Makiažo profesionalas Paulius Pijus Zulonas, dirbantis klinikoje „Sugihara“, jau beveik dešimtmetį užsiima vizažo menu. Jis sako, kad kartais madingos priemonės gali duoti priešingą efektą: išryškinti tai, ką norite paslėpti.

Jis sutinka pasidalinti dažniausiai makiaže daromomis klaidomis, o taip pat – patarti, kaip savo makiažą padaryti geresniu vos šiek tiek pakeitus savo makiažo rutiną.

– Kokių klaidų besidažydamos dažnai daro moterys?

– Dažniausia klaida – per didelis tendencijų paisymas. Tas, kas tendencinga, – nebūtinai tinka.

Jau kuris laikas tendencijų viršūnėse vyrauja iliuminuota, spindinti oda. Tačiau jeigu veido reljefas nėra tolygus, išsiplėtusios poros ar veidą vargina spuogeliai – rinktis spindintį makiažo pagrindą – didžiulė klaida. Šių problemų spalviškumas gal ir neutralizuosis, tačiau pačios poros ar spuogelio dydis išryškės. Jie atrodys didesni nei yra. Tokiu atveju geriau rinktis lengvai matinį pagrindą, kuris optiškai mažins poras ar spuogelius.

Kita klaida – per ryškūs tamsiai rudi ar juodi antakiai. Per ryškūs, tamsūs, linijiniai antakiai sendina.

Taip pat naudojama per daug birios pudros, baiminantis, kad makiažas neišsilaikys, išlįs nepageidaujamas sebumas. Ko labiausiai nemėgstu – pudriškų, apsunkusių, drobės efekto veidų. Tinkamos veido priežiūros priemonės ir gerai parinkta dekoratyvinė kosmetika (ne kas draugei ar sesei tinka ar ką garsi influencerė naudoja) – geresnė išeitis.

– Ar galite duoti keletą patarimų, ką besidažant galima padaryti truputį kitaip ir turėti geresnį rezultatą?

– Patamsėję paakiai. Dažnai merginos tamsiems paakiams renkasi šviesius maskuoklius, įsivaizduodamos, kad šviesi spalva geriau paslėps. Taip jos išgauna apsunkusius ir papilkėjusus paakius. Tokiai problemai spręsti rekomenduoju naudoti persikinius maskuoklius. Persikinė – mėlynos spalvos kontrastinga spalva. Uždėjus vieną ant kitos – staiga neutralizuojasi.

Pauliaus Pijaus makiažai

Taip pat individualių pamokų metu dažnai girdžiu, kad maskuojamąją priemonę merginos naudoja prieš makiažo pagrindą. Patarimas – naudoti atvirkščiai. Jeigu maskuoklį tepsite prieš pudrą, jį, žinoma, naudosite visoms zonoms, kurios jūsų nedžiugins: visi spuogeliai, raudonis ir pan. Tada ant viršaus per visą veidą tepsite pudrą. Taip išgausite apkrauto veido efektą. Jeigu iš pradžių lengvai, per visą veidą tepsite pudrą, dauguma problemų ir taip pasislėps, o maskuoklio reikės tik tam tikrose zonose.

Taip pat vietoj tamsaus, įrėminančio kontūro pabandykite vien tik skaistalus. Taip išgausite daug lengvesnį, gaivesnį rezultatą.

– Ar yra kokia nors makiažo technika, priemonė ar panašiai, ką daugelis naudoja, o jums visai nepatinka?

– Nesu mėgėjas stiprių highlighterių – priemonių, suteikiančių švytėjimą. Lygiai odai be raukšlelių – viskas ok, kiek probleminei ar raukšlelių turinčiai odai – tai mirtis. Išryškina visas problemas, gyvai atrodo tarsi folija ant veido uždėta. O prie tam tikro apšvietimo meta pilkšvą atspalvį.

Pauliaus Pijaus makiažai

Makiažo priemonėmis stipriai išputlintos lūpos. Realybėje tai atrodo tikrai prastai. Man tai nepatinka ir nedarau. Aišku, jei lūpų proporcijos skiriasi, pavyzdžiui apatinė lūpa kur kas didesnė už viršutinę, viršutinę daugiausia milimetru, ne daugiau, mėgstu paryškinti. Bet kad tai atrodytų natūraliai.

– Ar vizaže egzistuoja mados? Jei taip, kokios mados vyrauja dabar ir kiek jų laikotės? Kas tas madas įveda?

– Tendencijas visada diktavo aukštoji mada, televizija, o dabar net ir socialiniai tinklai.

Makiaže visada egzistavo tendencijos. Galiu išskirti po pavyzdį:
20-aisiais – liūdnos, tamsios pandos akys, besileidžiantys antakiai;
30-aisiais – labai išreikšta V lūpų forma, rausva veido oda, tarp kitko, tada ir atsirado pirma rožinė pudra, prasidėjus spalvotiems filmams;
40-aisiais – šiltos spalvos, raudonos lūpos, romantika;
50-aisiais – elegancija ir pinup įvaizdis;
60-asiais – dirbtinės blakstienos, ypač daug tušo, ufonautiškumas;
70-aisiais – hipiškumas, natūralumas;
80-aisias – blizgučiai, daug skaistalų, ryškus akių apvadas;
90-aisiais – bronziniai lūpų dažai;
Dabar? Sakyčiau, švytėjimas, iliuminavimas.

Šių metų tendencijos diktuoja ypač gaivią, švytinčią, natūraliai atrodančia odą. Jeigu reikėtų šių metų tendencijas apibūdint frazėmis, tai – skaistalai, lengvumas veide, less is more (mažiau reiškia daugiau), minimalizmas ir, aišku, monochromija (vienodų atspalvių akys, skruostai, lūpos).

Pauliaus Pijaus makiažai

Akių technikos – nuo plačiai išsklaidytų dūminių, tiek neutralių, tiek ryškesnių, iki skirtingų ryškumų ir spalvų pravedimų. Mados grįžta. Ankstesniais metais tendencijose vyravo 80-tieji. Daug blizgučių ir spalvų. Šiemet – 70-ieji ir 90-ieji. Ryškesnės akių linijos, blankios lūpos.

Tendencijos yra tendencijos. Tačiau svarbu žinoti, kuriuos iš jų tau pritaikomos, o kurių verčiau vengti.

– Kuo skiriasi jaunos ir brandžios moters dažymas?

– Skiriasi, ir labai. Brandžioms moterims nerekomenduoju stipriai maskuojančių pagrindų – jie išryškins raukšleles. Geriau rinktis liftinguojančius, lengvus pagrindus ar net makiažo pagrindą maišyti su serumu. Vengti griežto kontūro.

Brandžios odos savininkėms akių makiaže visada rekomenduoju vengti sodrių, tamsių šokoladinių ir juodų atspalvių. Nors dažnai galvojama, kad tamsi ruda – neutrali, tačiau dažnu atveju ji sendina. Geriau rinktis lengvas kakavines, rausvas, pilkšvas ar net baklažanines, rašalines spalvas.
Linijos – visada sendina. Tiek veido kontūre, tiek antakiuose ar lūpose. Lūpos neturėtų būti rusvai nude’inės (neutralios), geriau rinktis uoginius atspalvius. Jeigu raukšlelių tikrai daug – geriausia nukreipti akcentą į akis ar lūpas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją