Pokyčiai plaukų stilisto kėdėje – ko gero patys nekalčiausi. Išskyrus išimtinius atvejus, jie nekenkia sveikatai, yra nesunkiai atitaisomi, tačiau nustebtumėte išgirdę, kaip daug jais galima pasiekti.

Kaunietė plaukų stilistė Rūta Laurutytė, dirbanti grožio salone „Pinkas“, teigia, kad plaukais vizualiai pakoreguoti galima tai, dėl ko žmonės kreipiasi į plastinės chirurgijos specialistus. Ji sako, kad vienokiais ar kitokiais kirpimais, šukuosenomis, plaukų spalvomis, galima atrodyti aukštesniam arba žemesniam, putlesnio ar lieknesnio veido, nukreipti dėmesį nuo mažiau patinkančių bruožų ir sukoncentruoti jį tuos, kuriuos savo veide mėgsti labiau.

Anot Rūtos, visi jos išvardinti pastebėjimai ir patarimai galioja tik tiems, kurie nori šių pokyčių. „Jei žmogus yra žemas ir džiaugiasi savo ūgiu, o gal turi ilgą nosį, kuria didžiuojasi, šie patarimai netenka prasmės. Tačiau mano klientės dažnai klausia apie tai, kas joms tiktų, kaip paslėpti vieną ar kitą joms nepatinkantį bruožą, ir tokiu atveju aš joms patariu. O dar reikia žiūrėti į detales ir kiekvieno patarimo nepriimti aklai. Žmonės yra gyvi, kai sakome, kad jo veidas – ovalas, o ano – kvadratas, juk suprantame, kad gatvėse nevaikšto gryni kvadratai ir gryni ovalai. Be to, šalia veido formos yra kitos dedamosios. Tarkime, žmogaus veidas stambus, bet reikia žiūrėti ne tik į tai – vienas turės ryškesnę žandikaulio liniją, kitas – neryškią, o tai kartais pakeičia visą esmę.“

Moteris sutinka pasidalinti, kaip ji sako, pagrindinėmis taisyklėmis, kaip veido bruožus ir dar daugiau koreguoti be skalpelio, tačiau kiekviena taisyklė turi išimčių, skirtingų interpretacijų, o svarbiausia – ar jums patiems norisi tą taisyklę pritaikyti.

Labai aukštas ar labai žemas ūgis. Kaip sako plaukų stilistė, ūgiui ypatingą reikšmę turi plaukų ilgis. Jei žmogus nenori atrodyti aukštesnis nei yra, reiktų rinktis ilgesnį kirpimą ir plaukų nenutrumpinti. Tai padės išlaikyti proporcijų balansą. Paklausta, kas jau būtų laikoma ilgesniu kirpimu, ji sako, kad, pavyzdžiui, plaukai iki menčių – kiek žemiau pečių.

Tačiau viena yra žinoti, kas reikalinga, o kita – ar tie plaukai auga. „Ne visi gali pasiekti norimą plaukų ilgį“, – sako Rūta. Tokiu atveju, anot specialistės, verta dėmesį atkreipti į šukuoseną. „Nenorint vizualiai paaukštėti, nereiktų pernelyg didinti plaukų apimtį, taip pat tokiu atveju verčiau neatšukuoti plaukų atgal. Geriau plaukus šukuoti veido link, jų neišpūsti, tvarkingai sušukuoti.

Jei žmogus nori atrodyti aukštesnis nei yra, verta pagalvoti apie kasų nurėžimą – trumpesni plaukai vizualiai žmogų paaukština. Tokiu atveju plaukų stilistė pataria dažniau rinktis atgal atšukuotų plaukų šukuosenas, žaisti plaukų apimtimi, sukėlimu ir panašiai.

Ilga nosis. Tokios nosys yra geros nosys, tačiau esama klientų, norinčių vizualiai jas šiek užmaskuoti. Specialistė rekomenduoja norintiems tokio efekto tai daryti dėmesį nukreipiant kitur, pavyzdžiui, į plaukų asimetriją. Tai galėtų būti asimetriškai, tarkime, įstrižai kirpti kirpčiai.

Tačiau čia svarbu atkreipti dėmesį į kirpčių ilgį. „Jei kirpčių linija sustoja šiek tiek žemiau akių, į nosį nukreipsite visą dėmesį. Gerai, jei to norite, bet jei ne – tai prastas pasirinkimas“, – sako Rūta. Ji paaiškina, kad dėmesys nukreipiamas į vietą, kur sustoja kirpčių linija.

Aukštą kakta. Šioje vietoje plaukų stilistė siūlo kirpčius. Bet ne bet kokius: anot jos, tokiu atveju labiausiai tiktų įgaubtos arba tiesiog linijos kirpčiai. Ji priduria, kad mažiau tokiu atveju tiktų šiuo metu labai populiarūs curtain bangs – užuolaidų formos kirpčiukai.

Žema kakta. „Nenorintiems paryškinti šio bruožo, netiks tiesi kirpčių linija, nes ji sutrumpintų veidą“, – sako Rūta. Tačiau čia esama ir daugiau subtilybių: „Jei ne tik žema kakta, bet ir stambus veidas, tiesi kirpčių linija gali dar labiau pastambinti, sugriežtinti veido bruožus“, – sako specialistė.

