Anot specialisto, tokios asmenybės išsiskiria tuo, kad atrodo ir yra labai pažeidžiamos, lengvai įsižeidžia, lengvai pasijunta pažemintos. „Žmonės narcizai mėgsta spausti, kaltinti kitus, manipuliuoti kitais. Jie įtikina save, kad yra visagaliai, tobuli, geri, šaunūs, kad viską darys be priekaištų, bet nė vienas iš mūsų nėra tobulas, klystame visi, tik narcizams pripažinti savo klaidas yra labai sunku“, – pasakojo pašnekovas.

Vis dėlto, supratus, kad jūsų antroji pusė yra narcizas, jis nepataria iškart pulti skirtis. „Deja, narcizai ne iškart parodo savo tikrąją asmenybę, jie puikiai maskuojasi patys to nesuvokdami. Yla iš maišo gali išlįsti tada, kai prasideda lytiniai santykiai, nes daugelis nemoka savęs kontroliuoti. Po intymių akimirkų jie būna nedėmesingi savo partnerei, kartais net grubūs jos atžvilgiu. Jie pasineria į savo ego“, – teigė D. Ražauskas.

Anot jo, visų pirma, įtarus, kad jūsų partneris gali būti narcizas, nereikėtų skubėti klijuoti šios diagnozės pačiam, o leisti tą padaryti specialistui. „Žmogų narcizą lengva supainioti su tiesiog sunkaus charakterio žmogumi. Nueikite pasikonsultuoti. Jei jūsų partneris tikrai yra užkietėjęs narcizas, jis greičiausiai neis pas psichologą, o jei sutinka nueiti, jau yra tikimybė, kad yra netikras narcizas arba lengvo pobūdžio“, – teigė santykių ekspertas.

Jei santykiai su narcizu trunka dar neilgai – kelis mėnesius ar pusę metų – neturite bendro turto, vaikų, vienas iš sprendimų yra nutraukti santykius. „Deja, dažnai būna taip, kad apie skyrybas su narcizu pradedame galvoti, kai praeina 2-3, o kartais ir 7 metai. Turime bendrą turtą, santuoką, vaikų, todėl tokiu atveju patariu neskubėti skirtis, bet ir ne kentėti – tai būtų dar didesnė klaida nei skyrybos. Ar įmanomi pokyčiai? Taip, bet reikia pasverti jėgas ir žinoti, kad reikės laiko ir kantrybės“, – pasakojo specialistas.

Darius Ražauskas

Jis pateikė 7 žingsnius, kurių gali imtis moteris, kad pagerintų situaciją.

Įjunkite sveiką narcisizmą

„Nesižeminkite, nesileiskite manipuliuojamos, pasakykite, kas nepatinka. Nekenkdama kitam, pasirūpinkite savimi. Nenumeskite savo hobių, laisvalaikio, pomėgių, rūpinkitės savimi, nelaukdama rūpesčio iš savo partnerio“, – patarė D. Ražauskas.

Neleiskite savęs skaudinti

„Jei kas nors nepatinka, taip ir pasakykite. Nebūkite vergė. Dažniausiai tokioje poroje jau yra susiformavę įgūdžiai – narcizui manipuliuoti, partnerei – nusileisti. Gana. Nereikia. Tai privalomas žingsnis“, – teigė specialistas.

Nelepinkite narcizo, bet priimkite

„Ko reikia narcizui, kad imtų keistis? Artumo, supratimo ir priėmimo, bet ne lepinimo. Nuolat reikia pabrėžti, kad jis turi narcisizmo požymių, kad dėl to reikia dirbti, bet nuolatinis kalimas, kad tu blogas, nepadeda“, – teigė ekspertas.

Būkite tvirta

„Narcizui reikia stiprios, pilnos iš vidaus moters. Jei norite padėti tiek jam, tiek sau, turite tapti stipria, turinčia savigarbos moterimi. Pradėkite sportuoti, medituoti. Labai rekomenduojama dvasinė praktika. Tik turėkite omeny, kad greitų pokyčių nebus“, – sakė pašnekovas.

Raskite neutralų žmogų

„Didelė tikimybė, kad jūsų pamokymų narcizas neklausys. Norint pasiekti rezultato, reikia, kad su narcizu pasikalbėtų neutralus žmogus. Kartais tokią funkciją gali atlikti geras draugas, kuris viską supranta ir į situaciją žiūri iš šono, kartais tai gali būti specialistas, dvasininkas ar kitas žmogus“, – sakė D. Ražauskas.

Stiprinkite ne tik psichiką, bet ir kūną

„Norint pagydyti narcizą, pradžiai reikia stiprinti save. Kuo anksčiau eikite miegoti, kuo anksčiau kelkitės, reguliuokite mitybą. Tai gali būti sunku, nes narcizas gali lengvai jumis manipuliuoti ir išvesti iš kelio“, – sakė ekspertas.

Atsitraukite

„Jei narcizai pradeda per daug manipuliuoti, atsitraukite, pagyvenkite atskirai. Nepažadu, kad tai padės. Kai kurie taip ir nesupranta, kad klydo, bet jei atsiprašo ir prašo, kad grįžtumėte, jau neblogai. Po to jis vėl gali grįžti prie sau įprasto elgesio, bet jūs vėl atsitolinkite, pasiūlykite jam nueiti pas psichoterapeutą, pradėti sportuoti. Kartais tai padeda. Kartais prireikia 5-6 tokių išsikraustymų, kad partneris suvoktų, jog jumis nemanipuliuos“, – sakė pašnekovas.

Kad ir kaip bebūtų, anot jo, svarbiausia neskubėti imtis kraštutinių priemonių, bet ir nelaukti, kol viskas praeis savaime. „Pakeisti narcizą įmanoma, bet tam reikės daug laiko ir kantrybės“, – teigė D. Ražauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)