Mentalinis orgazmas

Orgazmo metu priplūdus kraujui, smegenys gauna arklišką deguonies ir maistinių medžiagų dozę. Jas užlieja neurocheminiai oksitocino ir dopamino junginiai, suteikiantys mums pasitenkinimo ir palaimos jausmą. Jei kalbėsime apie smegenų stimuliaciją, orgazmas šiuo atveju pranoks tiek šachmatus, tiek šaškes kartu sudėjus, rašo marieclaire.ru.

Tačiau jokios sensacijos čia nebus. Sensacija būtų, jei sukeltume atvirkštinį ryšį: kai smegenys gautų naudos ne iš genitalijų darbo, bet atvirkščiai – kai pagrindinis darbas vyktų smegenyse ir orgazamas būtų pasiektas vien tik minčių galiomis. Tai atrodo neįtikėtina, bet Naujojo Džersio valstijos Rutgerso universitete atlikus eksperimentus, per kuriuos buvo naudojami magnetinio rezonanso aparatai, moterims pavyko pasiekti orgazmą vien tik vaizduotės galia – ir jis prilygo tam, kuris pasiekiamas fizine stimuliacija (masturbacija). Taigi toks orgazmas yra įmanomas ir net yra užfiksuotas aparatais.

Šių drąsių eksperimentų autorius – neurologijos mokslininkas ir knygos „The Science of Orgasm“ („Orgazmo mokslas“) vienas iš autorių Barry Komisarukas. Jo teigimu, mentalinį orgazmą kiekviena moteris pasiekia individualiai. Per jo tyrinėjimus „kai kurios eksperimentų dalyvės erotines fantazijas derino su kvėpavimo technikomis, kitos įtraukė klubų judesius, o trečios įsivaizdavo abstraktesnius pojūčius, pavyzdžiui, energijos bangas, vilnijančias per jų kūną“.

B. Komisaruko atradimai turi ir praktinę naudą. Mentalinis orgazmas suteikia šansą pajusti malonumą paralyžiuotoms moterims, kurios dėl suprantamų priežasčių negali turėti lytinių santykių. Šiuo atveju jungtimi tarp lytinių organų ir galvos smegenų tampa ne nugaros smegenys, bet nervas klajoklis, kurio atradimas mažojo dubens srityje mokslininkams tapo dideliu siurprizu.

Korgazmas

„Korgazmo“ terminas gimė iš dviejų žodžių – angliškojo „core“, reiškiančio šerdį, ir „orgazmo“. Šios rūšies orgazmas patiriamas sportuojant, ypač kai treniruojami vadinami šerdies raumenys – giluminiai pilvo preso, mažojo dubens ir stuburo raumenys. Kitaip negu per mentalinį orgazmą, smegenys šiuo atveju būna visiškai „atjungtos“, todėl kulminacija, kuri gali įvykti per patį treniruotės įkarštį kitų žmonių akivaizdoje, dažnai būna netikėta. Tačiau pernelyg stebėtis nereikėtų: bet kuris seksologas patvirtins, kad ritmiški judesiai, gilus kvėpavimas ir mintimis neapkrauta galva yra kelias fizinio malonumo link.

Apie korgazmą pradėta kalbėti ne vakar. Šį terminą dar 1953 metais sugalvojo ir pirmą kartą pavartojo skandalingai pagarsėjęs amerikiečių mokslininkas, Sekso tyrinėjimų instituto Indianos universitete įkūrėjas Alfredas Kinsey. Savo knygoje „Sexual Behavior in the Human Female“ („Moterų seksualinis elgesys“) jis tvirtino, kad 5 proc. jo pacienčių sportuodamos netikėtai patyrė fizinį malonumą.

Dėl fizinių pratimų, kurie tiesiogiai gali stimuliuoti klitorį, viskas daugiau ar mažiau yra aišku. Tačiau 2011 metais Indianos universiteto mokslininkai pratęsė A. Kinsey tyrinėjimus ir surengė eksperimentus, kuriuose dalyvavo 370 moterų savanorių. Kol moterys sportavo, mokslininkai stebėjo nesportinius jų rodiklius. Jie nustatė, kad minant dviratį, įvyksta vos 15 proc. sportinių orgazmų, nors tai ir yra trečias populiariausias treniruoklis sporto salėje. 20 proc. orgazmų patiriama jogos metu. Tačiau absoliučiu lyderiu orgazmo srityje tapo „Kapitono kėde“ vadinamas treniruoklis, skirtas apatiniams pilvo preso raumenims treniruoti. „Kapitono kėdėje“ keliant kojas 90 laipsnių kampu, įvyksta net 51 proc. orgazmų! Moterys korgazmą apibūdina kaip malonius susitraukimus pilvo apačioje. Kai kuriais duomenimis, korgazmą patiria iki 10 proc. bet kurios lyties visų sporto salių lankytojų.

Breingazmas

Breingazmas (angl. braingasm) yra supaprastintas autonominės sensorinės meridianinės reakcijos (ASMR) pavadinimas. Tai dar viena malonumo rūšis, kuriai yra būtinas smegenų dalyvavimas, tačiau dažniausiai ji neturi jokių erotinių atspalvių. Apie breingazmą pradėta kalbėti prieš keletą metų, kai internete atsirado daugybė ASMR kanalų, o juose – šimtai vaizdo įrašų įvairiausiems skoniams. Kad suprastumėte, kas tai per malonumas, prisiminkite momentus, kuomet kažką žiūrint ar klausant, per jūsų kūną ėjo virpuliukai (angl. frissons). Šiuos virpuliukus sukeliantys veiksniai vadinami dirgikliais. Jie gali būti kelių tipų. Garsiniais virpuliukų dirgikliais gali tapti šnabždesys, knygos puslapių vertimas, rašymas klaviatūra, monotoniškas stuksenimas į kietą paviršių ir pan. Vizualiniai dirgikliai – lėti vaizdo įrašai ar besikartojantys vaizdai, pavyzdžiui, masažo judesiai. Dirgikliais gali tapti ir tam tikros situacijos, pavyzdžiui, plaukų šukavimas, manikiūro ar pedikiūro procedūros, gydytojo apžiūra.

Malonumą keliantis ASMR fenomenas mokslinio paaiškinimo kol kas neturi, tačiau jis jau yra tyrinėjamas. Šiandien jau turima duomenų apie panašius reiškinius – „odos orgazmą“ ar „muzikinius šiurpuliukus“, kuriuos kelia stiprus estetinis susižavėjimas. Monrealio McGillio universitete atlikti tyrinėjimai parodė, kad muzika daro poveikį tiems patiems malonumo centrams, kaip ir kokainas. Tačiau ASMR bendruomenė stengiasi atsiriboti nuo tokių palyginimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)