos Komisijos pirmininkas Jacques Delors. Renginyje dalyvavo Europos Parlamento pirmininkas Jerzy Buzekas, Komisijos vadovas José Manuel Barroso, savo knygyną kadaise turėjęs Socialistų ir demokratų aljanso lyderis Martin Schulz bei ispanų rašytojas ir politikas Jorge Semprún.

„Abi knygos parodo kovos už išsilaisvinimą svarbą europiečių tapatybei“, – apdovanojimų ceremonijos metu apie knygas „Grožis ir pragaras“ ir „Valymas“ kalbėjo EP pirmininkas.

„Kodėl mafija bijo publicisto žodžių? Kadangi literatūroje yra magijos, leidžiančios pasiekti žmones ir išlikti jų atmintyje. Mafija bijo ją skaitančių, ji bijo slaptumą pralaužiančios literatūros“, – kalbėjo dėl mafijos grasinimų susidoroti apsaugos lydimas 31-erių Roberto Saviano.

„Mafija nėra vien tik Italijos problema. Šiandieną Europa susiduria su likvidumo problema, o mafija turi kalnus pinigų. Didžiausia ekonomika – nusikaltėlių ekonomika, kurios apyvarta kasmet viršija 100 mlrd. eurų“, – atsiimdamas apdovanojimą sakė jis.Anot autoriaus, Europa nepakankami įvertina mafijos įtaką, kuri pirmiausia skverbiasi į prekybą narkotikais, statybas, transporto sferą, šiukšlių, turizmo ir maitinimo verslus, pinigų plovimą, tekstilės pramonę.

"Skirtingai nei Italija, daugelis šalių – bent jau Jungtinė Karalystės, Ispanija, Vokietija ir Prancūzija – savo teisės aktuose nenumato mafijos klanų organizavimo nusikaltimo. Nors Italija turi vienus geriausių prieš mafiją nukreiptų įstatymų, lieka daug neišspręstų problemų.

Jis siūlo ES pačiai kurti specialias pajėgas, kovojančias su mafija.

"Būtina priimti bendrus prieš mafiją nukreiptus įstatymus ir sukurti bendras Europos policijos pajėgas, kovojančias su nusikaltėlių organizacijomis. To nepakaks – norėdami įveikti mafiją, Europoje turėtume įsteigti JAV Narkotikų kontrolės valdybai (DEA) analogišką tarnybą, kurioje dirbtų visos Europos pareigūnai", - teigė rašytojas.