Po 11 valandų trukusių derybų ministrai nusprendė dėl pagalbos paketo. Jie tikisi, kad jo pakaks, siekiant išvengti Graikijos skolos sukeltos krizės plitimo.

Pagal trejų metų trukmės pagalbos planą, ES Komisija suteiktų 60 milijardų eurų (207,2 milijardo litų), o 16 šalių, priklausančių eurozonai, pažadėtų 440 milijardų eurų (1 519,2 milijardo litų) dvišalės pagalbos. TVF pridėtų papildomą sumą, kuri sudarytų mažiausiai pusę viso ES įnašo arba 250 milijardų eurų (863,2 milijardo litų), teigia Ispanijos finansų ministrė Elena Salgado.

„Mes skiriame dideles sumas lėšų, siekdami stabilumo Europoje“, – sakė E. Salgado po derybų, kurios buvo sušauktos penktadienio vakarą, kilus susirūpinimui, kad Graikijos didelės skolos problemų sukelta finansinė krizė gali išplisti kitose silpną ekonomiką turinčiose šalyse, pavyzdžiui, Portugalijoje ir Ispanijoje.

Sandoris, apie kurį buvo paskelbta atsidarius Azijos vertybinių popierių biržoms, buvo sudarytas tuomet, kai Europa stengiasi išlaikyti pusiausvyrą, gelbėdama skolų prislėgtas šalis.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel jau buvo nubausta vokiečių už tai, kad sutiko padėti Graikijai: jos krikščionių demokratų partija sulaukė blogiausių kada nors buvusių rezultatų savaitgalį vykusiuose lemiamuose regioniniuose rinkimuose.

Netrukus po to, kai buvo paskelbta apie susitarimą, prasidėjus prekybai Azijoje, euro vertė, kuri praėjusią savaitę buvo žemiausia per 14 mėnesių, palyginti su JAV doleriu, pakilo beveik 2 proc., o JAV 2 proc. padaugėjo išankstinių sandorių.

ES Komisijos narys, atsakingas už finansinius reikalus, Ollis Rehnas teigia, kad šis susitarimas „įrodo, kad mes ginsime eurą, kad ir ką reikėtų padaryti.“