– Teko skaityti, kas su gėda negimstame, ji formuojasi tarp 18 mėnesių ir trejų metų. Kada pradedame gėdytis nuogo savo kūno?

– Iš tiesų gėda formuojasi vaikystėje ir tai yra vienas iš jausmų, kuris padeda iš esmės mažiems vaikams kontroliuoti savo elgesį. Paties kūno pradedame gėdytis dėl komentarų, kuriuos girdime iš suaugusiųjų. Taip nutinka dėl to, kad suaugusiesiems kartais yra sunku atskirti nuogą kūną kaip kūną nuo seksualizuoto kūno. Kadangi tėvai kartais gėdijasi savo kūno kaip seksualinio objekto, vaikams įdiegia tas baimes. Sunku pasakyti tikslų amžių, kada tai gali nutikti, nes tai priklauso nuo tėvų komentarų.

– O kokie komentarai žaloja?

– Pavyzdžiui: „Atrodai, kaip skeletas, tau derėtų daugiau valgyti“, „Pažiūrėk, kokia tu susivėlus, ar taip turi atrodyti mergaitė?“ „Pažiūrėk visi vaikai, kaip vaikai, o tavo pilvas didžiulis, o tu dar nori bandelės“ arba „Sunku suprasti, kad esi berniukas, kai tavo tokie ilgi plaukai“. Žaloja ir tie komentarai, kurie kalba apie mūsų santykį su kūnu, pavyzdžiui, masturbaciją. Iki mokyklinio amžiaus vaikams yra būdinga masturbuotis, liesti save, nes tai yra malonu. Komentarai apie tokį elgesį turi didelę reikšmę. Tarkime, jei vaikui trenkiama per ranką, sakoma, kad tai daryti negražu, šlykštu, kad mes nuogi niekada nevaikštome ir pan., nors tai nėra tiesa. Yra vietų, kur vaikštome nuogi, todėl jas reikėtų ir įvardyti. Vaikui reikia paaiškinti, kokie yra mūsų susitarimai visuomenėje, kas, kur ir kada yra priimtina, ir kas – ne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)