„Nors virtuvės šefė esu aš, bet kolega vyras ištisai aiškina man ir nurodinėja – kaip gaminti, kaip marinuoti, kaip patiekti, kas sutaupo elektros, kaip geriau daryti tą ar aną. Man tie jo aiškinimai nekelia pagarbos, nes jis tik kalba, pamokslauja, o neprisiima atsakomybės. Jaučiuosi taip, tarsi mano užsitarnautos pareigos ir daugelio metų patirtis yra bevertė, o jo teorinės žinios – pranašesnės nei mano praktinės“, – išsikalba šefė.

Kasdienės moterų nusakytos situacijos turi tarptautinį pavadinimą – „mansplaining“, kuris susideda iš dviejų anglų kalbos žodžių: man explaining (liet. vyras aiškina), aiškinama atsiųstame pranešime spaudai.

Šis žodis apibrėžia veiksmą, kai vyras didaktiniu tonu ką nors aiškina moteriai darydamas išankstinę prielaidą, kad ji neturi pakankamai žinių apie aptariamą temą.

Kaip rašo svetainės Lygiadieniai.lt ekspertai, pats žodis „mansplaining“ išplito 2008 metais išleidus Rebekos Solnit esė „Vyrai man aiškina dalykus“ (angl. „Men Explain Things to Me“), po kurio aprašytas reiškinys pradėtas vadinti vienu sudurtiniu žodžiu. Žodis „mansplaining“ greitai išpopuliarėjo ir 2010 metais „New York Times“ buvo įvardytas kaip vienas iš metų žodžių.

Kada ir kodėl pasireiškia „mansplaining“?

„Mansplaining“ gali pasireikšti pačiomis įvairiausiomis aplinkybėmis – tai gali būti bendraklasis, tikinantis, kad merginos dramatizuoja dėl menstruacijų sukeliamų skausmų ir atsiprašydamos iš pamokų, kolega iš rinkodaros skyriaus, pasakojantis grafikos dizainerei apie spalvų teoriją, arba kandidatas į prezidento postą, aiškinantis oponentei, kad savo karjeroje ji padarė klaidų, nes kaip moteriškos lyties atstovė priimdama sprendimus vadovaujasi emocijomis, o ne faktais.

Kodėl moterys nuolat tampa nekompetentingos visažinystės taikiniu? Tai susiję su moterų ir vyrų galios disbalansu visuomenėje bei lyčių normomis.

„Daugelis mergaičių nuo vaikystės mokomos kuklumo, nuolankumo, globėjiškumo. Tuo metu berniukams akcentuojama drąsa, veržlumas, emocijų užgniaužimas ir, vertinant santykį su priešinga lytimi, džentelmeniškumas, kuriame užkoduotas moters, kaip silpnesnės bei mažiau galinčios, vaizdinys. Tokie vaikų ugdymo skirtumai kartu su kitomis per daugybę metų susiformavusiomis normomis lemia tai, kad berniukai užauga „viską žinodami“, o mergaitės – visada „laukiančios“ pagalbos ir savo eilės pasisakyti“, – pastebi Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ekspertė Aušrinė Smilgytė.

Pasak jos, „mansplaining“ atspindi ir sutikimo stoką mūsų kultūroje – paklausti apie asmens (ypač moters) poreikius, norus ir ribas prieš imantis veiksmų dar nėra kasdienė praktika.

„Neprašyti vyrų paaiškinimai, komentarai ir pertraukinėjimas prisideda prie daug platesnės problemos – dažnai moterys nėra gerbiamos ir vertinamos kaip pasižyminčios lygiai tokiais pat gebėjimais, kompetencijomis kaip tai pačiai sričiai atstovaujantys vyrai. Tai ne visada daroma tyčia, bet lyčių stereotipai visuomenėje įsišakniję taip giliai, kad kartais gali paveikti mūsų nuostatas ir elgesį mums to nepajaučiant“, – signalizuoja A. Smilgytė.

