Nors konkrečiai Lietuvoje tokie skaičiavimai nebuvo daryti, duomenys pateikti remiantis skaičiavimais Jungtinėje Karalystėje. „2014 metais Europos lyčių lygybės institutas apskaičiavo naudodamas kaštus, kuriuos patiria skirtingi sektoriai: teisėtvarkos, socialinių paslaugų, medicinos, pagal duomenis, kurie buvo surinkti Jungtinėje Karalystėje, nes ji vienintelė iš tuomečių ES narių turėjo tokius detalius duomenis. Šie paskaičiavimai buvo padalinti visoms Europos šalims, remiantis gyventojų skaičiumi. JK itin kruopščiai renka informaciją apie tai, kiek kiekvienas atvejis kainuoja policijai, teisingumo sistemai, sveikatai, socialinėms paslaugoms. Taip pat kiek kainuoja sumažėjęs darbingums, specializuotos paslaugos, asmeninės išlaidos ir t.t. Šiais metais liepos mėnesį publikuosime naują studiją su naujais duomenimis, tada bus matyti, kaip tos išlaidos pasikeitė. Yra šalys, kurios darė skaičiavimus pačios, pavyzdžiui, Estija, Kroatija. Lietuva, deja, tokių skaičiavimų nedarė, nors buvo iniciatyvų“, – pasakojo specialistė.

Jurgita Pečiurienė

Remiantis šiais duomenimis, Lietuvai smurto prieš moteris kaštai buvo 1 344 348 094 eurų per metus. Visai ES – 226 milijardai eurų. „Šios sumos yra labai didelės. Prevencinės priemonės visuomenei kainuotų daug mažiau – jos sudaro tik 1 proc. visų smurto kaštų. Jei valstybė daugiau investuotų į paslaugas, į prevenciją, kas yra labai svarbu, tai valstybei kainuotų daug mažiau“, – teigė pašnekovė.

Visai neseniai Europos Parlamentas publikavo dar vieną studiją apie internetinio smurto kaštus. „Jie išskyrė du – priekabiavimą internete ir persekiojimą internete. Priekabiavimas internete ES kainuoja nuo 3,3 iki 4,6 milijono, o persekiojmas – nuo milijono iki pusantro eurų per metus. Tai irgi dideli skaičiai“, - sakė J. Pečiūrienė.

Anot jos, prevencija yra ne tik efektyvesnė, bet ir kainuoja daug mažiau. „Reikia suprasti, kad smurtas nėra tik kažkieno reikalas, kuris mūsų neliečia. Tai visos visuomenės problema, su kuria reikia kovoti, nes prognozės nėra džiuginančios“, – teigė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)