Skaitytoja klausia: „Vyras jau porą metų dirba Anglijoje. Grįžta kas du mėnesius savaitei-dviem. Kiek realu išlaikyti tokius santykius ir toliau?“

Anot santykių eksperto, tokie santykiai, deja, išskiria dalį Lietuvos šeimų. „Ilgai besitęsiantys santykiai per atstumą yra pavojingi. Tai, kad žmogus grįžta kuriam laikui, labai gerai, bet kad jo nebūna porą mėnesių – blogai, ypač jei tuo metu vyksta kokie nors svarbūs pokyčiai, pavyzdžiui, statomas namas, yra mažų vaikų, yra daug rūpesčių, streso. Namie likusi moteris viena turi visą tą spaudimą atlaikyti. Ji neturi, kam išsipasakoti, išsilieti. Visa tai kaupiasi pasąmonėje ir ilgainiui tampa problema“, – sakė pašnekovas.

Tokiai moteriai jis pataria turėti arba draugių ratą, arba psichologą, su kuriuo galėtų pasikalbėti. „Kai kurios poros taip pragyvena 10 metų ir neišsiskiria, kitoms tokie santykiai po metų baigiasi skyrybomis, o dar kitoms – santykiai ima prastėti. Gera žinia, kad juos galima pataisyti, reikia daryti pratimus, kurie padės išlipti iš tos duobės. Bet jei manęs klaustų, kas geriau: gyventi per atstumą ar gyventi kartu vienoje šalyje, vienareikšmiškai – kartu“, – teigė D. Ražauskas.

Jis įvardijo, kokie požymiai byloja, kad santykiai ima byrėti. „Vienas iš pirmųjų – pradeda retėti bendravimas. Partneris ima mažiau domėtis tavo gyvenimu, tavo reikalais. Rečiau paskambina, parašo. Tai yra pirmas ženklas, kad vertėtų sunerimti. Nes, kad ir kaip stengtumėmės, tiek psichologinius, tiek fiziologinius poreikius patenkinti per ekraną yra labai sunku, todėl dažnai tokie santykiai tampa pavojingi. Žmonės net nepastebi, kaip pradeda šalti vienas kito atžvilgiu“, – sakė santykių ekspertas.

Tiesa, kai kada toks gyvenimas per atstumą santykius gali ir išgelbėti. „Jei poroje santykiai yra blogi, gyventi per nuotolį, gali būti privalumas. Partneriai mažiau matosi, todėl mažiau pykstasi ir kurį laiką pratempia. Bet jei santykiai yra geri, atstumas tą šilumą gali nužudyti. Trumpam – pusmečiui, metams – galima, bet jei tai tęsiasi 3–4 metus, santykiai ims šalti, bendravimas retėti ir nieko gero iš to nebus“, – teigė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją