Jei daug laiko leidžiate kartu, anksčiau ar vėliau ateina metas, kai priimate sprendimą kartu gyventi. Bendro gyvenimo idėja laikoma nauja, patrauklia patirtimi, todėl su tuo susiję klausimai atsiduria antrame plane. Ir vis dėlto būtent susitarimai bendro gyvenimo pradžioje padeda poroms išsaugoti santykius, ateityje išvengti konfliktų, rašoma tinklalapyje marieclaire.ru. O aiškumo nebuvimas gali išardyti net tvirčiausią sąjungą. Psichologai aiškina, kokius klausimus reikėtų aptarti, prieš pradedant gyventi kartu.

Kodėl mes norime gyventi kartu?

Meilė – nuostabus jausmas, tačiau jo vieno nepakanka, norint atsakyti į šį klausimą. Jei vadovausitės vien emocijomis žengdami tokį svarbų žingsnį, vėliau gali būti daug problemų – apmąstykite, kodėl norite gyventi kartu, ir ieškokite to, kas bus svarbu jums abiem.

Kas už tai moka?

Finansų klausimas – vienas iš svarbiausių bet kokiuose santykiuose. Lygiavertė partnerystė reiškia, kad abu partneriai įneš indėlį į bendrą ateitį, taip pat ir materialinį. Prieš pradėdami kartu gyventi aptarkite visas detales – kiek kuris pinigų skirs, kas mokės už butą, pirks maistą, kas mokęs už komunalines paslaugas, kaip sudarysite šeimyninį biudžetą – tik išsamiai aptarę strategiją išvengsite nesusipratimų ir konfliktų.

Kas tvarko namus?

Kai nutariate gyventi kartu, namų tvarkymo klausimas atrodo antrinės svarbos, bet realiai tai reikia patarti. Jeigu jums patinka tvarka buityje, o jūsų partneris linkęs po namus išmėtyti savo nešvarias kojines ir teigia, kad filosofiškai žiūri į tvarką, tai kvepia problemomis.

Moteris tvarko namus

Kokių augintinių norime?

Vienas nori šuns, kitas turi katiną, kuris šeriasi ir lipa ant stalų. „Jei gyvensime kartu, turi pamilti mano šunį ir tegu jis miega su mumis.“ Vis dėlto partneris ne visada mylės augintinį taip kaip jūs. O ką darysite, jeigu jam alergija gyvūnams? Šią temą reikia aptarti iš anksto ir ieškoti kompromisų. Atsiminkite – kad ir kaip mylite savo augintinį, partneris neprivalo miegoti su juo vienoje lovoje.

Koks bus bendro gyvenimo ritmas?

Kada eisite miegoti, kada kelsitės, ar valgysite kartu? Jūs – du žmonės su savo įpročiais, ritualais. Jums teks ieškoti kompromisų, kurie padėtų kurti bendrą buitį ir išsaugoti asmenines ribas.

Kieno teritorijoje gyvensime?

Vieniems svarbu, kad darbas būtų arti, kitas įpratęs, kad šalia būtų stotelė, kažkam reikia vietos automobiliui. Sprendimas, kieno teritorijoje kartu gyvensite, turi daug niuansų, kuriuos reikia aptarti, norint išvengti nesutarimų.

Kaip spręsime konfliktus?

Puikus metodas – iš anksto susitarti apie viską kalbėti, neišeiti trenkus durimis, jau per pirmą ginčą. Tokia pozicija padės išsaugoti santykius, kurti brandžią elgesio strategiją. Žinoma, kiekvienas iš partnerių turi savų įpročių ir elgesio taisyklių – kažkam reikia pabūti vienumoje ir patylėti, kitam būtina išsikalbėti ir viską išsakyti. Susitarkite iš karto, kaip elgsitės kilus aštrioms situacijoms, tada jų bus mažiau.

Kiek laiko gyvensite kartu?

Jūs ėmėte gyventi kartu. Ar tai – santuokos repeticija? O jei atvažiuos mama, ar laikinai išsiskirsime? Tokio pobūdžio klausimai atskleidžia tikrąjį jūsų bendro gyvenimo pobūdį. Galimi įvairūs santykių vystymosi scenarijai – kartais tiesiog patogu ir linksma drauge, bet ateities planų nėra, kartais bendras gyvenimas tampa žingsniu į kitą etapą – santuoką, vaikus.

Kaip atrodys atostogos, poilsis?

Išsiaiškinkite, kaip abu suprantate poilsį. Problemos prasideda, kai jums poilsis – saulė ir jūra, o jam – palapinė ir miškas. Svarbu poilsiui skiriamos lėšos, draugija, atostogų laikas ir vieta. Viską aptarkite iš anksto – galiausiai niekas nesako, kad viską būtina daryti kartu. Jei vienas mėgsta aktyvų poilsį, o kitas – pagulėti paplūdimyje, jei nesutampa interesai, galite susitarti, kad bent dalį atostogų leisite atskirai.

Kokie draugai ateina į svečius?

Partnerio draugų atžvilgiu būkite supratingi, stenkitės rasti bendrų taškų, demonstruoti jiems lojalumą. Kartu švęskite šventes, kvieskitės svečių. Periodiškai susitikinėkite su abiejų draugais, tai suteiks įvairovės bendram gyvenimui ir galimybę jausti pasitenkinimą būnant pora.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją