VSD vadovas, atsakydamas į ankstesnį L. Donskio, D. Kuolio bei H. Mickevičiaus prašymą, išsakė asmeninį siekį „kuo objektyviau atlikti vidinį tyrimą“ ir prašė prašymo teikėjų informuoti VSD apie jiems žinomus „VSD darbuotojų veiksmus, kuriais galimai buvo pažeistos žmogaus teisės ir laisvės“.

„Nemanome, kad mes, Lietuvos piliečiai, galime turėti daugiau informacijos apie nederamus VSD darbuotojų veiksmus, negu tos informacijos šiandien turi pats VSD. Tačiau norėdami Jums padėti kuo objektyviau atlikti vidinį tyrimą, siūlytume atvirai atsakyti visuomenei į šiuos viešojoje erdvėje jau seniai iškeltus klausimus“, - pateikdami klausimus G. Grinai rašo L. Donskis, D. Kuolys ir H. Mickevičius.

G. Grinos teiraujamasi, ar tiesa, kad E. Kusaitės motina Virginija Kusienė 2007 m. lapkritį kreipėsi į VSD Klaipėdos apygardos pareigūną Dainių Noreiką, prašydama padėti susigrąžinti savo dukrą iš Vokietijos į Lietuvą bei kad nuo to laiko šis pareigūnas dvejus metus nuolat su ja palaikė ryšius; ar tiesa, kad 2007 m. gruodį iš Vokietijos grįžusi E. Kusaitė buvo apgyvendinta VSD išnuomotame bute Klaipėdoje, o VSD jai duodavo lėšų gyvenimo išlaidoms, apmokėdavo telefono sąskaitas; ar tiesa, kad E. Kusaitę dvejus metus „globojo“ VSD paskirti asmenys, prisistatę Klaipėdos musulmonais, o vienas, pasivadinęs Abdul Hafizu, ragino ją vykti į Egiptą vykdyti teroro akto ir supyko, kai E. Kusaitė atsisakė tai daryti. VSD vadovo taip pat klausiama, ar tikrai dėl dukters ryšių su Klaipėdos „radikaliais musulmonais“ daug kartų nuogąstavusią jos motiną Virginiją Kusienę Dainius Noreika visą laiką ramino, jog „su Egle viskas gerai, ji niekur nesivelia“, o ją pačią bei E. Kusaitės tetą Ireną Jeleniauskaitę įkalbinėjo tapti musulmonėmis.

L. Donskis, D. Kuolys ir H. Mickevičius G. Grinos klausia, ar teisinga viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija, kad 2009 m. spalį Eglei Kusaitei Rusijos vizą padėjo gauti VSD pareigūnai, o įtariamoji netrukus po suėmimo 2009 m. spalio 24 dieną buvo trijų VSD pareigūnų tardyta be advokato naudojant prieš ją psichologinę ir fizinę prievartą bei ar 2010 m. balandį E. Kusaitė buvo tardyta be advokato iš Maskvos atvykusių trijų Rusijos pareigūnų, taip pat naudojant psichologinę ir fizinę prievartą.

G. Grinos teiraujamasi, ar VSD jau atliko tyrimą, kas ir kokių tikslų siekdamas perdavė klaidinančią informaciją vienam Lietuvos dienraščiui, kurios pagrindu šį balandį buvo paskelbtas straipsnis, neva klaidingai teigęs, jog „tarp mirtininkų, kovo 29 dieną susisprogdinusių Maskvos metro, turėjo būti ir jauna lietuvė“.

„Jei toks tyrimas jau atliktas, visuomenei svarbu žinoti, kas ir kodėl tokią klaidingą ir valstybės interesus pažeidžiančią informaciją dienraščiui perdavė. Jei tyrimas neatliktas, rūpėtų žinoti, kodėl,“ – G. Grinai rašo L. Donskis, D. Kuolys ir H. Mickevičius. Jie taip pat prašo paaiškinti buvusio VSD Klaipėdos apygardos vadovo Algirdo Grublio Lietuvos televizijai pasakytus žodžius, kad jam gėda dėl savo buvusių kolegų veiksmų Eglės Kusaitės byloje bei klausia, gal šiuos žodžius visuomenei galėtų paaiškinti dabartinis VSD Klaipėdos apygardos vadovas Mindaugas Svirskas arba VSD Kovos su terorizmu valdybos viršininkas Arūnas Paukštė.