Kinsio institutas atliko tyrimą „Seksas ir santykiai COVID-19 metu“, kuriame nustatyta, kad 44 proc. dalyvių teigė, kad jų seksualinis gyvenimas pablogėjo pirmaisiais pandemijos mėnesiais, o 30 proc. teigė tą patį apie savo romantišką gyvenimą. Nors daugelis žmonių daugiau laiko praleido namuose su savo partneriais nei bet kada anksčiau, bėda buvo ta, kad jie nesijautė itin seksualūs.

„Žmonės mažiau masturbuojasi ir mažiau užsiima seksu“, – apie tyrimo rezultatus pasakojo pagrindinis jo autorius Justinas Lehmilleris, Kinsio instituto mokslinis bendradarbis ir Vyrų sveikatos patariamosios tarybos narys. Anot jo, iš dalies to priežastis yra ta, kad žmonės patiria didesnį stresą bei nerimą, o tai sumažina seksualinį potraukį.

Bet kas iš tikrųjų nutinka mūsų kūnui, kai ilgą laiką nesimylime? Štai 9 labiausiai stebinantys šalutiniai poveikiai.

1. Jūs patiriate didesnį stresą

Puikus seksas tiesiogine žodžio prasme gali priversti pamiršti visas pasaulio bėdas ir pasijusti geriau. Tam yra mokslinis paaiškinimas. Neurologė daktarė Debra W. Soh interviu žurnalui „Men's Health“ sakė, kad orgazmo metu „išsiskiria endorfinai, kurie gali padėti pagerinti nuotaiką“. Todėl kai kitą kartą būsite dėl ko nors sunerimę, užuot be tikslo vartydami telefoną, užsiimkite seksu.

Seksualinės patirtys geriausios su patikimu žmogumi.

2. Jūs neišsimiegate

Jokios naujienos nepasakysime, kad kai žmogus jaučia nerimą, prasčiau miega. Kuo prasčiau miega, tuo didesnį nerimą jaučia. Skamba kaip užburtas ratas, tiesa? Seksas padeda numalšinti stresą, nes jo metu išsiskiria daugybę hormonų ir neurotransmiterių. Philas Stiegas, mokslų daktaras, Niujorko presbiteriano Weilo Kornelio medicinos centro vyriausiasis neurochirurgas anksčiau žurnalui „Men's Health“ sakė, kad trijų hormonų išsiskyrimas ypač palengvina miegą: oksitocino, prolaktino ir dopamino.

„Oksitocinas turi raminantį poveikį, prolaktinas sukuria pasitenkinimo jausmą, o dopaminas yra žinomas kaip geros savijautos hormonas. Taigi trumpai tariant, kai užsiiminėjate seksu, mažesnė tikimybė, kad patirsite stresą, o dėl to miegosite geriau“, – sakė specialistas.

3. Jūsų kraujospūdis gali padidėti

Be sekso, galite pastebėti kraujospūdžio padidėjimą. Mokslas sako, kad tai nėra atsitiktinumas. Tiesą sakant, 2006 m. medicinos žurnale „Biological Psychology“ atliktas tyrimas parodė, kad reguliariai lytinius santykius turinčių žmonių kraujospūdis buvo mažesnis nei tų, kurie jų neturėjo. Tai taip pat siejama su sekso ir streso ryšiu. Tyrėjai kontroliavo kelis kintamuosius ir padarė išvadą, kad dažnesnis seksas pagerina jūsų kūno fiziologinį atsaką į stresą. Tai savo ruožtu palaiko žemesnį kraujospūdį.

Seksas su nauju partneriu gali kelti nerimą.

4. Jums gali kilti didesnė tikimybė susirgti širdies ligomis

2010 m. atliktame tyrime, paskelbtame „American Journal of Cardiology“, nustatyta, kad vyrai, kurie užsiima seksu bent du kartus per savaitę, beveik perpus sumažina širdies ligų riziką. Tačiau mokslininkai pažymėjo, kad jų išvados gali būti tiesiog koreliacinės, o ne priežastinės.

5. Seksas gali pagerinti jūsų pažinimo funkciją

2013 m. Merilando mokslininkų paskelbtame tyrime nustatyta, kad žiurkių seksualinis aktyvumas pagerino pažinimo ir hipokampo funkciją (hipokampas yra smegenų dalis, kuri daugiausia atsakinga už atmintį).

Tais pačiais metais Seulo Konkuk universiteto atliktas tyrimas padarė išvadą, kad seksualinis aktyvumas iš tikrųjų gali padėti kovoti su neigiamu, atmintį mažinančiu poveikiu, kurį sukelia lėtinis stresas. „Seksualinė veikla gali būti naudinga, stabdant suaugusiųjų hipokampo neurogenezę ir atpažinimo atminties funkciją“, – teigė mokslininkai.

6. Kuo mažiau sekso, tuo daugiau problemų dėl erekcijos

2008 m. „American Journal of Medicine“ atliktas tyrimas parodė, kad 50, 60 ir 70 metų vyrai, kurie nebuvo seksualiai aktyvūs, dažniau kenčia nuo erekcijos sutrikimų. Kuo ilgesnė pertrauka, tuo sunkiau „pasistoja“. Laimei, yra paprastas sprendimas: net jei neturite partnerės, tyrimai rodo, kad reguliari ejakuliacija masturbuojantis gali padėti sumažinti kai kuriuos iš šių padarinių.

Seksas

7. Jei nesimylite ir nesimasturbuojate, padidėja rizika susirgti prostatos vėžiu

Jei jūsų gyvenimas be sekso tęsiasi ilgą laiką, turėtumėte sunerimti. Daugybė tyrimų parodė, kad „didelis ejakuliacijos dažnis“ (mažiausiai 4 kartai per savaitę) yra susijęs su mažesne prostatos vėžio rizika. Taigi jei neturite partnerės, traukite servetėles ir kibkite į darbą rankomis.

8. Jūsų imuninė sistema susilpnėja

Kaip nustatė psichologai Carlas Charnetskis ir Francisas Brennanas jaunesnysis, orgazmai yra nepaprastai naudingi mūsų imuninei sistemai. Jie atliko tyrimą, kurio metu paprašė pacientų, kurie mylėjosi vieną ar du kartus per savaitę, pateikti seilių mėginius. Nustatyta, kad šiuose mėginiuose yra itin didelė peršalimo antikūno imunoglobulino A koncentracija.

9. Gali suprastėti jūsų darbo našumas

„Sveikų santykių palaikymas, apimantis sveiką seksualinį gyvenimą, padės darbuotojams likti laimingiems ir įsitraukusiems į savo darbą, o tai bus naudinga darbdaviams ir organizacijoms, kuriose jie dirba“, – sako Keithas Leavittas, koledžo docentas. Todėl jei praleidote viršininko Zoom skambutį, nes tuo metu mylėjotės, nesijaudinkite – jis jus supras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)