Šiais pasiūlymais siekiama priartinti ES prie eilinių jos piliečių po ne vienerius metus aidėjusių kaltinimų, kad Bendrijos institucijos praranda ryšį su paprastais žmonėmis.

Šiuo metu tik ES vykdomoji institucija - Europos Komisija - gali inicijuoti įstatymų projektus.
Pernai gruodį įsigaliojusioje Lisabonos sutartyje teigiama, kad ES piliečiams turi būti suteikta galimybė inicijuoti įstatymų projektus įvairiose srityse, įskaitant ekonomikos politiką, vidaus rinkas bei prekyba, tačiau atitinkamą peticiją turi pasirašyti mažiausiai milijonas Bendrijos piliečių.
Trečiadienį Europos Komisija pamėgino sukonkretinti Lisabonos sutartyje išdėstytas rekomendacijas.

Pasak Komisijos, peticiją turėtų pasirašyti mažiausiai devynių ES valstybių narių piliečiai. Be to, parašų iš kiekvienos šalies skaičius turėtų būti ne mažesnis už skaičių, gautą tos valstybės atstovų Europos Parlamente skaičių padauginus iš 750.

Kad šie pasiūlymai įsigaliotų, jiems turės pritarti valstybių narių vyriausybės bei Europos Parlamentas.

"Šis naujas instrumentas ne tik skatins įvairių šalių visuomenes daugiau diskutuoti tarpusavyje ES politikos klausimais. Jis taip pat atvers kelią atvirai ir nuoširdžiai diskusijai tarp piliečių ir Europos Komisijos", - spaudos konferencijose sakė ES tarpinstitucinių santykių ir administravimo komisaras Marošas Šefčovičius.

Komisija nurodė, kad naujosios taisyklės privalo būti pakankamai griežtos, kad būtų užkirstas kelias atskirų interesų grupių piktnaudžiavimui.

Komisija taip pat nori, kad ateityje būtų išvengta tokių konfūzų kaip milijono žmonių visame bloke 2006-aisiais pasirašyta peticija, kurioje reikalauta atsisakyti "keliaujančio cirko" - milijonus eurų atsieinančio kasmėnesinių europarlamentarų kelionių iš Briuselio į Strasbūrą ir atgal.

Remiantis Europos Komisijos pateiktais pasiūlymais, piliečiai turės vienerių metų laikotarpį parašams surinkti, o pasirašyti galės bet kokio amžiaus asmuo, turintis teisę balsuoti rinkimuose į Europos Parlamentą.

Visos iniciatyvos taip pat turės būti užregistruotos internetu, kad Europos Komisija galėtų užtikrinti, jog nebūtų siūlomos jokios agresyvios ar įžeidžiančios peticijos.

Komisija viliasi, kad ES šalių vyriausybės ir Europarlamentas iki metų pabaigos pritars jos pasiūlymams ir naujosios taisyklės įsigalios jau 2011-ųjų pradžioje.