– Dėl ko dažniausiai kyla konfliktai porose, kurios gyvena kartu jau 30-40 metų?

– Didžiausios tokių porų problemos slypi komunikacijoje. Jie įsitikinę, kad taip gerai pažįsta vienas kitą, jog nustoja klausti ar domėtis partnerio nuomone. „Juk ir taip žinau, ką atsakys“, „juk ir taip žinau, kaip pasielgs“. Aktyvus pyktis virsta kartėliu ir priekaištais. Vienas ar kitas neatliktas darbas tampa nuoskaudų vakarėliu, kai perpildoma nusivylimų taurė. Bėda ta, kad žmonės per tiek metų būna pasikeitę, jie nebėra tie patys, su kuriais susipažino ir tuokėsi. Taigi ir požiūriai, įpročiai, tolimesnio gyvenimo vizija dažnai būna nebe ta pati. Be to, svarbu pasakyti, kad kol pora turi ilgą sąrašą bendrų atsakomybių, jiems lengviau po jomis pasislėpti ir suktis įprastame režime, nepastebint partnerio. Visos poros problemos dažnai pastumiamos į šoną dėl laiko stokos, didelio nuovargio, kitų „svarbesnių“ problemų. Taip vyksta, kol šeima moka įvairias paskolas, augina vaikus, dirba ir kyla karjeros laiptais. Kai šių įsipareigojimų sąrašas sumažėja, laiko atsiranda daugiau, jie pradeda vienas kitą pastebėti labiau, tačiau metai iš metų nespręstos problemos, jau seniai atrodo „nebeišsprendžiamos“ arba kitai pusei „neįdomios“, kad lieka nutylėtos, neišsakytos. Poreikiai, kurių nebetenkiname su partneriu mėginami kompensuoti kitais, lūkesčiai perkeliami į trečius asmenis.

– Ką turite omeny?

– Pavyzdžiui, jei vyras nekeliauja kartu į teatrą ar kelionę, pasikviečiama draugė, o jo apkabinimus pakeičia anūkų meilė, remonto darbus atlieka žentas ar sūnus. Iš tiesų, taip kartais ir nugyvenama iki gyvenimo galo poroje nieko ir nebekeičiant, numojant ranka į šalia esantį žmogų. Prie šių dedamųjų pridėjus sveikatos problemas ir sumažėjusią energiją, sumenkusias finansines galimybes, žmogui tampa sunku tikėti, kad galima gyventi kitaip, geriau. Apibendrinant, galima teigti, kad konfliktai dažnesni jaunesniame amžiuje, o vyresniame žmonės labiau linkę viską užlaikyti savyje, nes nebetiki pokyčių galimybe. Jie dažniau pasiskųs aplinkiniams arba kitaip sieks pagerinti gyvenimo kokybę, nei mėgins atvirai ir konstruktyviai pasikalbėti su sutuoktiniu. Konfliktų didėjimas galimas tik esant gilėjančios finansinėms problemoms, esant alkoholio ar kitų priklausomybių keliamų sunkumų šeimoje. Tokiu atveju, kuo sudėtingesnė situacija, tuo didesnė patiriama įtampa ir turimi konfliktai šeimoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją