Tenka girdėti nuomonę, esą su metais seksualumas silpsta. Bet ar tikrai? Norint atsakyti į šį klausimą, derėtų pasiaiškinti, nuo ko priklauso seksualumas ir kaip bei kodėl jis gali pasikeisti.

Moters seksualumą lemia bendras jos energijos lygis, raumenų įtampa, nuostatos, susijusios tiek su seksu, tiek su kitais dalykais, dubens dugno raumenų būklė, asmeninių erogeninių zonų pažinimas ir lytinė konstitucija – įgimtas veiksnys, kurio kardinaliai pakeisti neįmanoma, rašoma tinklalapyje marieclaire.ru.

Vertinant iš fiziologinės pusės, tampa savaime aišku, kad tada, kai tau 20, testosterono koncentracija organizme ganėtina aukšta. Tas pats pasakytina ir apie gyvybinių jėgų, energijos lygį. Visgi reta kuri dvidešimtmetė gerai pažįsta savo kūną (žino, kur yra jautriausios erogeninės zonas ir kaip jas tinkamai stimuliuoti) ar būna sukaupusi pakankamai patirties, o tai taip pat daro įtaką intymių santykių kokybei. Dėl šių priežasčių patirti, kas yra fantastiškas, tikrai kokybiškas seksas, šiuo gyvenimo etapu paprastai nepavyksta. Deja, labai dažnai seksas tokiame amžiuje įgauna altruistinį pobūdį: daugelis jaunų moterų lytinės sueities metu visą dėmesį sutelkia į partnerio norus ir patenkinimą, o savo poreikius visiškai ignoruoja.

Dar vienas šiame amžiaus tarpsnyje dažnai pasitaikantis ypatumas – savo seksualumo atmetimas. Dėl tėvų ir visuomenės daromos įtakos gali susiformuoti tam tikros negatyvios nuostatos, neleidžiančios pripažinti savo seksualumo ir trukdančios jam atsiskleisti. Įprasti tokio poveikio padariniai – susikaustymas, drovumas, nepasitikėjimas savimi, būgštavimai dėl savo kūno ir baimė, kad jis gali nepatikti partneriui.

Prie 30-ies artėjanti moteris paprastai būna sukaupusi daugiau seksualinės patirties, labiau pasitiki savimi, geba realizuoti save profesinėje veikloje, be to, gali būti užmezgusi stabilius ir rimtus santykius, suteikiančius galimybę pasijusti saugiai ir komfortiškai. Dėl šių aplinkybių pavyksta daug laisviau ryžtis eksperimentams, užgimsta troškimas geriau pažinti savo kūną. Trisdešimtmetės dažniausiai jau būna atsikračiusios galybės kompleksų ir baimių, be to, jau žino, kokios glamonės jas įaudrina, todėl lengviau ir greičiau patiria orgazmą.

Kalbant apie motinystę, tenka pasakyti, kad tai nėra seksualumą didinantis veiksnys. Motinomis neseniai tapusios moterys dažnai pristinga jėgų seksui, nes tiesiog pernelyg pavargsta, kaip reikiant neišsimiega, o juk turimos energijos lygis, žinia, – viena iš privalomų ryškaus seksualumo sąlygų. Galima paminėti ir tai, kad maitinimo krūtimi laikotarpiu suintensyvėja prolaktino išsiskyrimas, o šis hormonas blokuoja testosterono gamybą, ir tai daro įtaką moters polinkiams. Taip pat nevalia pamiršti, kad nuolatinis kūdikio artumas ganėtinai sumažina poreikį liestis ir glaustytis. Dėl nėštumo gali atsipalaiduoti dubens dugno raumenys, todėl po gimdymo intymios sueities teikiami pojūčiai gali visiškai skirtis nuo tų, kuriuos tekdavo patirti iki nėštumo.

Keturiasdešimtmetis neretai siejamas su brandos amžiumi. Tai laikas, kada moteris nustoja neigti savo seksualumą ir jo nebetramdo. Ji jau žino, kas jai teikia malonumą, pažįsta savo kūną, gali sau leisti įgyvendinti erotines fantazijas ir elgtis taip, kaip anksčiau nedrįsdavo.

Visgi kaip tik šiame amžiaus tarpsnyje tikėtinas jausmų ilgalaikiam, pastoviam partneriu atšalimas. Į miegamąjį gali įsisukti rutina, nusistovėti štilis. Paprastai taip nutinka todėl, kad partneriai nebegeba pajusti (priimti) vienas kito feromonų, todėl nebejaučia stiprios seksualinės traukos. Norint šito išvengti, svarbu praktikuoti įvairias sekso technikas, atskleisti partneriui savus troškimus ir poreikius. Jei nesitaikstysite su monotonija, seksualinis gyvenimas neabejotinai pasipildys ryškiomis emocijomis ir palaimingos artumos akimirkomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)