"Apskritai kalbant apie lėšų panaudojimą, pagal Europos Komisijos vertinimus Lietuva tikrai yra tarp tų valstybių, kuri lėšas panaudoja tiems tikslams, kuriems lėšos yra skirtos", - BNS sakė A.Šemeta.

"Olafas (Europos kovos su sukčiavimu tarnyba - BNS) kaip kovos su sukčiavimu institucija įsijungia tuomet, kai yra informacijos, kad yra sukčiavimo faktų lėšų panaudojime. Šiuo atveju galima pasakyti, kad Lietuva tarp tų, kuriose būtų ypatingai sukčiaujama panaudojant ES lėšas, tikrai nėra minima", - tikino jis.

Eurokomisaras tikino negirdėjęs apie rezonansinius atvejus, kad ES institucijos būtų tyrusios netinkamą ES lėšų panaudojimą Lietuvoje: "Man dar reikia pasitikslinti dėl konkrečių atvejų, bet bent jau tokių, kurie būtų rezonansiniai, tikrai neteko girdėti".

Anot jo, esant įtarimų dėl netinkamo ES paramos panaudojimo, tuo pirmiausia turėtų susirūpinti pati Lietuva.

"Kalbant apie tyrimus, tai pirmiausia pati šalis, kuriai lėšos skirtos, jeigu yra tam tikrų neatitikimų, turi imtis priemonių, kad jie būtų pašalinti", - teigė eurokomisaras.

Paklaustas apie ES lėšų, skirtų Ignalinos atominės elektrinės uždarymui, panaudojimą, A.Šemeta teigė, jog Europos Audito rūmai šiuo metu rengia apie tai specialią ataskaitą.

"Šiuo atveju analizuojamas lėšų panaudojimas tiek Lietuvoje, tiek ir kitose valstybėse, kurios atlieka panašius veiksmus: Bulgarija, Slovakija. Atlikus šiuos auditus, bus parengta speciali ataskaita, kuri bus pateikta Komisijai", - teigė jis.

A.Šemetos žodžiais, Europos Komisija patenkinta bendradarbiavimu su Lietuva šioje srityje ir teigiamai vertina Lietuvos pastangas uždarant atominę elektrinę.

"Kalbant apie Komisijos ir Lietuvos santykius dėl IAE uždarymo - Komisija teigiamai vertina Lietuvos pastangas šioje srityje, ir ypač veiksmus, kurių imamasi pastaruoju metu. Palaikomas nuolatinis ryšys tarp Komisijos ir Lietuvos institucijų šiuo klausimu. Komisija patenkinta bendradarbiavimu šioje srityje", - teigė eurokomisaras.

Ignalinos AE pagal Lietuvos įsipareigojimus stojimo į ES sutartyje visiškai uždaryta pernai gruodžio 31-ąją. Jos uždarymui Lietuva jau yra gavusi apie 1,3 mlrd. eurų ir dar tikisi gauti apie 1,2 mlrd. eurų. Manoma, kad jėgainės uždarymas truks apie 25-30 metų