1. Seksualiniai santykiai praktikuojami stabilioje ilgalaikėje poroje mažina streso lygį, taip vyksta dėka sumažėjusio kortizolio, streso hormono, ir padidėjusių meilės hormonų serotonino, dopamino, oksitocino lygių. Organizmas pajaučia džiugesio būseną, atsipalaiduoja. Tuo tarpu atsitiktinis seksas tokio efekto neturi, atvirkščiai, kuo didesnis buvo atsitiktinio sekso dažnis, tuo labiau krito laimės pojūtis ir savigarbos lygis, o nerimas didėjo.

2. Seksas gerina nuotaiką. Studijoje dalyvavo 30 tūkst. dalyvių JAV 1989-2012 m. Paaiškėjo, kad seksas 3 kartus per savaitę darė žmones laimingesnius. Dalyviai pastebėjo, kad tai nebūtinai buvo penetracinis seksas, bet galėjo būti rankų glamonės, švelnūs paspaudimai, bučiniai, glostymas ir pan.

3. Seksas pastebimai pagerina miegą. Manoma, kad tam padeda hormonas prolaktinas. Po lytinio akto su partneriu prolaktino kiekis padidėja 4 kartus, palyginus su tuo, kuris stebimas po masturbacijos, dėl to užmiegama greičiau ir miegama geriau. Geras miegas taip pat didino partnerių norą mylėtis aktyviau ir dažniau (2015 m.) Kai miego trukmė padidėdavo 1 valandą, tikimybė, kad moteris norės sekso kitą rytą padidėdavo 14 proc.

Ingrida Kravčenkienė

4. Darnūs ilgalaikiai seksualiniai santykiai užtikrina širdies kraujagyslių sistemos darbą ir mažina hipertenzijos riziką. Buvo pastebėta, kad gerų santykių praradimas poroje, ar partnerio netektis gerokai pablogina moters kardiovaskulinę sveikatą, tuo tarpu, kai santykių atstatymas, ar naujų užmezgimas turi ženklią teigiamą įtaką. Sekso metu kraujagyslės prasiplečia, padidėja deguonies kiekis kraujyje, pagerėja organų aprūpinimas krauju. „Tiesa, reikia turėti omeny, kad tokį teigiamą poveikį seksas vyresniame amžiuje (65+) turi tuomet, kai nėra per dažnas, tai yra, kartą per savaitę. Daugiau nei trys kartai gali turėti ir atvirkštinį poveikį“, – perspėja ginekologė.

5. Seksas – tai biologinio bendravimo forma, užtikrinanti saugumą, santykių stabilumą ir pasitikėjimą poroje.

6. Seksualiniai santykiai sustiprina imunitetą. Žmonių, kurie reguliariai turėjo lytinius santykius, nespecifinių antikūnų kiekis kraujyje buvo 2 kartus didesnis. Manoma, kad taip yra dėl to, kad vyksta reguliarus apsikeitimas kūno skysčiais ir mikroflora.

7. Seksas naudingas kaip nesudėtinga mankšta, pagal sudeginamų kalorijų kiekį prilygsta lengvam, arba priklausomai nuo intensyvumo, net vidutiniam fiziniam aktyvumui. Padeda palaikyti optimalią fizinę formą (per valandą galima sudeginti apie 300 kcal). Dėl to pagerėja raumenų veikla, ypač dubens raumenų veikla, kraujotaka. Jei preliudijos metu dažnai keičiamos pozos, tą galima traktuoti kaip tempimo pratimus, priklausomai nuo pasirinktos pozos.

Vyresnių žmonių seksas.

8. Reguliarus seksas poroje gerokai sumažina infarkto riziką, priklausomai nuo amžiaus, net iki 2-ų kartų.

9. Seksas turi nuskausminamąjį poveikį, blokuoja skausmo receptorius ir didina skausmo slenkstį. Buvo pastebėta, kad seksualiniai santykiai ir masturbacija menstruacijų metu sumažina mėnesinių skausmą. Orgazmas skatina endorfinų išsiskyrimą, o jie veikia kaip morfinai, kaip nuskausminamieji, kurie malšina įvairius (galvos, mėnesinių, artrito) ūmius skausmus.

10. Visavertis seksas gerina šeimynius santykius, didina empatiją. Geismas, emociškai tenkinantis seksas kelia partnerių savivertę, o tai teigiamai atsiliepia tarpusavio santykiams, mažina agresiją, didina toleranciją ir santykiuose su aplinkiniais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)