"Dabar svarbiausia, kad būtų užtikrinta Aung San Suu Kyi nevaržoma judėjimo ir kalbos laisvė ir kad ji galėtų visokeriopai dalyvauti savo šalies politiniame procese, - pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso. - Taip pat raginu be jokių išlygų paleisti visus kitus piliečius, kalinamus dėl politinių įsitikinimų."

"Tai vienintelis būdas užtikrinti, kad lapkričio 7 dieną Mianmare vykę rinkimai taptų tikro perėjimo prie demokratijos pradžia", - pridūrė ES aukščiausiosios vykdomosios valdžios institucijos vadovas.

Praeitą sekmadienį Birmoje vykę rinkimai buvo pirmieji per pastaruosius du dešimtmečius, tačiau tarptautinė bendruomenė pareiškė, kad jie buvo klastojami.

Europos Parlamento pirmininkas Jerzy Buzekas taip pat pareiškė, jog Aung San Suu Kyi paleidimas turi būti "be jokių sąlygų" ir kad valdantysis režimas privalo liautis pažeidinėjęs žmogaus teises.

"Aung San Suu Kyi paleidimas turi būti vertinamas kaip pirmasis svarbus žingsnis politinių pokyčių link, - sakoma J.Buzeko pareiškime. - Karinio režimo piktnaudžiavimai Birmoje (Mianmare) turi liautis. Turi būti laikomasi žmogaus teisių ir demokratijos."

Europos Parlamento pirmininkas taip pat paragino Birmą pradėti "tikrą dialogą, tikras permainas".

Pasak J.Buzeko, Europos Parlamentas dar kartą išreiškė paramą Jungtinių Tautų (JT) atliekamam tyrimui dėl Birmos karinio režimo galimai įvykdytų nusikaltimų žmogiškumui.

Aung San Suu Kyi namų arešte buvo laikoma beveik visą laiką per pastaruosius du dešimtmečius.