Apvalus, stambesnis veidas. Plaukų stilistės nuomone, norint pasiekti priešingą efektą, veido nereiktų atverti. „Tiktų kirpčiai, įrėminantys veidą – tie, kurie šiek tiek krenta ant veido iš šonų“, – sako ji.

Ilgas veidas. Jei tokį veidą šukuosenos pagalbą norėtumėte sušvelninti, suapvalinti, Rūta sako rekomenduojanti rinktis labiau ant veido krentančius kirpčius. „Tik svarbu žiūrėti kirpčių ilgio. Labiausiai tiktų ilgis, užsibaigiantis ties žandikaulio linija. Taip pat tiktų įgaubta kirpčių linija“, aiškina plaukų stilistė.

Norima prailginti kaklą. Siekiant tokio efekto, kaip sako Rūta, tinkamas visiems gerai pažįstamas bob kirpimas, kitaip vadinamas kare kirpimu.

Spalvos. Čia plaukų stilistė primena, kad šviesesnis plaukas paprastai švelnina, o tamsus – griežtina plaukus. Dauguma atvejų, kai siekiama atrodyti gaiviau, jauniau, renkamasi plaukus šviesinti. „Šviesumas tinka visiems, tik reikia parinkti tinkamą atspalvį“, – aiškina ji.

Paklausta, kaip suprasti, kokie atspalviai tinka žmogui, ir ką tokių atspalvių taikymas gali jam duoti, ji sako, kad nustatant spalvinį tipažą dominuoja odos atspalvis. „Šiltas, šaltas, neutralus“, – primena ji. Čia specialistė pasikartoja, kad gyvas žmogus paprastai būna daug įvairesnis nei ant popieriaus užrašytos taisyklės, todėl, anot jos, kiekvieną atvejį reiktų vertinti atskirai.

Akių spalva, nustatant spalvinį tipažą, lemia tik apie 5 procentus. Tačiau jei norisi akis atverti, tarkime, kai užkritę akių vokai, jas paryškinti, spalva žaidžia didelį vaidmenį“ – pasakoja specialistė. „Pavyzdžiui, jeigu natūraliai akys žalios, galime arčiau veido dėti vario spalvos sruogų ar tiesiog atspalvio. Jeigu akys žydros, mėlynos, jas atverti padės šalti, pilkšvi atspalviai. Pavyzdžiui, šalta ruda, platininės blondinės spalvos. Galima netgi šalta rožinė. Jei akys rudos, jas atverti, paryškinti padės karameliniai, kaštoniniai, šilti, kavos atspalviai“ – dalinasi Rūta.

Ji paaiškina, kad vienas iš lengvų būdų nustatyti, šalti ar šilti atspalviai jums tinka labiau – yra prisiminti, kaip jūsų oda įdega saulėje: „Jeigu iškart įdegate rudai, jums greičiausiai tinka šilti atspalviai. Jei įdegis iš pradžių rausvesnis arba oda ypač balta, greičiausiai labiau tiks šalti atspalviai. Jeigu darysi priešingai, pavyzdžiui, rausvesnę odą pabrėši šiltų atspalvių plaukais, gali atrodyti išraudęs. Jei rusvą odą pabrėši šaltais atspalviais, gali išryškinti patamsėjusius paakius, odos nelygumus, atrodyti pavargęs.“

Specialistė sako, kad tokios taisyklės galioja norintiems gerai jaustis be makiažo. „Jei norisi to atspalvio, kuris teoriškai netinka, bet nesinori jo padarinių, gelbsti makiažas.“

Itin ryškūs plaukai pagal šią teoriją geriausiai tinka pavasario tipo žmonėms – tiems, kuriems tinka šiltos spalvos. Jiems, kaip aiškina plaukų stilistė, tiks ir ryški raudona, ir tokios rečiau pasirenkamos spalvos, kaip ryškiai mėlyna, žalia ar rožinė. „Dar šiltos spalvos tinka rudens tipažui, bet ryškios spalvos tokiu atveju turi būti prigesintos“ – aiškina Rūta.

Paklausta, ką duoda vienoks ar kitoks plaukų susegimas, ji sako, kad tai daugiausiai nusako žmogaus stilių, kokią emociją jis nori nešti. Vienas šukuosenas renkiesi norėdamas atrodyti klasiškai, griežtai, kitas – valiūkiškai. „Garbanos ar banguotas plaukas paprastai laikomas romantiškesniu, todėl dažnai moterys ir eina į pasimatymus susigarbanojusios plaukus“, – šypsosi ji.

Visiems gali tikti viskas. Plaukų stilistė teigia, kad net laikantis šių taisyklių, kiekvieną stilių, kirpimą, galima pritaikyti individualiai ir jis atrodys gerai: „Visi kirpimai gali būti pritaikyti prie veido formų, kažko atidengiant daugiau, kažko mažiau, paliekant ilgesnį ar trumpesnį lygį.“ Ji sako, kad net ir šiuo metu labai populiarius 90-ųjų iškarpymus, bob arba kare kirpimą, pixie kirpimą, galima pritaikyti kiekvienam.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)