Ką daryti supratus, kad vyras aiškina dalykus, apie kuriuos žinote geriau?

Turbūt kiekviena moteris prisimena, kai vyras bandė paneigti jos patirtį, paaiškinti kažką, ką ji jau žino, galimai net daug geriau. Nors „mansplaining“ nėra retas reiškinys, dažniausiai jis užklumpa netikėtai ir nepasiruošus. Keletas patarimų, ką tokiose situacijose galima daryti.

Reaguokite iškart

Moterys dažnai stengiasi išlaukti tinkamo momento (taip daro dėl vyraujančių lyčių normų), bet tinkamas momentas yra dabar. Neišsakytas nepasitenkinimas kaupiasi, o per ilgą laiką sukauptas pyktis gali išsilieti ne laiku ir atrodyti nepagrįstai bei pakenkti jūsų karjerai ar santykiams su kolegomis. Todėl geriau iškart atkreipti dėmesį į nepageidaujamą elgesį taip apginant savo žinias ir patirtį.

Išlikite rami

Jausti pyktį ir nepasitenkinimą yra normalu, tačiau kad iš tikrųjų būtumėte išgirsta ir kolegų galvose neliktų vien jūsų išliejamo pykčio vaizdinys, svarbu išlaikyti ramų, santūrų bei tvirtą balso toną.

Priminkite apie savo įgūdžius

Suvaldyti situaciją kartais gali padėti trumpos, iš anksto apgalvotos frazės, pavyzdžiui:

  • „Norėčiau priminti, kad aš specializuojuosi šioje srityje.“
  • „Tikriausiai reikėtų paminėti, kad turiu šios srities mokslinį laipsnį.“
  • „Norėčiau atkreipti dėmesį, kad esu atsakinga už …“
  • „Ši informacija man yra žinoma.“


Prisiimkite autorystę už savo darbą

„Mansplaining“ padaro moterų darbą nematomą, todėl kovojant su šiuo reiškiniu svarbu remtis faktais. Nebijokite prisiimti autorystės ir susitikimo metu ar elektroniniame laiške paminėti, kad jūs esate aptariamo darbo autorė, kuravote tam tikrą procesą ar pan. Šitaip taktiškai priminsite apie kiekvieno asmens vaidmenį, prisiimsite autorystę už atliktą darbą ir parodysite, kad nusipelnėte pagarbaus elgesio.

Išnaudokite galimybę edukuoti

Vyrams, kurie užaugo nematydami, kaip atrodo lygiavertis, abipusiu pasitikėjimu grįstas moterų ir vyrų ryšys, „mansplaining“ gali būti vienintelis pažįstamas bendravimo būdas. Jų elgesio tai nepateisina, bet šis žinojimas gali padėti nemalonią situaciją nukreipti lyčių lygybės naudai. „Mansplaining“ galite išnaudoti edukacijai ir paskatinti vyrą susimąstyti apie savo poelgius. Tai padaryti galite užduodama klausimus, pavyzdžiui:

  • „Pastebėjau, kad esi linkęs aiškinti dalykus, su kuriais aš dirbu kiekvieną dieną. Gal galėtum man padėti suprasti, kodėl tai darai?“
  • „Gal galėtum dabar išklausyti manęs, o savo įžvalgas pateikti vėliau?“
  • „Aš <…>, o kokia yra tavo akademinė bei profesinė patirtis šioje srityje?“
  • „Gal galėtum pasidalinti, kuo grįstos tavo žinios šia tema?“


Tais pačiais patarimais galite vadovautis ir tada, kai „mansplaining“ patiria šalia jūsų esanti moteris. Tik nepamirškite, kad neturite kalbėti už ją!

Ar tikrai patyrėte „mansplaining“ arba pats tai padarėte – visada galima pasitikslinti šioje paprastoje schemoje.

Informacija parengta pagal www.lygiadieniai.lt tekstą „Kas yra „mansplaining“ ir kaip į jį reaguoti?“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)