Atsiųstame pranešime spaudai psichologas teigia, kad tokios šventės, kaip šv. Valentino diena ar šv. Kalėdos, gali itin nemaloniai veikti žmones, kurie išgyvena krizinius įvykius, pavyzdžiui, skyrybas ar artimųjų netektį, arba tiesiog yra vieniši ir sunkiai išgyvena vienišumo jausmą.

Akistata su (primestais) lūkesčiais

„Kiekviena šventė turi savo įvaizdį ir lūkestį, kurį žmonės susikuria, veikiami juos supančios aplinkos. Lūkestis Valentino dienai yra tai, kad turi turėti, ką mylėti, esi mylimas ir džiugiai šventi meilės šventę. Ir, žinoma, jei šiuo laikotarpiu žmogaus gyvenimas nėra toks džiugus, dėl keliamų lūkesčių gali kur kas labiau pasijusti vienišas, atstumtas. Šios meilės temos žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose, darbo ar mokymosi aplinkoje, prekybos centruose gali žmogui sukelti nemalonius prisiminimus ir įkyrias mintis apie tai, ko jis neturi“, – pastebi „Krizių įveikimo centro“ budintis psichologas.

Taip pat jis atkreipia dėmesį, kad jeigu šią dieną romantiškų nuotaikų apimti vieniši žmonės norėtų greitai susirasti antrąją pusę, vėlgi galima susidurti su nepamatuotų lūkesčių akistata – jei susirasti poros nepavyks, liūdesys ir skausmas dėl vienišumo jausmo smarkiai sustiprės. „Patarčiau niekad nekelti sau labai aukštų lūkesčių, nes tuomet labai įsipareigojama tam, ko pats negali net kontroliuoti“, – sako G. Jakubauskas.

Tai susitarimas, kuriame gali nedalyvauti

Visgi šią dieną kenčiantys ir liūdintys žmonės gali patys sau padėti. Psichologas tvirtina, kad turime prisiminti, jog kiekviena kalendorinė šventė yra tiesiog susitarimas, kuriame mes patys pasirenkame dalyvauti ar ne.

„Šventės – tai susitarimas. Prisiminkime, kad anksčiau Valentino dienos išvis neturėjome. Jai atsiradus, kai kurie žmonės pasirinko ją švęsti. Tiesiog reikia priminti sau, kad visos šventės yra ne pareiga, o susitarimas, kuriame galima dalyvauti arba nedalyvauti. Jeigu šventė žmogui tinka, tegul jis ja džiaugiasi, jeigu ne – tegul priima ją kaip kitų žmonių švenčiamą šventę. Toks požiūris galėtų šiek tiek padėti, jei bet kokia šventė jums yra nemaloni“, – sako G. Jakubauskas.

Galima pasidžiaugti meilės jausmu

Be to, psichologas atkreipia dėmesį, kad šv. Valentino diena vis dažniau yra švenčiama ne tik įsimylėjusių porų – tėvai sveikina savo vaikus, o draugai draugus. „Šv. Valentino diena pamažu įgauna kitą prasmę – sveikinti ne tik savo antrąją pusę, bet ir visus tuos, kuriuos mylime, kas yra labai gražu ir naudinga, nes sustiprina žmogui svarbų priklausymo jausmą, stiprina socialinius ryšius“, – sako G. Jakubauskas.

Anot jo, visada galima kūrybiškai paieškoti būdų, su kuo ir kaip švęsti meilės dieną. Gal tai bus mylimi tėvai, vaikai, seneliai, anūkai ar kiti giminaičiai, gal norėsis švęsti meilę sau ir palepinti save, gal tai bus proga susitikti su senu draugu ar kaimynais. Gal tai puiki proga pasimėgauti gera knyga, filmu ar kita mylima veikla, kuriai įprastai nespėjama skirti laiko. „O gal tiesiog nuspręsite padaryti kokį gerą darbą pažįstamiems, nepažįstamiems ar šiuo metu kenčiantiems. Ir gali nutikti taip, kad tam jums nebeužteks vienos dienos. Reikia nepamiršti, kad teikdamas pagalbą kitiems žmogus padeda ir sau, nes yra atliepiamas jo prigimtinis poreikis priklausyti“, – pataria psichologas.

Proga „atšviežinti“ ryšius

Jo teigimu, žmonėms įveikti psichologines krizes ir sunkumus labai padeda turimi socialiniai ryšiai – tiek jų įvairovė, tiek ir kokybė. Ir kuo ryšys gyvesnis, artimesnis, dažniau palaikomas, tuo jis yra labiau padedantis. Taigi ši meilės diena gali būti labai gera proga įvairius ryšius pakurstyti, „atšviežinti“.

Psichologas primena, kad žmogui, išgyvenančiam psichologinę krizę, yra labai reikalinga kitų žmonių – artimųjų, psichologų – pagalba, nes krizinis įvykis viršija žmogaus gebėjimą susitvarkyti savarankiškai. „Dažnai žmonės, patiriantys krizes, pavyzdžiui, artimojo savižudybę, mirtį, skyrybas, yra linkę užsidaryti, izoliuotis nuo aplinkos, patys neprašyti pagalbos, jie jaučiasi beviltiškai, tarsi sustingę. Tad jei savo aplinkoje pastebite žmonių, kurie kenčia, pasistenkite proaktyviai jiems padėti – pasiūlyti savo pagalbą, paklausti, kuo galite jiems padėti, pajudinti, paskatinti, kad jie ieškotų juos galinčių palaikyti žmonių, specialistų pagalbos“, – pataria G. Jakubauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją