Ką mano mokslininkai?

Anot tyrimų, iš buvusių partnerių vėl susieina apie 10 proc. Apie 40 proc. žmonių pagalvoja, kad gal verta pabandyti, gal parašyti buvusiajam ar buvusiajai. „Žinoma, jei partneris buvo rimtai smurtaujantis, turėjo žalingų įpročių, santykiai buvo toksiški, į tokius grįžimus reikia žiūrėti labai atsargiai. Nesakau, kad tai neįmanoma, retais atvejais žmonės gali pasikeisti, tačiau nereikia gyventi aklomis iliuzijomis. Vis dėlto didžioji žmonių dalis išsiskiria dėl labai paprastų priežasčių: nesuderinami charakteriai, seksualinis gyvenimas, nesutarimai dėl buities ir pan. Tikimybė vėl susieiti tokioms poroms yra gana didelė. Jei kiekvienas jų išsprendžia savas problemas, supranta savo klaidas, pradeda keisti savo gyvenimo būdą, mąstymą, charakterį ir po kurio laiko pabando atkurti santykius su tuo pačiu partneriu, gali laukti sėkmė. Vienas tyrimas rodo, kad iš visų porų, susiėjusių pirmą kartą, išsiskiria apie 40 proc., o tie, kurie susitaiko, tikimybė, kad jie vėl išsiskirs, yra daug mažesnė. Kaip matote, mokslininkai nesako, kad tai beviltiškas reikalas, nors visuomenėje tvyro tokia nuomone, kad antrą kartą jokiu būdu nereikia bandyti su buvusiuoju“, – teigė D. Ražauskas.

Neskubėkite taikytis

Vis dėlto jei jau nutarėte lipti į tą pačią balą antrąkart, reikėtų prieš tai padaryti tam tikrus namų darbus.

„Pirmiausia niekada nereikia skubėti taikytis. Jei jau išsiskyrėte, pabūkite atskirai, supraskite, kas čia nutiko, kur jūs suklydote. Tai puikus metas pagalvoti apie savo netobulumus, nueiti pas psichologą, padaryti praktikų, pagalvoti, ką galėtumėte keisti savo mąstyme. Nesakau, kad reikia iš savęs padaryti auką ir visą kaltę suversti tik sau. Kaltos dažniausiai būna abi pusės. Bet jei bandysite atkurti santykius nieko savyje nepakeitę, neišbandę naujų dalykų, vargu, ar kas nors iš to išeis“, – patarimais dalijosi specialistas.

Vienareikšmiškai pasakyti, ar bandyti grįžti, ar vis tik praeitį palikti praeityje, santykių ekspertas pasakyti negalėjo. Anot jo, kiekvienas atvejis unikalus, todėl vieno sprendimo visiems nėra. „Galiu tik pasakyti, kad, kaip rodo mano patirtis, mano klientų istorijos, pabandyti verta. Bet aš už jus negaliu nuspręsti. Negalima sakyti, kad visais atvejais verta grįžti, bet daugiau nei pusė atvejų to bandymo yra verti. Bent jau guodžia tai, kad jei jums pavyks sulipti atgal, tikimybė, kad išsiskirsite bus mažesnė nei tų porų, kurios susieina pirmą kartą“, – šypsojosi pašnekovas.

Anot jo, labai svarbus momentas – ar turite žinių, ką darysite kitaip. „Paskaitykite knygų, paanalizuokite save, savo vertybes, ką galite savyje pakeisti, kaip galite padėti partneriui atrasti kitokį save. Pasinaudokite terapijomis, sportu, pabūkite gamtoje. Kai viską išsiaiškinsite, rasite jums tinkamiausią atsakymą“, – sakė D. Ražauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją