Jei mąstote apie ultimatumą, tai gali reikšti, kad...

1. Vienas kitam netinkate

Jei santykiai nebejuda iš vietos, yra įstrigę viename taške, nors tebėra neapibrėžti, tai gali būti ženklas, kad jūs netinkate vienas kitam. Du žmonės gali net mylėti vienas kitą, tačiau jei nesiryžta žengti tolimesnio žingsnio, jų santykiai nesivystys ir galop nesusiklostys. Kartais prie tolimesnio etapo nepavyksta pereiti dėl charakterių nesuderinamumo, nenoro labiau emociškai suartėti arba tiesiog skirtingų troškimų ir prioritetų, rašoma portale instyle.com.

2. Nepakankamai atvirai bendraujate

Ar partneris žino (kadangi pati aiškiai tai pasakėte ganėtinai ankstyvame santykių etape), kad santuoka jums svarbi ir kad susituokti norėtumėte ne kažkada, o pernelyg nevilkinant šio žingsnio? Ar kartkartėmis atvirai pasikalbate, kad išsiaiškintumėte, ar judviejų tikslai ir ketinimai sutampa? Jeigu akivaizdu, kad dabartiniai santykiai pradėjo šlyti, turėtumėte nepamiršti, kad visavertiškas bendravimas – vienas iš visavertiškų santykių garantų.

3. Esate nekantri, darote partneriui spaudimą

Ką nuveikėte, kad santykiai pakryptų pageidaujama linkme? Ar suteikėte partneriui galimybę ir sąlygas prisiderinti prie savų tikslų? Ar pakankamai kantriai laukėte, kad jis emociškai pribręstų konkretiems veiksmams?

4. Abiem būtina savianalizė

Ar kada susimąstėte, kodėl jums tokia svarbi santuoka ir kuo pagrįsti partnerio nusistatymai? Gal trukdo praeityje iškilusios, tačiau neišspręstos problemos? Kokias pastangas abu dedate, kad jos netaptų kliūtimi dabar aktualiems sprendimams?

5. Siekiate, kad viskas būtų pagal jus

Ar atvejis, su kuriuo dabar susiduriate, yra vienintelis, kai tenka kelti sąlygą: arba bus taip, kaip sakote, arba jūsų santykiai baigti? Gal periodiškai kyla problemų, dėl kurių griebiatės grasinimų ir ultimatumų? Ar tai tipinis jūsų elgesys, ar giliai apmąstytas, svarbus žingsnis? Ar neverčiate partnerio pasielgti taip, kaip jis jokiu būdu nenori, ar padaryti to, kam nėra pasirengęs? O gal išties tik stengiatės padėti nugalėti jam bereikalingas baimes?

6. Metas psichoterapijai

Jei manote, kad santykiai atsidūrė aklavietėje ir bandymai kalbėtis nepadeda iš jos ištrūkti, gal verta pasikonsultuoti su specialistu? Kartais partnerių nesugebėjimas aptarti aktualias temas trukdo judėti pirmyn. Kai kuriais atvejais tikrai gali padėti santykių psichoterapija užsiimančio specialisto įžvalgos ir patarimai.

7. Priėjote liepto galą

Mintys apie ultimatumą gali būti ženklas, kad pasiekta jūsų tolerancijos riba ir jūs nebeturite nei jėgų, nei kantrybės ilgiau laukti ir taikstytis su esama padėtimi.

Kaip skelbti ultimatumą ir ką daryti išgirdus „Ne“

Jei sąžiningai atsakius į suminėtus klausimus, pamėginus atvirai pasikalbėti su partneriu belieka konstatuoti, kad santykiai neturi prošvaisčių, o jūsų siekiams nelemta išsipildyti, sprendimas skelbti ultimatumą tikriausiai yra logiškas. Visgi atminkite: ultimatumui galima ryžtis tik tada, jei jaučiatės visiškai tikra, kad sugebėsite nutraukti santykius. Ultimatumas – tai ne šiaip tuščias gąsdinimas: turite būti emociškai, strategiškai ir finansiškai pasirengusi palikti partnerį, su kuriuo, kaip puikiai suvokiate, jums ne pakeliui.

Taigi, ultimatumą skelbkite tik nusiteikusi lemtingam žingsniui, o jūsų kalba gali skambėti kad ir taip:

„Aš noriu, kad visada gyventume kartu, tačiau matau, kad santuoka tavęs nedomina ir nesudomins greitu laiku. Man santuoka labai svarbi, todėl nenoriu bergždžiai laukti, kol jai bus per vėlu. Nenoriu, kad vestum mane prieš savo valią, todėl manau, kad metas skirtis.“

Žinoma, gali būti, kad partneris, išklausęs jūsų žodžius, tuojau pat surimtės ir tars:

„Jokiu būdu nenoriu tavęs prarasti. Nė nemaniau, kad tokią reikšmę teiki santuokai, bet pats esu jei pasirengęs.“

Deja, kur kas labiau tikėtina, kad bus kitaip. Bet kuris ilgai poras konsultuojantis psichoterapeutas pasakys, kad tada, kai santykiai prieina prie ultimatumo, ta pusė, kuriai jis paskelbiamas, paprastai nedaro nieko. Taigi, ko gero, teks išeiti iš bendrų namų ir leisti santykiams tapti epizodu iš praeities.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją