Anot santykių eksperto, pavydas labai dažnai išsekina ir ardo vidinę žmogaus būseną. „Tai yra žudanti savybė, todėl žmonės, kurie ilgesnį laiką gyvena su pavydu, pakenkia savo sveikatai ar emocinei būsenai. Jei mes leidžiame pavydėti ir nebandome šio jausmo kontroliuoti ir nugalėti, galime sau prisidaryti žalos. Jei sausoje pievoje paliekame laužą, jo nekontroliuojame, yra tikimybė išplisti gaisrui. Dėl pavydo – lygiai tas pats“, – sakė D. Ražauskas.

Jis išskyrė tris pavydu tipus ir išsamiai aptarė kiekvieną jų.

1. Kai žmogus yra taip įsimylėjęs kitą asmenį, kad pavydi jo nuolat ir visur, parodo didžiulį norą jį amžinai kontroliuoti.

„Tokiu atveju artimam žmogui sukuriamas tarsi psichologinis kalėjimas. Laikui bėgant, pavyduolis pradeda kankinti mylimąjį. Iš pradžių partneris tos kančios nejaučia, nes taip pat yra įsimylėjęs, bet paskui, kai jausmai aprimsta, žmogus išsiblaivo, pavydas tampa problema ir viskas dažniausiai baigiasi skyrybomis“, – pasakojo santykių ekspertas.

Darius Ražauskas

2. Egoistiška meilė, kai nekontroliuojame savo ego.

„Šiuo atveju pavydas gali atsirasti ne iškart, kaip pirmuoju atveju, bet praėjus kuriam laikui. Jo esmė – nekontroliuojamas noras, kad partneris nuolat būtų kartu, egoistiškas jo savinimasis ir eksploatacija. Visa tai veda skyrybų link, jei laiku nesustojama. Koks yra priešnuodis? Pradėti rūpintis kitu ir tarnauti kitam žmogui, nelįsti prie jo seksualiai, ne sau prašyti dėmesio, bet pačiam jo duoti ir nelaukti už tai atlygio. Toks rūpestis ir neprašymas dėmesio sau įveiktų šį reikalą, bet taip elgtis yra be galo sunku. Daug kas bandė ir nesugebėjo“, – patarimai dalijosi pašnekovas.

3. Artimo žmogaus netinkamas elgesys.

„Jei du pirmieji pavydo tipai buvo žalingi ir griaunantys santykius, šis – atvirkščiai – saugojantis. Yra žmonių, kurie įpratę bendrauti labai meiliai, šiltai, dalinti šypsenas, neskirstyti žmonių į savo ir ne savo lyties atstovus. Jie bendravimo pobūdžio nekeičia net tada, kai jau turi antrąją pusę. Jų toks įprotis, toks charakteris. Bet atskirkime du dalykus – mandagumą ir subtilų seksą. Mandagiai, gražiai ir šiltai bendrauti galima ir reikia. Pats blogiausias dalykas užsidaryti namuose. Bet kiekviena moteris ir vyras, giliai save paanalizavę, suras gyvenime situacijų, kai jautė, kad mandagumas jau peržengė ribas, kai nekaltas pokalbis pasisuko kita linkme. Taip, galbūt jūs neturite šiuo metu jokių ketinimų, neketinate su juo ar ja permiegoti, tik draugiškai šypsotės, bet tai yra netinkamas elgesys, kuris sukelia partneriui pavydą. Mumyse užkoduota reakcija ginti ir saugoti šeimą. Anksčiau ar vėliau toks bendravimas gali išaugti į meilužį ar meilužę ir tai dažnai vyksta netyčia, neplanuotai, ne iš blogų ketinimų. Kai kurie mokytojai tai įvardija kaip subtilų seksą. Subtilūs energetiniai mainai. Jie veža. Kai paflirtuoji, pakoketuoji, pasakai komplimentą... Tai yra pavojingi žaidimai. Artimos draugystės su priešingos lyties atstovu yra be galo pavojingos. Nes kažkada įsijungs romantiški jausmai. Turime bendrauti mandagiai, bet kai imi tuo mėgautis ir matai, kad pašnekovas mėgaujasi taip pat, jau vyksta mainai. Dėl to šiuo atveju pavydas yra geras dalykas, kurio pagalba galima laiku pastebėti netinkamą partnerio bendravimą ir užbėgti įvykiams už akių“, – teigė D. Ražauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)