Tyrimo duomenimis, 80 proc. susilaikiusių nuo vienos nakties nuotykio moterų džiaugėsi tokiu savo sprendimu, o tik 40 proc. buvo patenkintos, kad pasinaudojo proga ir turėjo atsitiktinių seksualinių santykių.

Ši tema stipriai susijusi su lyčių skirtumais ir evoliucija. Kaip paaiškėjo iš tyrimo duomenų, po vienos nakties nuotykio moterys jautėsi paskubėjusios, jaudinosi, kad gali pastoti, užsikrėsti lytiniu būdu plintančia liga ar susigadinti reputaciją, rašoma tinklalapyje irishexaminer.com.

„Tai susiję su evoliucija – moterys vertina seksualinio partnerio kokybę, o vyrams svarbiau sekso partnerių kiekis“, – aiškino M. Coyne.

Jos teigimu, taip yra todėl, kad moterims reikalingas patikimas partneris, kuris galėtų rūpintis vaikais. „Moterys, veikiamos evoliucijos, atsargiau renkasi partnerį“, – teigė M. Coyne.

Net ir griežtai seksualinių santykių nevertinančios, nelaikančios sekso vien būdu susilaukti vaikų moterys po vienos nakties nuotykio teigė jautusios mažiau džiaugsmo, nei tikėjosi. Kaip parodė tyrimas, vienos nakties nuotykius moterys vertina negatyviau, o vyrams jie teikia daugiau džiaugsmo.

Tyrėjus rezultatai nustebino, kadangi Norvegija yra liberali šalis, kurioje ir vyrai, ir moterys nevengia seksualinių nuotykių.

Pasak M. Coyne, visgi paaiškėjo – nesvarbu, kokioje šalyje gyvenate, visada įtakos turi evoliucija. Vienos nakties nuotykiui dažnai ryžtamasi, paraginus bendraamžiams, ar esant apsvaigus nuo alkoholio, nuo narkotikų.

Kitas įdomus aspektas – psichinės sveikatos būklė; depresyvių nuotaikų slegiami žmonės labiau linkę vienos nakties nuotykiams.

Šiaip ar taip, atsitiktiniai seksualiniai santykiai gali baigtis ne šiaip sąžinės graužimu, o gilesnėmis problemomis.

Psichoterapeutė Maeve Douglas įspėja – yra nepageidaujamo nėštumo, lytiniu būdu plintančių ligų rizika, eidami į nepažįstamo žmogaus namus irgi rizikuojate, o vėlesnės negatyvios emocijos kenkia savivertei.

Kuo daugiau seksualinių partnerių turite, tuo didesnė tikimybė susidurti su žmogumi, sergančiu lytiniu būdu plintančia liga, įspėja seksologė Deirdre Seery.

„Labai dažnai vienos nakties nuotykiui ryžtamasi apsvaigus nuo alkoholio ar narkotikų. Seksas dažniausiai teikia mažiau pasitenkinimo, o vienokios ar kitokios rizikos padaugėja“, – teigė ji.
„Atsiduriama nepažįstamo žmogaus namuose. <...> Žmogus nebūna pagalvojęs, ar tai žinomas rajonas, kaip paskui grįš namo, kartais tai susiję su didele asmenine rizika. Yra ir subtilūs emociniai šalutiniai poveikiai – ryte gali apimti gėda, kaltė, neretai gailimasi. O jei vienos nakties nuotykiai tampa dažnu dalyku jūsų gyvenime, negatyvios emocijos kenkia savivertei“, – pabrėžė ji.

Dažniausiai po vienos nakties nuotykio partneriai nebesusitinka. D. Seery teigimu, kai vienos nakties nuotykiai būna dažni, žmogus nesulaukia tinkamo atsako – tarkime, kad yra geidžiamas, kad kažkam patinka. Tai irgi menkina savivertę. Dalis žmonių teikia pirmenybę atsitiktiniams seksualiniams nuotykiams, nes nėra pasirengę kitam etapui – santykiams, gilesniam vienas kito pažinimui.

Ironiška tai, kad žmogus nori sutikti žmogų, kurį galėtų pamilti, tačiau ryždamasis vienos nakties nuotykiams tik mažina tikimybę įgyvendinti savo svajonę. „Kai kurie žmonės painioja seksą su meile. Meilė veda į seksą, o seksas nebūtinai perauga į meilę“, – teigė seksologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)