1. Bombardavimas meile

L. Ury pasakoja, kad viena iš ryškiausių šių laikų „raudonų vėliavėlių“ santykių srityje yra „bombardavimas meile“, kai jūsų partneris labai anksti užlieja jus savo tariamais jausmais. Naudodamas šią strategiją kaip manipuliacijos formą, toks bombarduotojas nuolat suokia apie jūsų bendrą ateitį, apipila jus meile ir grandioziniais meilės prisipažinimais ir priverčia jus įsimylėti, bet paskui pasitraukia ir palieka jus sugniuždytą. Bombardavimas meile itin būdingas narciziškoms asmenybėms ir žengia koja kojon su kitais toksiškų santykių bruožais – emociniu smurtu ir realybės iškraipymu.

2. Pamišimas dėl socialinės žiniasklaidos

Nors žiniasklaidos ir socialinės platformos yra tapusios neatskiriama mūsų gyvenimo dalimi, L. Ury pataria atkreipti dėmesį, jei jūsų partneris yra pernelyg pamišęs dėl savo profilio ir kitų asmenų sekimo. Ji atskleidė, kad 74 proc. „Hinge“ vartotojų tokį elgesį laiko įspėjimo ženklu, nes jis gali rodyti, kad asmuo jaučiasi nesaugus arba yra pernelyg susižavėjęs savimi.

Pašliję santykiai

3. Bendravimo stygius

Visi žinome, kad bendravimas yra pagrindinis bet kokių santykių ramstis. Jei jūsų partneris atrodo nutolęs arba bendrauja taip, tarsi jūsų nesiklausytų, neatsako į jūsų žinutes ar pranešimus, tai ženklas, kad jis gyvena kitame pasaulyje arba yra išsiblaškęs, sako licenzijuota klinikinė psichologė Jessica January Behr. Pirmas žingsnis: pabandykite su juo pasikalbėti ir išsiaiškinkite, ar jūsų bendravimo skirtumus padėtų išspręsti didesnė kantrybė ir supratimas.

4. Kontroliuojantis ar pavydus elgesys

Šiek tiek pavydo šen bei ten nėra blogai ir jis yra gana įprastas porų santykiuose! Tačiau jei jūsų partneris pradeda jaustis jūsų gyvenimo savininkas ir ima kontroliuoti jūsų planus, kuo rengiatės, su kuo bendraujate, ar bando izoliuoti jus nuo draugų ir šeimos, tai gali būti rimtas psichologinio smurto požymis, sako porų suderinamumo ekspertė Susan Trombetti.

5. Blogi santykiai su draugais ar šeima

J. Behr sako, kad šeiminių santykių stoka ar skurdūs pasakojimai apie draugus bei šeimos narius turėtų sukelti susirūpinimą, ypač jei šie dalykai jums yra svarbūs. L. Ury pataria pirmiausia su savo partneriu išsiaiškinti, kodėl taip yra, ir tik tada priimti sprendimus. „Galbūt jis buvo auklėjamas taip, kad neišmoko palaikyti artimų santykių su šeima, bet įnirtingai stengėsi sukurti „šeimą“ draugų rate“, – sakė L. Ury.

6. Ekstremalios emocinės reakcijos

Jei partneris demonstruoja nevaldomas emocijas ir lengvai praranda kantrybę, tai reikėtų vertinti kaip rimtą pavojaus signalą. Jei jis reaguoja nevaldomu pykčiu arba demonstratyviu tylėjimu, tai gali liudyti polinkį į smurtinį (tiek fizinį, tiek emocinį) elgesį, pažymi S. Trombetti. Kita vertus, empatijos stoka gali reikšti, kad jam nebūdingas rūpestis ir jausmai. Kitaip tariant, jums reikia žmogaus, kuris kontroliuotų savo emocijas ir kiekvienoje situacijoje elgtųsi adekvačiai.

Asociatyvioji nuotr.

7. Piktnaudžiavimas alkoholiu ar narkotinėmis medžiagomis

Jei susitikinėjate su žmogumi, kuris dažnai nesugeba sukontroliuoti suvartojamo alkoholio kiekio (ir ne tik vieną kartą) arba geria ir vartoja narkotines medžiagas, tai reiškia, kad jis gali būti priklausomas. Pirmasis žingsnis šiuo atveju yra rimtas pokalbis. Jei jūsų partneris turi problemų dėl nesaikingo alkoholio vartojimo ir atsisako pagalbos, tai prilygsta jūsų santykių pabaigai – tolesnis jūsų gyvenimas tebus laukimas, kol sprogs uždelsto veikimo bomba. Kita vertus, jei jis sugeba pripažinti problemą ir iš tikrųjų bando gydytis, tai gali dar labiau sutvirtinti jūsų santykius.

8. Žodinis smurtas

Žodinis smurtas šiuo metu yra neabejotinai aktuali šiuolaikinių pažinčių tema, todėl tikriausiai jau esate apie tai girdėję. Iš esmės tai reiškia, kad jūsų partneris suverčia jums kaltę už tai, ką padarė jis pats, arba laiko jus atsakinga už vienokią ar kitokią savo reakciją. „Tai tiesiog būdas pripūsti miglos jums į akis ir priversti jus manyti, kad esate pamišusi“, – aiškino S. Trombetti. Žodinis smurtas yra manipuliacijos forma, kuria siekiama, kad pasijustumėte nesaugios ir pradėtumėte abejoti savo sveiku protu. Taigi pasitikėkite savo nuojauta, ir jei jaučiate, kad kažkas yra negerai, santykius nutraukite.

9. Atvirai smurtinis elgesys

Nors kai kurie aukščiau išvardyti ženklai yra laikomi emocinės prievartos formomis, pakartosime dar kartą: jei kas nors žodžiais, psichologiškai, fiziškai ar lytiškai prieš jus smurtauja ar kelia pavojų, kuo greičiau santykius nutraukite ir ieškokite reikiamos pagalbos, pabrėžia J. Behr. „Tai yra įspėjimai, kurių negalima spręsti santykių kontekste. Jei jums gresia pavojus, užsidega ne įspėjimo signalas, o ženklas „Stop“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją