Vakar kalbėdama Vašingtone vykusioje jungtinėje spaudos konferencijoje su ES užsienio politikos vadove Catherine Ashton prieš pat šiai išvykstant į Izraelio bei Palestinos teritoriją, H. Clinton pavadino ES pagrindine JAV partnere pasaulinio saugumo srityje.

„Po Lisabonos sutarties įgyvendinimo ES plečia savo vaidmenį pasauliniuose reikaluose, ir JAV vertina stiprėjančią mūsų partnerystę su ES, nes laikome ją pasaulinės taikos ir saugumo kertiniu akmeniu“, - kalbėjo ji. - „Turime ieškoti galimybių paversti praeitį ne tik šlovingu glaudaus transatlantinio bendradarbiavimo laikotarpiu, bet ir įžanga į išmintingą ir nepertraukiamą naujų mūsų laukiančių grėsmių ir galimybių valdymą.“

Savo pranešime ji net tris kartus asmeniškai padėkojo C. Ashton už jos „lyderystę“ svarbiuose užsienio politikos įvykiuose. Ji taip pat paminėjo sėkmingą C. Ashton tarpininkavimą dėl ES pagalbos paketo Pakistanui ir atnaujinant Serbijos bei Kosovo derybas dėl Kosovo nepriklausomybės.

C. Ashton antradienį vyks į Vidurio Rytus į tris dienas truksiančias derybas su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyhau ir Palestinos prezidentu Mahmoud Abbas bandydama išgelbėti taikos procesą po to, kai Izraelis priėmė sprendimą atnaujinti žydų gyvenviečių okupuotoje Palestinos teritorijoje statybas.

„Visų labiausiai, žinoma, norėtume, kad vėl būtų pratęstas moratoriumas gyvenviečių statybai“, - Vašingtone sakė C. Ashton.

Tai pirmasis toks jos vizitas per jau beveik metus trunkančią jos kadenciją.

C. Ashton ir Vašingtono veiksmus taikos procese savaitės pradžioje kritikavo Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy. Pirmadienį Paryžiuje jis pats surengė atskirą konferenciją Vidurio Rytų klausimu ir pareiškė, kad iki šiol ES šioje srityje vaidino per menką vaidmenį.

Nei C. Ashton, nei H. Clinton apie Prancūzijos įsikišimą neužsiminė.
Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle, prieš spaudos konferenciją Vašingtone susitikęs su H. Clinton, išreiškė Berlyno paramą C. Ashton misijai.